Kepekli Ekmek Yapımı


 Uzun zamandır aklımdaydı yaptığım ekmeği evdeki fırında pişirmek. Hatırlar mısınız, daha önce hamurunu hazırlayıp dışarda fırında pişirttiğim ekmeklerimden bahsetmiştim. Bir gece mutfağa girdiğimde bana köşeden sessizce bakan kepekli unu görünce hemen işe koyuldum. Evet, kesin bende var bir delilik. Hem öyle böyle değil :D Tam bayramın ertesi günüydü sanırım. Herneyse, gecenin ben diyeyim 12si, siz deyin1i. İşte bu civarlarda kalktım hamuru hazırladım. Sabahları nasıl olsa erken kalkıyoum, işe gitmeden ekmekleri de pişiririm dedim. Hamuru başladım yoğurmaya ama yoğurmaya başlayınca aklım başıma geldi. Ben ne yapıyorum dememe kalmadı ki elime bulaşan hamurlar beni bir rüyadan uyandırdı:D Artık çok geçti, dönüşü olmayan bir yoldaydım ve hamuru yoğurma işlerimi bitirdim. Hamur işlerinde, her zaman söylüyorum, hamurunuz ne kadar çok yoğurulursa, yaptığınız ekmek/poğaça vs. o kadar güzel olur. Hamurda bitiyor yani her iş.

Neyse, hamuru yoğurdum, kalınca bir beze sardım ve mayalanmasını beklerken uykuya daldım. Sabah uyandığımda çok güzel mayalanmıştı ve hemen birkaç bazlama yaptım ocakta. Onları fotoğraflamayı unutmuşum. Sonrasında ekmekleri tapsiye dizdim, fırına attım ancak pişmelerine 15 dk kala işe gitme zamanım gelmişti ve annemlere 15 dk sonra fırını kapatmalarını söyleyip işe gitmek üzere evden çıktım. Geldiğimde denediğim ekmek, beni çok çok mutlu etti. Lezzetine hayran kaldım. Sanırım kepekli unun verdiği ayrı bir lezzetti bu.

Şimdi gelelim ekmeği nasıl yaptığıma. Aslında öyle pek bir özelliği, farklılığı da yok. 

Malzemeler:

  • 2 kg kepekli un
  • 1 kg beyaz un
  • Tuz
  • 1 paket instant maya
  • Yeterince süt* ( bunun yerine ılık su da kullanabilirsiniz )
*Öncelikle şunu belirteyim, ben lor peyniri yaptım ve arda kalan yani peynirden süzdüğüm sütü de ekmek yapımında kullandım. Siz dilerseniz ılık su da kullanabilirsiniz ama özellikle çocuklar için yapıyorsanız, ya da evde çocuklar varsa sütle yapmanız daha güzel olacaktır. 

Yapılışı:

  • Kepekli ve beyaz unu genişçe bir kapta karıştırın. İçine tuzu ve mayayı da ilave edip homojen dağılım sağlanana kadar karıştırın.
  • Yavaş yavaş sütü ( veya suyu ) ekleyin. Güzelce yoğurun ve kalınca bir beze sarıp mayalanması için bekletin. Ben yaklaşık 5 saat beklettim ( mecburen ). 1 saat kadar bekletseniz yeterli olur.
  • Şekil vererek fırın tepsisine ekmekleri koyun. Ben şekil verirken ekmeklerin dışını braz una buladım, böylece dış kısmında yukardaki gibi unlu bir görüntü oldu. Altına da yanmaz kağıt koymuştum. 
  • 180 derecede 40 dk kadar pişirin. Fırınınıza göre bu süre daha uzun ya da daha kısa da sürebilir.
Afiyetle...

2 yorum:

  1. ellerinize sağlık cok nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık Hilalcim harika olmuş ekmekler ben de denemek istiyorum..İnşallah olur! Sevgiler..

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails