Hayvan Katliamına Dur Diyelim !!!


Dikkat:

Bu yazıda kullanılan fotoğraflar, birçok fotoğrafın arasından seçilerek eklenmiştir. Çok daha kötü fotoğraflar internette var malesef. Eğer daha çok resim görmek isterseniz google'dan arama yapabilirsiniz. Ben seçerek kullandım ki görmeye tahammülü zor oluyor insanın.

Sabah sabah güzel bir haberle başlamak iyi olurdu elbette ama, sevgili Süheyla kardeş birkaç link gönderdi ve resmen donup kaldım. Şu dünyada haberimiz olmadan gelişen öyle çok şey oluyor ki. Hele de "insanlık için" / "insanlık yararına" adı altında katledilen canlılar olduğunu duydukça diyecek söz bulamıyorum.

Bu yazı, kozmetik firmalarınca hayvanların nasıl "kobay" olarak kullanıldıklarına dair bir yazı olacak. Kobay kelimesi çok hafif kalıyor emin olun. O nedenle yukardaki cümlemi şu şekilde değiştirmeliyim:

Bu yazı, kozmetik firmalarınca hayvanların nasıl katledildiklerini anlatan bir yazı olacak...



Yılalrdır konuşur dururuz, "kürk giymeyin" - "kürk giymiyorum" diye. Belki ağzımızdan bu sözcükler çıkarken yüzümüzdeki kırışık önleyicinin testlerinde kaç hayvan "katledildi" bilmeyiz, düşünmeyiz bile. Evet, doğru duydunuz, bizim yüzümüz kırışmasın, daha taze daha canlı bir cildimiz olsun diye "bizim yararımıza!!!" ve tamamen bizden talep geldiği için üretilen kozmetikler, hayvanlar üzerinde deneniyor. Ve bu deney yöntemleri öyle garip ve vahşice haller alabiliyor ki, aklınız almaz...

İngiltere'de bir yıl içinde 2.570.000 hayvan kullanılmış. Amerika'daysa bir yılda deney amacıyla öldürülen hayvanların sayısı 18-22 milyon arasında değişiyor. Bunlar arasında 50.000 kedi, 61.000 maymun, 180.000 köpek ve 554.000 tavşan da bulunuyor.

Hayvanlar üzerinde öyle deney yöntemleri uygulanıyor-muş- ki, insanın resmen kanı donuyor. İnanılır gibi değil, bu yöntemler uygulayanlar "İNSAN"!!!!!!

Yeni doğmuş kuzular, henüz gözlerini açamamış kedi yavruları, maymunlar, köpekler, fareler..

Can taşıyan kıymetli varlıklar...

Hakkını savunacak kadar gücü olmayan, bize zararları olmayan sevimli hayvanlar...

Size ne yapıyoruz biz!!!



Tavşanın tek gözünde piyasaya yeni sürülecek bir göz boyasının denenmesi. Bu deneyde, boya önce hayvanın gözüne bol miktarda sürülecek, sonra gözü bandajlanacak ve bu halde üç gün bekleyecek. Ardından bandaj açılacak ve gözün durumu incelemeye alınacak. Bir başka deney kansere karşı geliştirilen bir ilaçla ilgili. Bunun için kanserli bir hastadan alınan tümör hayvana aşılanıyor, ya da kansere yol açan kimyasal maddeler vücuduna enjekte ediliyor; böylece kanser oluyor. (Bu sırada dayanılmaz ağrılar çekildiğini unutmayın!). Sonra da yeni bulunan bir ilacın hayvanı iyi edip etmeyeceği sınanıyor.

Örneklemeyi sürdürelim: 15 köpek önce suda boğulur, sonra tekrar soluk almaları sağlanır. Daha sonra solunum sistemini felç eden bir ilaç verilir. Hayvanların bu sırada kalbi durur. Sonra kalbi çalıştıran bir ilacın hayvan üzerindeki etkisi sınanır.

 
Bir aylık kuzular, önce annelerinden ayrılır. Kuzulara elektrik şoku verilir ve bu şekilde stres deneyleri hayvanlar üzerinde sınanır. Sonuç olarak sunulan açıklama şöyle: Kuzular strese girince çok aşırı derecede bağırırlar.

