Beli Kırık - Mış Adı, Kardeşim Öyle Söyledi :D


İki halam var, ikisi de - halam diye söylemiyorum  :) - çok marifetli insanlardır. Büyük olan harika dikiş diker, küçük olan ise aklınıza gelecek  herşeyi üretim aşamasına dökebilir. Bu mutfakta da, nakışta da, dikişte de böyledir. Üstelik öyle hoop al örneği aynısını yap değil, üretici bir kafası vardır küçük halamın. Evirir çevirir, süzgeçten geçirir, yeni yeni modeller, yeni yeni tarifler üretir. Sonra da hanımlar arasında onun modelleri, onun tarifleri yayılmaya başlar...

Neyse efendim, bu girişi yapmak gibi bir düşüncem yoktu aslında ama bir anda bu şekilde gelişti. Bu tarifi bana ilk anlatan halamdı çünkü. Sanırım o sıralar lisedeydim. Halamla vakit geçirmeyi hep çok sevmişimdir. Çok neşeli insandır, çok yardımseverdir. Kimin bir derdi olsa koşar yetişir. Namı diğer atom karınca. Aman bunları okuyunca bir de MaşaAllah deyin ki içim rahat etsin :) Hasılı kelam, o zamanlar halam bana bu yemeği anlatmıştı. Patlıcanları enlemesine keseceksin - koparmadan - sonra da içlerine köfte dolduracaksın. Bu kadarı kalmıştı aklımda. Ben bunu daha önce evde kabak varken denemiştim ve sizinle paylaşmıştım, işte burada...

Şimdi gelelim bu tarifin adına. Ben bunu yapıp annemler geldiği gün ikram etmiştim. Bizim urfatutkunu ise - malum adından da anlaşılacağı üzere - bir Urfa hayranı olarak bu yemeğin adının  -BeliKırık - olduğunu söyledi bana. Meğer Urfa'da çok sevilen bir yemekmiş. Sanırım bilerek ya da bilmeyerek o gün onu ziyadesiyle mutlu ettim ben :D

Şimdi hemen tarife geçiyorum: 

  • Kişi başına göre patlıcan - bu patlıcanlar orta boy olmalı, bir kişinin yiyebileceği kadar )
  • Yarım kilo kıymadan köfte - yapılışı aşağıda )
Köftenin tarifi:

  • Yarım kilo kıyma
  • kekik
  • kimyon
  • karabiber
  • pulbiber
  • 1 yumurta
  • taze maydonoz - yarım demet
  • taze soğan / 3-4 adet büyük
Tüm bu malzemeleri güzelce yoğurunKöftenin güzel olması, yoğurulması ile çok çok alakalı.

Gelelim yemeğin yapılışına:

  • Patlıcanları pijama deseni şeklinde soyun.
  • Enine 2 parmak kalınlığında olacak şekilde kesin ama son kısmını koparmadan bırakın.
  • Her bir araya hazırladığınız köfteden koyun ve borcama veya fırın tepsisine tüm patlıcanları yerleştirin.
  • Üzerine çok az zeytinyağı gezdirin.
  • Üzerine de alüminyum folyo kaplayın.
  • Fırında patlıcanlar pişene kadar 180 derecede pişirin. Süre tutmayı unuttum ben,o nedenle tam süre veremeyeceğim:)
Afiyetle...

9 yorum:

  1. Hee adı beli gırık'tır. Kazan kebabı da derler =) Yapılışında az uz farklılık olabilir belki ama yemek budur. Vayy bee demek halam bunu sana lisedeyken söylemişti. Halam gelince söylemeliyim hemen, Urfam'ın beli gırığını yıllar önce kendi kafasından üretmiş demek =) MaşaAllah atom karıncamıza =)

    Yemek güzeldi ve yeyinceyi bırak görünce bile çok mutlu oldum =) Eline sağlık. Allah devamını nasip etsin hayırlısıyla =)

    YanıtlaSil
  2. ilk defa gördüm duydum ama değişik bir tat olmalı..Teşekkürler denemek gerekiyor..Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. ama bu kirk yillik patlican kebabi, urfada da dizme de deniliyor urfaya gittigimde biz dizme de deriz demislerdi...

    YanıtlaSil
  4. Nefis gözüküyor,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. çok lezzetli görünüyor. ellerinize sağlık. bloguma beklerim http://pespembemutkuluk.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  6. selamun aleykum Hilal
    Gecmis olsun Hamza rahatsizlanmis,rabbim sifa versin.suan durumu nasil?rabbim yasatmasin bir daha,yavrunuzu size bagislasin.

    konu evlatlar olunca elim kolum kalkmaz benim.anne olmak kolay degil.hasta olunca bir yanin olmuyor,yarim kaliyorsun,anlayabiliyorum seni.insALLAH iyilesecek kuzun.

    ALLAHIM emanetsiniz.hayirli aksamlar diliyorum.

    YanıtlaSil
  7. Uzun bir aradan sonra tekrar sizinleyim :) 11 ayın sultanı Ramazanın güzel geçmesi dileklerimle...

    YanıtlaSil
  8. halalarım özledim ya mekanları cennet olsun nur içinde yatsınlar
    ellerine sağlık canım nefis bir tarif

    YanıtlaSil
  9. olağanüstü güzel ve leziz görünüyor

    YanıtlaSil