TİRİT


Tirit deyince ağzımın suyu akar :) Aslına bakarsanız bu yaptığım tam olarak Konya tiriti değil ama tirit sonuçta. Tiritin küflü peynirle de yapılanı var ki papara denir o haline de. Konya'da düğünlerde pilav dökülür ( tam tabiriyle yazıyorum ). Pilav dediysem kapsamlı bir pilav, bir gün de onunla ilgili yazayım en iyisi. Düğün pilavı yenmeden bir gün önce de mutlaka eş dostla birlikte tirit yenir. Ağızlara sağlık bir de Tiritçi Mithat'ımız var ki uğrarsanız Konya'ya yemeden gitmeyin...


Bayatlayan ekmek oldu mu ilk akla geleceklerden birisi tirit. Öncelikle kuşbaşı etleri bol sıvıyağda kavurdum. Kavrulmanın sonlarına soğru incecik kıydığınız soğanları da ekleyin ve birlikte kavurun. Ardından biraz salça ve kekik, kimyon, karabiber, tuz. Yeterince de su ekleyip etler iyice yumuşayana kadar pişirin. 

Diğer tarafta ekmekleri aynı boyda küp küp kesin. Ardından bolca tereyağda kızartırcasına birkaç kez tavada çevirip servis tabağınıza alın. Ekmekler sıcakken yumuşacık pişmiş olan etleri suyuyla birlikte gezdirerek ekmeklerin üzerine dökün. Maydonozla da süsledikten sonra afiyetle yyiebilirsiniz. Dilerseniz yoğurtla da servis yapılabilir. Ben yanına yoğurt koydum ki belki yoğurtla tercih etmeyenler olabilir diye. 



18 yorum:

  1. ellerine sağlık tirit bayat ekmeklerin imdadına hızır gibi yetişen bir yemektir selamlar canım

    YanıtlaSil
  2. Görünce benim bile ağzım sulandı:) Eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
  3. farklı bir lezzet gibi. elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Tiriti çok severim, böylesi de nefis olmuş ellerine sağlık Hilalcim. Afiyetler olsun, sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. çok lezzetli görünüyor.ellerine sağlık.bu arada hoşgeldin :)

    YanıtlaSil
  6. Şahane bir tarif,pratik aynı zamanda ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık harika olmuş ağzım sulandı doğrusu

    YanıtlaSil
  8. nefis olmuş bu tirit :)
    eline sağlık
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Harika olmuş bayıldım fotoğraflarda çok güzel çıkmış ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  10. Hilalciğim geçen yılki Konya gezimde bilseydim mutlaka denerdim nefis görünüyor ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Aaaa Hilal bu bizim papara!
    Yalnız ben kıymayla yapıyorum.Daha pratik oluyor.Demek konyanın tiritide meşhur? Ben tek etli ekmeği bilirdim.
    Ellerine sağlık canım.Afiyet bal olsun inşaallah...

    YanıtlaSil
  12. Merhaba canım:)) ellerine salık unnutuğum bi yemek eskiden annanem tavuklusunu çok yapardı ahhh arşivime aldım ben yoğurtlu severim. Size afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  13. tiridine banmak istedim şimdi
    şap şup
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. Dilek hanımın mutfağı
    kesinlikle haklısın, hem de enfestir :))

    Sağlılı mutfak
    teşekkürler Hilal'cim

    Zezzenin sepeti
    güzeldir de, secgiyle kalın

    YanıtlaSil
  15. Ballı Cimcime
    çok teşekkürler sevgiler canım

    İçses
    çok teşekkürler arkadaşım sevgiyle

    Zeliha
    Sağol Zeliha'cım sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  16. Lezzet sarayı
    çok teşekkür ederim sevgiyle...

    yemek bir aşk
    sağolasın, muhabbetle

    YanıtlaSil
  17. Çeşnici Handan
    malesef Handan'cı makşamları çekiyorum, gün ışığı olsa daha iyi olurdu. sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  18. Mine
    artık bir dahaki gelişinde mutlaka denersin, beğeneceğine eminim. gelirsen başımızın üstünde yerin var

    Cahide
    papara bizde tiritin peynirle yapılanına denir. Bu arada Konya'nın öyle meşhur lezzetleri var ki. Mesela furun kebabı... seni Konya'ya mutlaka bekliyoruz Cahide, mutlaka ama :)

    YanıtlaSil