 
Bir başka deneyde maymunların gözlerine doğrudan lazer ışını uygulanır ve hayvanın gözündeki hasar incelenir.

 
Yeni doğmuş kedi yavrularının gözleri açılmadan gözkapakları birbirine dikilir, görmeleri engellenir. Hiç ışık almadan 10 ay yaşayan kediler, 10 ayın sonunda öldürülürler ve sonra beyinleri incelemeye alınır.

 
Kediler kaçamayacak biçimde bağlanır ve yanlarında 60 kez top ve M-16 tüfekleriyle atış yapılır. Atışlar yapılırken, hayvanların şok halinde, kıpırdamadan, sabit bir noktaya baktıkları gözlenir. Araştırmanın sonunda vanlan sonuç şudur: Kedilerin kulakları, insan kulağından daha duyarlıdır. Top atışları, tüfekle yapılan atışlara oranla daha çok sağırlığa yol açmaktadır.

 
Çarpışmanın etkilerini araştıran bir grup, deneylerinde maymunları kullanırlar. Maymunlar araçlara bağlanır; her bir maymun 19 kez çarpışmaya uğratılır. Araştırmanın sonunda, maymunlann çarpışmadan hemen önce panik ve korku içinde olduğu, ayrıca çarpışmanın şiddeti arttıkça sinir sistemine olan hasarın da arttığı saptanır.

( Dohayder'den alıntıdır )...

Hayvan deneyleri kozmetik sektörünün yanında ilaç sektöründe de kullanılıyor. İşte size hayvan deneylerinin yanılması sonucu insanlığı vuran 50 ölümcül sonuç:



LABORATUVARLARDA HAYVANLAR ÜZERİNDE YAPILAN DENEYLERİN 50 ÖLÜMCÜL SONUCU

Asırlar boyu araştırmacıları yanlış yönlendiren, insan bedeni ve hastalıkları konusunda yanlış bilgilerden yola çıkmalarına sebep olan hayvan deneylerine örnekler.

Hayvan deneyleri zaten kısıtlı olan kaynakların boşa harcanmasına, tıp alanında kaydedilebilecek gelişmelerin ve keşfedilebilecek yeni tedavi yöntemlerinin gecikmesine, dolayısıyla hasta insanların daha uzun süre acı çekmelerine ve bu hastalıklardan ölüm oranlarının artmasına sebep olur. Hayvan deneylerinden elde edilen bilgilere dayanarak uygulanan yanlış ilaç tedavileri yaralanma ve ölümle sonuçlanabilmektedir.

 
1. Deney hayvanlarında sigara içmeye bağlı kanser oluşmasını sağlamak zor olduğu için sigaranın kansere yol açmadığı zannediliyordu. Pek çok insan bu inanıştan yola çıkarak sigara içmeyi sürdürdü ve sigaraya bağlı kanser türleri nedeniyle yaşamını yitirdi.

 
2. Benzenin insanlarda lösemi hastalığına neden olduğuna işaret eden klinik ve epidemolojik kanıtlara rağmen, üretici firmaların yaptıkları hayvan deneylerinde farelerde lösemiye yol açmadığı için pek çok endüstri dalında benzen kullanılmaya devam edildi.

 
3. Sıçanlar, hamsterlar, domuzlar, fareler, maymunlar ve babunlar üzerinde yapılan hayvan deneyleri cam elyafı (fiberglas) ve kanser arasında hiçbir ilişki olmadığını gösteriyordu. Ancak 1991 yılında insanlar üzerinde yapılan bir araştırmanın ardından OSHA (Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı) cam elyafını kanserojen bir madde olarak ilan etti.

 
4. Arseniğin insanlar için kanserojen bir madde olduğu uzun yıllardır bilinmesine karşın bu gerçeğin hayvan deneyleriyle kanıtlanması ancak 1977 yılında mümkün oldu. Bu tarihe dek arsenik kanserojen bir madde olarak kabul edilmedi.

 
5. Hayvan deneylerinde asbeste maruz kalmanın kansere yol açtığı kanıtlanamadığı için pek çok insan asbeste bağlı kanser türleri nedeniyle yaşamını yitirdi.

