Evde Peynir Yapımı


 Merhabalar;

Gününüz güzel ve bereketli geçsin. Nadiren de olsa yazmaya devam ediyorum. Şu sıralar pasajımı da tatile aldım, siparişleriniz için bana ancak mailimden ulaşabilirsiniz. Zira teslimat süresiyle ilgili maille daha iyi anlaşabiliyoruz. Şu sıralar süreli iş yetiştirme gibi bir lüksüm yok çünkü :) 
Öncelikle takvime gösterdiğiniz ilgiden dolayı çook teşekkürler. Yapmaya yetişemedim desem yeridir:) Bu işe girişirken bu kadar talep olacağı aklıma bile gelmemişti. Taleplerini karşılayamadıklarım da kusuruma bakmasınlar lütfen, ama hepinizin adını not aldım. Yeniden bir parti daha yapacak olursam ilk sizleri bilgilendireceğim. 

Gelelim bugünki tarifimize. Evde peynir nasıl yapılır? Doğrusu ben çok çekiniyordum bu konuda. Yani olmaz, veya olsa bile çook zahmetli olur kanaatindeydim. Ancak hiç de öyle değilmiş. Önce otlu peynir yaptım, sonra da labne peynir. İkisini de çok çok beğendik. Hele labne, çok sevdiğim bir peynirdi. Kolaylıkla da hazırlanıyor. Hepinize tavsiye ederim. Tarifleri sevgili Yetur'dan aldım.orjinal tarifler için yeturun sitesine bakabilirsiniz. Ben ilk yaptığım için azar azar yaptım. Malum tutturamazsam onca malzeme ve emek boşa gitmesin diye. Siz de dilerseniz ilk başta bu ölçülerle yapın. Normalde 5 kg yoğurt kullanılmış ama ben 1 kilo yoğurtla denedim. 

Malzeme Listesi:

  • 1 kg yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/5 kahve fincanı sirke 
  • Tülbent
Peynirin içine ot kullanmak isterseniz dilediğiniz ot çeşidinden birini kullanabilirsiniz. Ben dereotu kullandım kokusunu çok sevdiğim için. Güzel de oldu tavsiye ederim.

Yapılışı:

1. Aşama
  • Yoğurt, tuz ve sirkeyi bir tencerede karıştır ve ocağa al. 
  • Birkaç kez karıştır ve kaynamaya bırak. Kaynama esnasında yoğurt kesiliyor.
  • 20 dk kaynat ve yoğurdu ocaktan al.
  • Kese şeklinde dikilmiş tülbntin içine bu karışımı döküp altına bir kap koyun. Yüksek bir yere asın ki suyu süzülsün.
  • Eğer peynirinize ot ilave etmek istiyorsanız bu esnada peynirin ortasına otu ilave edip, ot ortada kalacak şekilde peyniri rulo yapın.
  • Suyunun süzülmesi için yine yüksek bir yere asın ve arada bir elinizle sıkıştırıp suyunun çıkmasına yardımcı olun. 
  • Soğuduğunda da üzerine bir ağırlık koyun.
2. Aşama
  • Derince bir tencereye su doldurup suyu kaynatın.
  • Su kaynayınca peyniri tülbentiyle birlikte suya bırakın ve 5 dk haşlanmasını sağlayın.
  • 5 dk'nın sonunda kaynar sudan alıp direk soğuk suyun içine bırakın.
  • Soğuk sudan da çıkarın ve üzerine yine ağırlığı koyun. Suyunu iyice bırakana kadar bekleyin.
  • Soğuduktan ve suyu süzüldükten sonra peyniri tülbentten çıkarıp hafif tuzlayın ve saklama kabına alıp bir gece dinlendirin.
  • Afiyet olsun :)

Not: Tülbentten süzülen suyu atmadım, ne de olsa protein değeri yüksek. Onu nasıl değerlendirdiğimi ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım kısmetse.

Gördüğünüz gibi peynir yağımı öyle sandığımız gibi zahmetli de değilmiş. n azından bu tarif öyle, çok pratik ve kolay bir şekilde evde hazırlayabileceğiniz bu peyniri mutlaka deneyin.

Sevgiyle...

9 yorum:

  1. benimde uzun zamandir aradigim bir tarifti bu, en kisa zamanda deneyeyim :)
    tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık şekerimmmmmm

    YanıtlaSil
  3. mmm güzel görünüyor.. babamda peynir, zeytin ve zeytinyağı merakı vardır:) bu tarifi anneme göstereyim babama sürpriz yapsın:D

    YanıtlaSil
  4. Bahar
    teşekkürler canım :)

    A-H
    Deneyin hakkaten, evde yapılanın hali bir başka oluyor. şimdiden afiyet olsun :)

    Nilgün Komar
    canımm, özledim. uğrayamadım sanada. öperim kocaman

    YanıtlaSil
  5. ada ve deniz
    evet, kesinlikle öyle. sevgiler

    biyaşımadahagirdim
    şimdiden annenin ellerine sağlık, sizlere de - özellikle babana - afiyet olsun :)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. esselamualeykum sayfanızı bugün gördüm çok güzel evde peynir yapmayı bene çok istiyorum sizinki çok değişik sıcak suda bekletmenin amacı nedir peynirin yağı,vitamini suya gitmez mi? emeklerinizin karşılığını dünyada ve ahirette almanız dua ve temennisiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve Aleyküm Selam, hoşgeldiniz.
      Yukarıda da yazdığım gibi, ben tarifi Yetur'dan aldım. O nedenle tam bilemiyorum ama sıcak suda bekletince saha sıkı bir peynir elde edildiği kanaatindeyim.

      Sevgiyle kalın

      Sil