Dondurmalı İrmik Helvası

 

Bir irmik helvası sever olarak, bu tatlı ile yapabileceğim alternatif tatları deniyorum sürekli. İrmişk helvası hem çok besleyici, hem çok leziz hem de kalırsa ertes gün ısıtarak - ve hata ısıtmada - bile yiyebileceğiniz gibi tazeliğini koruyan bir tatlı.. Dün de irmik helvası yapmışken, dondurucuda bekleyen dondurmaya gözüm ilişti ve hemen dondurmalı helva yapmaya karar verdim. Hemen yapılışına geçeyim:
Malzemeler:

2 su bardağı irmik
100 gr tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
3/4 çay bardağı badem
4 bardak süt ( isterseniz 2 bardak su 2 bardak süt olarak kullanın )
1,5 bardak şeker

İçine koymak için: 
Dondurma

Üzeri İçin:

1,5 bardak süt
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı şeker

tereyağ eridikten sonra sıvıyağı da tencereye alın, irmiği ve bademleri kavurmaya başlayın. kısık ateşte yavaş yavaş karıştırarak renkleri sarıya dönene kadar kavurun. İrmikler kavrulurken diğer bir tencerede süt ve şekeri birlikte kaynatıp şerbetini hazırlayın. İrmik kavrulunca, hazırladığınız şerbeti irmiklerin olduğu tencereye dökün. biraz karıştırarak irmiğin sütü çekmesini sağlayın. iyice çektikten sonra tencerenin kapağına bir kağıt havlu ile birlikte kapatın. Helva demlenirken diğer tarafta üzeri için puding yapabilirsiniz. Az bir sütün içinde tüm malzemeleri karıştırın. Sütü kaynamak üzere ocağa alın, kaynamaya başlayınca bu karışımı içine dökp karıştırın. 2 dakika kaynaması yeterli. 
Helvanın kapağını açıp karıştırarak ılımasını sağlayın. ılıyınca servis tabağının yarınına kadar helvayı koyun. 
 
ortasına dilediğiniz kadar dondurma koyup üzerini tekrara helva ile kapatın. en üstüne de hazırladığınız pudingden biraz koyup servis edin.. 
 
Afiyet olsun...

6 yorum:

  1. Nefis görünüyor ellerine sağlık canım. En kısa zamanda denemek istiyorum, ben de irmik severlerdenim :)

    YanıtlaSil
  2. Hilalciğiiiim sen ne yaptın canım ya? Dondurmayı uzun zamandır unutmuştum,tekrar hatırlattın.Böyle ne güzel olur ellerin dert görmesin canım...

    YanıtlaSil
  3. slm helva harika görünüyor. dondurma ve sos la dahada güzel olmuştur eminim .ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. merhaba hilal
    ellerine sağlık,sunumda çok güzel

    bende dün akşam yaptım, çok güzeldi , dondurma da aklıma geldi ama havalar soğuk diye bir sonrakine inşallah.

    YanıtlaSil
  5. Hilalcim nefis olmuş.Ellerine sağlık canım.Sevgiler bıraktım:)

    YanıtlaSil
  6. kupların cok seker renklı renklı

    YanıtlaSil