 
6. Deneylerde kullanılan hayvanlarla insanlar arasındaki fizyolojik farklardan ötürü yapay kalp kapakçıkları ve kalp pillerinin geliştirilmesi gecikti.

 
7. Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalar, yüksek oranda kolesterol ve hayvansal yağ içeren bir beslenme biçimiyle kalp ve damar hastalıkları arasında anlamlı bir ilişki göstermiyordu. Bu nedenle pek çok insan kolesterolün ve hayvansal yağların zararsız olduğunu düşünerek yanlış beslenmeye devam etti.

 
8. Felç riski taşıyan hastalara hayvan deneylerinde olumlu sonuç veren fakat insanlar üzerinde etkisiz hatta zararlı olan ilaç tedavileri uygulandı.

 
9. Hayvan deneyleri, beta-blokerlerin kan basıncını düşürmediğini gösteriyordu. Bu yüzden beta-blokerlerin tedavi amaçlı geliştirilmesi gecikti. Hayvan deneyleri yapan araştırmacılar bile hipertansiyon alanında hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin başarısız olduğunu itiraf ederken, aradan geçen zamanda binlerce insan felç kurbanı oldu.

 
10. Tavşanlar üzerinde yapılan deneyler sonucu radial keratotomi (miyopi tedavisinde kornea üzerinde kesitler yapılarak korneanın şekillendirilmesi) operasyonunu kusursuz şekilde gerçekleştirebileceklerine inanan cerrahların ameliyat ettiği ilk hastalar görme yetilerini kaybederek kör oldular. Bunun nedeni tavşan korneasının alt kısmından da kendini onarabilmesi, insane korneasının ise yalnızca yüzeyden onarılabilmesiydi. Günümüzde bu ameliyatlar yalnızca korneanın yüzeyi üzerinde yapılıyor.

 
11. Kalp ve akciğer nakli ameliyatları hayvan deneylerinde başarıyla uygulanmasına karşın bu ameliyatların yapıldığı ilk 3 hasta ameliyatı takip eden 23 gün içinde yaşamlarını yitirdiler. 1981-1985 yılları arasında bu ameliyatı olan 28 hastanın 8’i ameliyat sonrasında öldü, 10’unda obliteratif bronşiolit ortaya çıktı. Oysa deneye tabi tutulan köpeklerde bu sorun yaşanmamıştı. Obliteratif bronşiolit olan 10 hastanın 4’ü öldü, 3’ü ise hayatları boyunca solunum destek cihazı olmaksızın nefes alamadılar. Ancak bundan sonra bu ameliyatların yüksek oranda obliteratif bronşiolit riski içerdiği anlaşıldı.

 
12. Organ naklinden sonra nakledilen organın reddedilmesini engelleyen Cyclosporin A’nın geliştirilmesi başarılı geçen hayvan deneyleri nedeniyle gecikti. Ancak insanlar üzerinde yapılan organ nakli ameliyatlarının sonuçları değerlendirildikten sonra Cyclosporin A geliştirildi ve kullanılmaya başlandı.

13. Genel anestezi maddesi olan methoxyflurane ile yapılan hayvan deneyleri, bu maddenin karaciğer toksikasyonuna neden olduğunu göstermiyordu. Bu nedenle pek çok insan karaciğer fonksiyonlarını yitirdi.

 
14. Hayvan deneyleri nedeniyle genel anestezi sırasında kas gevşeticilerin kullanımı gecikti.

 
15. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler, ülserin bakteri nedeniyle oluşabileceğini göstermiyordu. Bu nedenle ülserin antibiyotikle tedavisi yıllarca gecikti.

 
16. 1976-1985 yılları arasında piyasaya sürülen 198 yeni ilacın yarısından fazlası ortaya çıkan ciddi yan etkileri nedeniyle ya piyasadan toplatıldı, ya da yeniden geliştirildi. Bu yan etkiler arasında ölümle sonuçlanan kalp ritm bozuklukları, kalp krizi, karaciğer yetmezliği, inme, solunum durması, böbrek yetmezliği ve felç de vardı.

 
17. Sıçanlar, maymunlar ve köpekler üzerinde artrit tedavisi amacıyla denenen flosint başarılı sonuçlar verdi. Oysa insanlar üzerinde kullanıldığında ölümle sonuçlandı.

