Diyetime Kasteden Tam Buğday ve Kepek Ekmeği

  
Duymayan kalmadı galiba, şu sıralar hamilelikten kalan kilolarımı vermeye çalışıyorum. Yolu yarıladım diyebilirim, ama sanırım zor kısmı bundan sonrası. Diyet dediysem öyle özel birşey yapmıyorum. Çok sevdiğim çikolataya veda ettim mesela, sadece haftada bir gün yiyorum. Ekmek, hamur işi, kızartma vs de çook nadiren. Hani bir misafir gelirse, ancak onların yanında yahut özel günlerde. 

Bu yukarıda fotoğrafını görmüş olduğunuz mis kokulu ekmeklere ise dayanamadığımı belirtmek istiyorum. Hamurunu hazırladım, fırına verdim ve eve geldiklerindeki mis kokularına dayanamayıp haftasonu kaçamağımı abartmış oldum :D Neyse, lafı çok da uzatmadan hemen ekmek hamurlarını nasıl hazırladım, açıklayayım:

Kepekli Ekmek Malzemeleri:

  • 1 kg kepekli un
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • 1 adet instant maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yeterince ılık su
Tam Buğday Ekmeği Malzemeleri:

  • 1 kg tam buğday unu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • 1 adet instant maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yeterince ılık su


Yapılışı:

  • Sırası yok, sadece mayayı una karıştırın ve diğer tüm malzemeleri ekleyip güzelce yoğurun. Hamurun güzel yoğurulması çok önemli. Sonrasında dilerseniz kalınca bir beze sarıp mayalanmasını bekleyin, veya az zamanınız varsa 40 dereceye ısıtılmış fırında mayalanmaya bırakın. Her iki mayalanma işleminde de üzerine ıslak bir bez örtmeniz lazım ki hamurun üstü kabuk bağlamasın.
Ben sonrasında etliekmek fırınlarından birine götürüp yukarıdaki gibi somun ekmek şeklinde pişirmelerini istedim. Siz dilerseniz kendi fırınınızda 200derecede, fırının altına emaye bir kapla su koyarak ekmekleri pişirebilirsiniz.

Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Konya'nın meşhur ekmeklerinden...Biz de yaptırırdık annemle..Sıcak hali özellikle çok lezzetlidir:)
    Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  2. yanında çokelekle harika olur ama insanın yine iştahını kabartıyor ya
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil