Bamya Çorbası


Bamya çorbası, Konya düğün yemeklerinin vazgeçilmezlerindendir. Ekşisi yerinde olmalı, ve de kaynar kaynar gelmelidir yoksa düşük not alır. Tabi bir de bamyalar mini mini olmalıdır, diğer bamya burada pek tercih edilmez. Bir ara Konya düğün yemeklerinden de bahsetmek istiyorum kısmetse, bakalım yaz geliyor yemek  sezonu başladı fotoğraflarla anlatayım ki daha güzel olsun:) O nedenle bekliyorum:)
Malzemeler:

2 ortaboy soğan
100 gr küçük küçük kuşbaşı doğranmış et 
1.5 su bardağı bamya
1 yemek kaşığı salça
tuz
1.5 limon

Etleri sıvıyağda iyice kavurun. Ardından ince ince doğradığınız soğanları da ekleyin ve birlikte kavurun. Soğanlar iyice kavrulduktan sonra salçayı ilave edin, yeterli miktarda su koyup ( 1 lt kadar ) içine limonu sıkın. Tuzunu da ekleyin ve tadına bakın. Tuzu ve limonu iyiyse, içine haşlanmış bamyaları atın. İyice pişirin, afiyet olsun...


Bamyanın kendi usulümce pratik tarifi. Et ve soğan kavrulduktan sonra içine bamyaları atın. Onları da beraber kavurun. Ardından salçasını ilave edip suyunu dökün. Limonunu sıkıp tuzunu atın. Hepsi bu kadar.

Ve bir püf noktası: Bamyaları iplerinden ayırdıktan sonra bir havlunun arasına koyup ovalayın, kenarlarındaki minik şeyler çıkıyor böylece. Eğer tüm bunlarla uğraşamam derseniz bamyanını Urfa'dan alın:) Oradan alınanda olmuyor:) Urfatutkunu kulakların çınlasın:)))

11 yorum:

  1. aa bizde bu çorba değil yemek niyetine yenir :)
    ekşili ekşili pek de severim..

    YanıtlaSil
  2. HİLALCİM BAMYA ÇORBASI ÇOK FARKLI GELDİ..BİZLER GENELLİKLE ETLİ BAMYA OLARAK BİLİRİZ VE DE EKŞİLİ TABİKİ....BİRDE BİZ TAZE BAMYAYI HAŞLAMADAN YAPARIZ...SENİNKİNİDE DENEMEK İSTERİM...ÇÜNKÜ FARLI...ELLERİNE SAĞLIK CANIM...

    YanıtlaSil
  3. doubletrrouble26 Mayıs 2010 18:36

    of offff konya demek bamya corbası demek:)))
    bayılırım

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık çok iştah açıcı bir çorba olmuş... sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  5. bende Konya'da okumuş biri olarak özledim şimdi bu çorbayı :)

    YanıtlaSil
  6. Tam Konya yemeği tadında, eee grubu tamamlasan yanına zerde,pilav kavurma,irmik helvasıda olsaydı:)))

    YanıtlaSil
  7. Tiryaki
    bizde hem çorbası yapılı hem de yemeği:) sevgiler canım

    Şehnaz
    canı mtazesini biz de haşlamadan yaparız ama malum kuru bamyadan yaparken haşlanıyor

    YanıtlaSil
  8. Doubletroublu
    Konya'yı bilenler nasıl da belli oluyor:))

    YanıtlaSil
  9. Banu
    çok teşekkürler sevgiler

    Bahar Yorgun
    aa bilmiyordum Konya'da okuduğunu Bahar, vesile oldu ne güzel

    YanıtlaSil
  10. Yetenek - Sizin
    hakkaten ayrı ayrı olmuyor öyle değil mi:) sevgiler canım

    YanıtlaSil
  11. bamyaya bayılırım kışın difirizimin yarısı bamyayla dolu vardı, tarifi görünce yaptım harika oldu ekşili ekşili paylaşımın için saol:))

    YanıtlaSil