 
18. Antidepresan bir madde olan zelmid, sıçanlar ve köpeklerde herhangi bir soruna yol açmadan denendi. Insanlardaysa ciddi nörolojik sorunlara neden oldu.

 
19. Bir başka antidepresan olan nomifensine hayvan deneylerinde yan etkisi olmayan temiz bir ilaç olarak çıktı. Oysa insanlarda böbrek ve karaciğer yetmezliğine, anemi ve ölüme neden olabileceği anlaşıldı.

 
20. Kalp yetmezliğinde kullanılan amrinone pek çok hayvan üzerinde denendikten sonra piyasaya sürüldü. Bu ilacı kullanan insanlarda ise trombositopeni, yani pıhtılaşmayı sağlayan kan hücrelerinin yetersizliğine neden oldu.

 
21. Antiviral bir madde olan fialuridine, bu ilacın kullanıldığı 15 kişiden 7’sinde karaciğer harabiyetine neden oldu. Oysa ilacın denendiği dağsıçanlarında böyle bir etkiye rastlanmamıştı.

 
22. İshal tedavisinde kullanılan clioquinol, sıçanlar, kediler, köpekler ve tavşanlar üzerinde yapılan deneylerde başarılı sonuç verdi. İnsanlarda körlüğe ve felce neden olduğu anlaşıldı ve 1982 yılında tüm dünyada raflardan kaldırıldı.

 
23. Kalp hastalığı tedavisinde kullanılan ve hayvan deneylerinde olumlu not alan eraldin, 23 hastanın ölümüne neden oldu. Bu ilacın tanıtımında hayvan deneylerinde herhangi bir toksisiteye rastlanmadığı söyleniyordu. İnsanlarda ise körlüğe ve ölüme neden oldu. Daha sonra yapılan hayvan deneylerinde de hayvanlar üzerinde bu sonuçlar oluşturulamadı.

 
24. Artrit tedavisinde kullanılan opren, 61 kişinin ölümüne neden oldu, 3500’den fazla hastada ciddi yan etkiler görüldüğü rapor edildi. Oysa maymunlar ve diğer hayvanlar üzerinde denendiğinde bu tür yan etkiler görülmemişti.

 
25. Bir başka artrit ilacı olan Zomax, 14 kişinin ölümüne, çok sayıda insanın da ızdırap çekmesine neden oldu.

 
26. Astım tedavisinde kullanılacak isoproterenolün dozu hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle belirlenmişti. Ne yazık ki bu dozun insanlar için öldürücü olduğu anlaşıldı. İngiltre’de 3500 astım hastası aşırı doz isoproterenol nedeniyle hayatını kaybetti. Benzer bir sonucu hayvanlar üzerinde elde etmekse halen çok güç.

27. Başağrısı tedavisinde kullanılan methysergide, retroperitoneal fibrosis, veya böbreklerin, karın bölgesindeki kalp damarlarının ve kalbin ciddi şekilde hasar görmesine neden oldu. Aynı sonuç hayvan deneylerinde elde edilemedi.

28. Artrit ilacı olan Suprofen, böbrek zehirlenmesine neden olduğu için piyasadan toplatıldı. Bu ilaç piyasaya sürülmeden önce bilimadamlarınca “…kullanım güvenliği açısından mükemmel… üzerinde denendiği türlerin hiçbirinde kalp, böbrek veya merkezi sinir sistemine ilişkin herhangi bir yan etkiye yol açmadı” şeklinde tanıtılıyordu.

29. Bir başka artrit ilacı olan Surgam, artrit ilaçlarının sıkça neden olduğu bir yan etki olan mide ülserini önlemek amacıyla mideyi koruyacak şekilde geliştirilmişti. Hayvan deneylerinde alınan sonuçların aksine, insanlar tarafından kullanıldığında ülsere neden oldu.

30. Diüretik bir ilaç olan selacryn hayvanlar üzerinde denenmiş ve başarılı sonuç vermiş olmasına karşın, 1979 yılında 24 kişinin bu ilaca bağlı karaciğer yetmezliğinden ölmesinin ardından piyasadan toplatıldı.

