0-6 Ay Bebek Beslenmesi




Doğal olmayan beslenme: İlk altı ayda anne sütü alamayan bebeklerin beslenmesinde ilk seçenek inek sütünden yapılmış çocuk maması olarak bilinen endüstriyel besinlerle olmaktadır. Mama ile beslenme en az altı ay mümkünse bir yıl kadar sürdürülmelidir.
4-6 ay arası:
Eğer anne sütü yeterli değilse dördüncü aydan sonra ek besin başlanır.Bazı bebekler 3 aylıkken bile katı gıda alabilirler.Ancak her bebekte dille itma refleksi vardır. Katı gıdaları ilk 4 ayda dilleriyle iterler.Dille itme refleksi genellikle 4.-7. ayda kaybolur.Bu refleksin çok önemli bir görevi vardır, bebeği anne sütü almaya teşvik eder.
Katı gıdaları vermeye başlarken kendinize uygun olan saati tercih ediniz. Katı gıdalar günün herhangi bir saatinde verilebilir. Katı besinlere başladığınızda bebeğiniz istemezse zorlamayın. Emzirmeye devam edin. Bir hafta sonra tekrar deneyin.

Verdiğiniz katı besinlerin, bebeğin soluk borusuna kaçmaması için bebeğinizi oturur pozisyonda tutunuz.
Katı gıdaları,mamaları çay kaşığıyla veriniz. Büyük kaşıklar bebeklere uygun değildir.
Katı besinleri bebeğiniz yutmayı becerene kadar sadece 1-2 çay kaşığı veriniz. Ve ek besinleri çok yavaş artırınız.

Katı gıdalara geçerken önce bebeğinizi biraz emziriniz sonra az miktarda katı gıdayı yarım çay kaşığı kadar veriniz ve arkasından tekrar emziriniz.
Başlangıçta bebekler katı yiyeceklerin çoğunu kusarlar.
4-6. aylarda bebekler ek besinlere alıştırılabilir. Dördüncü aydan sonra sırasıyla yoğurt, meyve püresi, sebze püresi azar azar başlanılarak verilir.
Nasıl vermelisiniz?
Yoğurt: Tatlı yoğurt olmalıdır. Günlük taze yoğurt veriniz. Bir tatlı kaşığından başlayınız. 7-10 gün sürede bir su bardağına kadar çıkınız. Böylece öğünün birini yoğurt öğünü yapmış olursunuz.
Meyve püresi: Öncelikle elma, muz ve şeftali başlanır. Başlangıçta bir tatlı kaşığı meyve püresi olarak verin. Mikser yerine cam rende kullanınız. Böylece vitaminleri kaybolmaz. Portakal, mandalina, limon gibi meyveler çocuklarda başlangıçta karın ağrısı yapabilir. Bunun için bu ve diğer meyveleri altı aydan sonra vermek daha uygun olur.
Meyvelerin Hazırlanması:
Elma: Elma yıkanır, soyulur, cam rendede ve ya makinede püre haline getirilir. Çift kat tülbentten geçirilir. Su veya püre olarak bebeğe verilir.
Şeftali: Yıkanır, kabuğu soyulur, çatalla püre haline getirilir. Tülbentle suyu sıkılır. Su veya püre olarak verilir.
Muz: Çatalla püre haline getirilir. Elma suyu ile biraz sulandırılabilir.
Sebze püresi: Sebzeler taze ve olgun olmalı. Sırası ile patates, havuç ve pirinç ile başlanır.
Birinci gün; patates püresi ile başlamak pratiktir. Orta boy bir patates iyice yıkanır. Kabuğu soyulur. Az miktarda (iki fincan)su ile haşlanır. Suyu süzülür. Bu suya bir çay kaşığı irmik ilave edilerek irmikler pişene kadar kaynatılır. Bebeğe 1 tatlı kaşığı verilir.
İkinci gün; patates ile birlikte havuç da kaynatılır. Suyu süzülür. Bu suyun içine iki çay kaşığı irmik ilave edilir . İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bebeğe verilir( Bir çorba kaşığı kadar ).
Üçüncü gün; kabak, bezelye eklenir. Suyu süzülür. İki çay kaşığı irmik ilave edilir. İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bir çorba kaşığı kadar verilir.
Dördüncü gün; irmiğe pirinç veya şehriye eklenir. Bu şekilde bebeğe yedirilir. Üç hafta sonra sebzelerin hem irmikle pişirdiğiniz suyunu, hem de pişirdiğiniz sebzeleri süzgeçten geçirerek püre halinde verebilirsiniz.
Patlıcan, pırasa, karnıbahar, domates ve ıspanak 4-6 ay arasında verilmemelidir.
netten alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder