Üniversiteye giderken, tramvayda bir ilan gördüm. Kar-mek kursları başlıyor.. Yani Karatay Belediyesi Meslek Edindirme Kursları.. O an ööyle sevindim ki.. Şaşırmayın, kurs heryerde çok ama ben o zamana kadar hep Sim-Sırma'yı öğrenmek istemiş, ancak öğreten yer bulamamıştım. Bir anda karşıma çıkıp beni şaşırtan bu kursun kayıt şartlarını sormak için teledon numarasını kaydettim ve hemen arayıp belediye ile görüştüm. Ve sonrasında en acilinden gidip kaydımı yaptırdım. Sim - Sırma'yı en çok eski kaftanlarda ve cami mihrap örtülerinde görebilirsiniz. Herneyse kayıt işlemi tamamlandı, kurs gününü öğrenip sevinçle eve geri döndüm. Kurs zamanı gelince gittim ve çok sevgili Hocam Nebahat Endam ile tanıştım. Kendisi hem çok nazik, zarif bir bayandı, hem de çok hoşgörülüydü. Sağolsun benim üniversite öğrencisi olduğumu bildiğinden, kurs saatlerimi esnek tutuyordu. Onun bu hoşgörüsü olmasa, bu çok sevdiğim sanatı öğrenemeyecektim malesef.
O sene okul ve kurs arasında mekik dokudum. Üstelik kurs Mevlana Türbesi'nin yanında, kampüs ise bosna hersek mahallesindeydi. Yani nereden baksanız arası 30 km.. Olsun insan isteyince herşeyi yapıyor. Ertesi sene tüm zamanlı olarak kursa devam ettim çünkü okula bir sene ara vermeye karar verdim. Yani ben deyim 1,5, siz deyin 2 senede bu sanatı öğrenmeye çalıştım. Çok çok zor, ama öyle kıymetli ki benim için. Sim Sırma, ahşaptan özel bir tezgahta yapılıyor. Sandalye ile oturuyor işleme yapıyorsunuz. Tezgaha kumaşı 2 kenardan dikip, diğer kalan 2 taraftan ise son derece gergin hale getiriyorsunuz kumaşı. Genellikle kadife kumaşa işleme yapılıyor. Satene de yapılıyor ancak saten çok çok daha özenli bir çalışma gerektiriyor. Bu gördüğünüz işlemelerin içinde 2 kat karton 1 kat da röntgen filmi bulunuyor. yani 3 katlı bir malzemeden kalıplar halinde yapacağınız deseni kesiyor ve kumaşa düzenlice yapıştırıyorsunuz. Ardından da sarar gibi işlemeye başlıyorsunuz. Üst yüzeyde Sim Sırma, alt yüzeyde ise balmumu ile kaplanmış ip bulunuyor.
Umarım bu güzel sanat unutulup gitmez, çoğalır, yaşar da nesillerden nesillere aktarılır..
Sevgiyle kalın..
maşaallah ne kadar güzel işleriniz var, blogunuz da çok şirin, güzel çalışmalarınızı fırsat buldukça takip edeceğim:)
YanıtlaSilsırma işi gerçekten zor olmalı ama bu sanatı yaşatmak için birileri bu tatlı zorlukları çekmek durumunda değil mi..
keçe ile yapılan şeyler de hep ilgimi çekiyor, hatta bu aralar son takıntım diyebilirim:) keşke ben de birşeyler yapabilsem ama buna ne fırsatım ne de yeteneğim olduğunu sanmıyorum.. sizinkileri seyretmekle yetinirim ben de..:)
Allah'a emanet olun, sevgilerle...
sevgili Handenur,
YanıtlaSilgüzel yorumun için çok teşekkür ederim. Ben de ilgiyle yazılarınızın takipçisiyim.
Sevgiler
Meraba sevgili Hilal:))
YanıtlaSilKonya tanışmasına yorum bırakmışsın.Bende yer ve ssat bildireyim diye geldim.Umarım sizler içinde uygundur.Herkesin kolaylıkla bulabilmesi açısından KULE SİTE GİRİŞ KAT ŞÖLEN PASTANESİni seçtik buluşmak için.saat 13:30 da toplanmaya başlıyacağız.sanırım saat 16 ya dek orada oluruz.Bu arada sim sırmalar çok şık gerçektende.kolaylıklar diliyorum.sevgiler.görüşmek üzere.
bana çok zor geldi yapımı ellerinize sağlık
YanıtlaSilne kadarda muhteşem görünüyor öle ellerine emeğine sağlık ne kadarda zormuş öle
YanıtlaSilbu arada şu kelime dorulatmayı kaldırırmısın canım
Hilal hnm bende sim sırma öğreniyorum sizden bilgi alabilirmiyim bir iletişim no varmı ilginize şimdiden çok teşekkür ederim 🌺
YanıtlaSilEda Hanım bana mailimden ulaşabilirsiniz. elimden geldiğince yardımcı olmak isterim. hilaltimur@gmail.com
Sil