31. Bir kalp ilacı olan Perhexiline, hayvan deneylerini başarıyla geçmişti. Ancak insanlar tarafından kullanıldığında karaciğer yetmezliğine yol açtığı anlaşıldı ve piyasadan toplatıldı. Hayvan deneylerinde belirli bir tür karaciğer yetmezliği aranmasına karşın bu sonuca ulaşılamamıştı.

32. Mide bulantısı ve kusmayı önlemek amacıyla geliştirilen Domperidone, insanlarda kalp ritmi bozukluğuna yol açtığı için piyasadan toplatıldı. Köpekler üzerinde insanlara verilen dozun 70 katı denenmesine karşın aynı sonuç elde edilemedi.

33. Kanser tedavisinde kullanılan mitoxantrone, insanlarda kalp yetmezliğine neden oldu. Oysa köpekler üzerinde denenmiş ve bu tür bir sonuca rastlanmamıştı.

34. Gastrik ülserin önlenmesi amacıyla geliştirilen carbenoxalone, insanlarda kalp yetmezliğine varacak ölçüde su toplanmasına sebep oldu. Aynı sonucu hayvanlar üzerinde elde etmek için yapılan deneylerde sıçanlar, fareler, maymunlar, tavşanlar kullanıldı ancak bu tür bir yan etki oluşturulamadı.

35. Bir antibiyotik olan clindamycin, insanlarda kolite neden olabilmektedir. Oysa bir yıl boyunca her gün bu ilacın verildiği sıçanlarda ve köpeklerde bu tür bir yan etkiye rastlanmamıştı. Deneylerde kullanılan hayvanlar, insanlara verilen dozun on katını tolere edebiliyorlardı.

 
36. Hayvan deneyleri valium tipi ilaçların etkisini kanıtlamıyordu. İlaç geliştirildikten sonra da hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde etkinliği kanıtlanamadı.

37. Pharmacia & Upjohn firması, multiple sclerosis tedavisi için geliştirilen Linomide adlı ilacın çok sayıda hastada kalp krizine neden olmasının ardından klinik testlerini durdurmak zorunda kaldı. 1200 hastanın 8’i ilaca bağlı kalp krizi geçirmişti. Hayvan deneylerinde ise bu tür bir yan etkiye rastlanmamıştı.

38. Dikkat eksikliği hiperaktif bozukluğunun tedavisi için geliştirilen Cylert, 13 çocukta karaciğer yetmezliğine neden oldu. Bu çocukların 11’i öldü veya karaciğer nakli yapılması gerekti.

 
39. Parkinson hastalığının tedavisi için geliştirilen Eldepryl’in kan basıncında aşırı bir artışa neden olduğu anlaşıldı. Hayvanlar üzerinde ise bu tür bir yan etkiye rastlanmamıştı.

 
40. Fenfluramine ve dexfenfluramine bileşiminden oluşan bir diyet ilacı, kalp kapakçıklarında anormalliğe neden olduğu anlaşıldığı için piyasadan toplatıldı. Hayvan deneylerinde ise herhangi bir kalp sorununa yol açmamıştı.

 
41. Diabet ilacı olan troglitazone (Rezulin), hayvan deneylerini geçmesine karşın insanlarda karaciğer harabiyetine neden oldu. İlacın üretici firması en az bir hastanın bu nedenle hayatını kaybettiğini, bir başka hastanın da karaciğer nakli ile yaşatılabildiğini itiraf etti.

 
42. Yüzyıllardır kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan digitalis bitkisi hayvan deneylerinde kan basıncının artmasına neden olduğu için, bu bitkiden elde edilecek ilaçların geliştirilmesi ertelendi. İnsanlarda başarılı sonuçlar verdiği kanıtlandıktan sonra digitalis bitkisinden geliştirilen digoxin adlı madde sayısız insanın hayatını kurtardı. Hayvan deneylerinde alınan yanıltıcı sonuçlar nedeniyle ilacın geliştirilmesi bu denli gecikmeseydi, pek çok insanın hayatı kurtulabilirdi.

 
43. Doku reddini önlemek için geliştirilen FK 506 (Tacromilus), hayyvanlarda ciddi ölçüde toksikasyona neden olduğu için piyasaya sürülmeden önce klinik deneylerde kullanıldı. Hayvan deneyleri bu maddenin cyclsporin ile birlikte kullanıldığında yararlı olduğunu gösteriyordu, oysa insanlarda tam tersinin geçerli olduğu anlaşıldı.

44. Hayvan deneyleri kortikosteroidlerin septik şoku (kanda bakteriye bağlı enfeksiyon) önleyebileceğine işaret ediyordu. Ne yazık ki insanlarda kullanıldığında kortikosteroidlerin septik şok nedeniyle ölüm oranını arttırdığı anlaşıldı.

45. Alexander Fleming, tavşanlarda etkisiz kalan penisilini iyileşme şansı olmayan bir hastası üzerinde denemişti. Fleming penisilin deneylerini tavşanlar yerine domuzlar veya hamsterlar üzerinde yapmış olsaydı, bu hayvanlar ölecek ve penisilin insanlarda asla kullanılmayacaktı. Penisilinin keşfiyle Fleming’le birlikte Nobel ödülü alan Howard Florey şöyle diyordu: “İyi ki 1940larda bu hayvanlarla deney yapılmıyordu; yoksa büyük ihtimalle penisiline lisans verilmez ve antibiyotik ilaçlar geliştirilmezdi.

46. Fluorid tavşanlarda kansere neden olduğu için insanlarda diş çürüklerini önlemek amacıyla kullanımı uzun süre gecikti.

 
47. Ciddi yan etkileriyle tanınan thalidomide ve DES, hayvan testlerinde başarılı sonuç vermiş ve piyasaya sürülmüştü. Bu ilaçlar nedeniyle on binlerce insan hayatlarını kaybetti veya ızdırap çekti.

 
48. Hayvan deneyleri, HIV virüsünün ne kadar hızlı çoğaldığını göstermiyordu. Araştırmacıların yanlış bilgilenmesine neden olan bu deneyler nedeniyle AIDS hastaları doğru şekilde tedavi edilmedi ve yaşam süreleri önemli ölçüde kısaldı.

49. Çocuk felci aşısının mucidi Dr. Albert Sabin, hayvan deneyleri nedeniyle bu aşının geliştirilmesinin geciktiğini söylüyor. Geliştirilen ilk kuduz ve çocuk felci aşıları hayvanlarda olumlu sonuç vermelerine karşın insanlarda denendiğinde ölüme ve sakatlığa sebep oldular.

50. Hayvan deneylerinde görev alan pek çok araştırmacı, taşıyıcı hayvanlar için zararsız olan fakat insanlar için ölümcül olan hastalıklar (örn. Hepatit B) nedeniyle ağır şekilde hastalandılar veya hayatlarını kaybettiler.

Hayvan deneylerine harcanan zaman, para ve kaynaklar insanları temel alan araştırmalar için kullanılabilirdi. Klinik çalışmalar, in vitro araştırmalar, otopsi, pazarlama sonrası gözlem, bilgisayarda modelleme, epidemoloji ve genetic araştırmalar insanlar için tehlike arz etmeyen ve doğru sonuçlar veren seçeneklerdir.

Hayvan deneylerine harcanan kaynaklar toplumu tıbbi risklere karşı bilgilendirmek ve koruyucu hekimliği yaygınlaştırmak için kullanılabilirdi. Böylelikle pek çok hastalığın ortaya çıkması veya yaygınlaşması önlenebilirdi. İnsanları temel alan bilimsel çalışmalar hastalıkların önlenmesini ve işe yarar tedavilerin geliştirilmesini sağlar.

( Dohayder'den alıntıdır. )

Belki diyeceksiniz, insanlar üzerinde denenmesinden ise, hayvanlarda denemek daha mantıklı diye.
Hayır, hiç de öyle değil.
Her canlının yaşam hakkı vardır. Hiçbir canlıyı bir diğeri için katledemeyiz. Kaldı ki yukardaki 50 madde, hayvan deneylerinni sonuçlarının çok da mantıklı sonuçlar doğurmadığını gözler önüne sermiştir. Bunun yanında, hayvan deneylerinden çok daha ucuz, sonucu doğru ve insani deney yöntemleri de var.

Hayvan deneyi olmadan olmaz mı?

Hayvan deneyinden bağışık araştırma alanında son yıllarda büyük ilerlemeler kaydedildi. Bugün bir çok “In-vitro” yöntemler, “deney tüpünde” testler var. Bunlar sonuç geçerli ve tekrarlanabilir, ama aynı zamanda masrafsız ve sıklıkla hayvan deneylerinden bile daha ucuz. Yeni ilaçlar günümüzde “bilgisayarda” geliştirilebilir ve mesela ameliyatlardan elde edilmiş insan hücre ve doku kültürleri üzerinde test edilebilirler. Kalıtsal bozuklukların test edilmesinde bakteri kültürleri uygundur. Kimyasalların ve kozmetik ürünlerin deri tahriş edici özellikleri yapay deride test edilebilir. İlaçlardaki ateş çıkarıcı maddelerin ve aşıların araştırmasında bugün artık insan kanıyla yapılan bir test bulunmaktadır. Gelişmiş bilgisayarlar bugün bile yeni maddelerin farmakolojik etkilerini önceden kestirmeye olanak vermektedir. Böylece uygun olmayan maddeler en başından hayvan deneylerinde kullanılmayacaktır. Biyoloji, tıp ve veterinerlik öğrencileri fizyolojik ilişkileri filmlerle, bilgisayar simulasyonlarıyla ya da acısız öz deneyimlerle öğrenebilirler. Bu yöntemlerin bazıları şimdiden kullanılmaktadır, diğerleri benimsenmeyi ve kabul edilmeyi beklemektedir.

Hayvan deneyleri dönemi sona ermeli !

 
Hayvanlar sevinci ve acıyı, ağrıyı ve korkuyu ve diğer duyguları insanlar gibi hissedebilirler. İnsan şiddeti ve keyfiyeti önünde korunmaya yönelik temel bir hakka sahiptirler. Hayvan deneyleri bu nedenle etik olarak haklı çıkarılamaz.

Ayrıca hayvan deneylerinin sonuçları insanlara aktarılamaz. Yeni bir ilacın ya da bir kimyasal maddenin insanda nasıl bir etki yaratacağı, hayvan deneylerine dayanarak gerekli güvenlikte tespit edilemez. Ancak bir madde insana verildikten sonra insanın hayvanla benzer bir tepki verip vermediğiyle ilgili bir şeyler söylenebilir.

Hayvan Hakları İçin İnsanlar – Hayvan Deneyi Karşıtları Federal Birliği bu yüzden hayvan deneylerini etik, tıbbi ve yöntemsel nedenlerle reddediyor. Hayvan deneyleri yanlış yoldur ve kaldırılmalıdır. Halihazırda kullanılan hayvan deneylerinden bağışık test yöntemleri tıbbi ilerlemenin “hayvan kullanımı” olmadan da garantili olduğunu göstermektedir. Bunun için olasılıklar sonuna kadar araştırılmamıştır. Araştırmanın bu türü geleceğe giden yolu göstermektedir, hayvan deneylerinin olmadığı geleceğe.

 
Dr. Corina Gericke

Veteriner – Hayvan Deneyleri Uzman Raportörü


Mühendislik Ekonomisi dersinde öğrendiğimiz en önemli formüllerden biri, arz-talep ilişkisinin doğru orantılı olduğu idi. Biz "talep" etmezsek, onlar bu ürünleri sunacakları hiçbir muhatap bulamazlarsa, emin olun bu katliam bitecektir. Herşeye rağmen, biraz araştırıp birkaç forum gezince, malesef çok bilinçsizce!!! bu deneylerin savunulduğunu da gördüm, şaşırdım. "İnsanlarda deneyecek değiller ya" diyebilen "insanlar"ı gördüm forumlarda. İnsanlar en azından haklarını savunabiliyorlar, hayvanların konuşacak bir dilleri bile yok. Öyle masumlar ki, ne kozmetik ne başka şey, umurlarında değil. 5-10 senelik ömürlerini "azıcık aşım kaygısız başım" gailesiyle huzurla geçirme çabasındalar. Hiçbir hayvan, katliam yapmaz. En yırtıcı hayvan bile, sadece karnını doyurmak için, karnı doyacak kadar canlıyı öldürür ve yer. Sadece yaşamak için ve doğası gereği yapar bunu.

Hayvanlar Üzerinde Deneylerini Sürdüren Bazı Firmalar ve İlişkili Markalar:

Alcon Labs

Allergan, Inc.

Answer

Arm & Hammer

ArmorAll

Arrid

Axe

Aziza

Bain de Soleil

Ban Roll-on

Banana Boat

Bausch & Lomb

Benckiser

BenGay

Biotherm

Block Drug Co. Inc.

Bounty

Boyle-Midway

Bristol-Myers Squibb Co.

Cacherel

Cargill

Carpet Fresh

Carter-Wallace

Chesebrough-Ponds

Church & Dwight

Clarion

Clairol

Clear Choice

Clorox

Commerce Drug Co.

Consumer Value Stores

Coppertone

Coty

Cover Girl

Crest

Dana Perfumes

Dawn

Del Laboratories

Desitin

Dial Corporation

Diversey

Dove

Dow Brands

Drackett Products Co.

Drano

EcoLab

Eli Lilly & Co.

El Sanofi Inc.

Elizabeth Arden

Erno Laszlo

Faberge

Fantastik

Fendi

Final Net

Finesse

First Response

Flame Glow

Garnier

Giorgio Armani

Givaudan-Roure

Glade

Glass Plus

Helena Rubinstein

Helene Curtis Industries

Huggies

ISO

Ivory

Jhirmack

Johnson & Johnson

Johnson Products Co.

Jovan

Kaboom

Keri

Kimberly-Clark Corp

Kiwi Brands

Kleenex

Lady's Choice

Lancaster

Lancome

Lava

Lever Brothers

Lipton

Listerine

L'Oreal USA

Lubriderm

Lux

Lysol

Matrix Essentials

Max Factor

Maybelline

Mead

Mop & Glo

Nair

Naturelle

Neutrogena

Neutron Industries, Inc.

Olean

Orange Glo

Oscar de la Renta

OxiClean

Pantene

Parfums International

Pearl Drops

Pennex

Pfizer, Inc.

Pine-Sol

Plax

Playtex Corporation

Pledge

Polident

Ponds

Post-It

Prestige Brands

Prince Matchabelli

Proctor & Gamble Co.

Quintessence

Raid

Ralph Lauren Fragrances

Reckitt Benckiser

Redken

Resolve

Richardson-Vicks

Sally Beauty Supply

Sally Hansen

Sanofi

SC Johnson & Son

Schering-Plough

Scotch

Scott Paper Co.

Scrub Free

Sensodyne

Signal

SmithKline Beecham

Snobal

SoftSheen

S.O.S.

Stanhome Inc.

Sterling Drug

Suave

Sun Star

Sunsilk

TCB Naturals

Tegrin

3M

Tide

Tilex

Trojan

Truvia

Unilever

Vaseline

Vichy

Vidal Sassoon

Visine

Vivid

Warner-Lambert

Westwood Pharmaceuticals

White Shoulders

Whitehall Laboratories

Windex

Woolite

( Buradan alıntıdır. )

Masumlara kıymayın, bu vahşete ortak olmayın.



 

5 yorum:

  1. Süheyla Kardeş'ten:

    Seni ayakta alkışlıyorum kardeşim. razı olsun.Nolur kimse bu markaları almasın!!!!

    YanıtlaSil
  2. neredeyse yapmayan firma yok yaa..akıllara zarar şaştım kaldım...Allah ıslah etsin...

    ilk resim çok etkiledi çok...

    YanıtlaSil
  3. çok kötü oldum, ne düşüneceğimi de bilemedim :((((((((

    YanıtlaSil
  4. Hilal'ciğim özlemişim seni. Ama bu yazıyı okumak beni çok üzdü. Ben tam bir kedi hastasıyım. O bölümler en çok etkileyen kısımlar oldu. Allah'tan makyajla falan işim olmaz.
    Duyarlılığın için Allah razı olsun kardeşim...

    YanıtlaSil
  5. Hayvan deneyleri yapmayan başka marka Naturalite

    YanıtlaSil