Şivlilik, Fener Alayı ve En Pratik Kek Tarifim


Merhaba dostlar;

Dün yazı giremedim, kendilinizi de kutlayaadım. Umarım dualarınızda bizleri de unutmamışsınızdır. Çarşamba gecesi Konya'da fener alayı vardı. Sitenin bahçesinden fotoğraflar çekmek istedim ama 11. kattan çok da iyi olmayacağına kanaat getirip vazgeçtim :) Regaip kandili öncesi gece böyle feer alayı yapılır, çocuklar ellerinde fenerleri ile sokaklara çıkarlar. Anne-babalar da çıkarlar çoğunlukla ve şenlik başlar.

Ertesi sabah, "Şivlilik" dediğimiz bir güzellik vardır. Çocuklar ellerinde poşetlerle zilleri çalarlar ve "Şivliliiikkk" diye bağırırlar. Ev sahibi artık şivlilik için ne almışsa çocuklara dağıtılır. Bizim zamanımızda dağıtılanların en lüksü gofret olurdu. Leblebi, kuruüzüm çoğunluktaydı. Kim ki gofret verirdi gözlerimiz ışıldardı :) Onları toplar, eve gider hep birlikte yerdik. O kadar çok olurdu ki, kendi başımıza yememize imkan yoktu.

Ve ben bugün, hala adetlerimizin unutulmamış olmasına, çocuklarımıza aktarılıyor olmasına çoook seviniyorum. O çocukları ellerinde fenerlerle bahçede görünce kendi çocukluğumu hatırladım. Böyle güzellikler unutulmasın...

Fener alayı ile ilgili sevgili komşum Fatma'nın geçen seneki yazısı için tık.
Şivlilik ile ilgili sevgili Konya'lı blogger dostum İffet'in yazdıklarını okumak için tık.



Gelelim benim hemen birkaç dakikada hazırlayıp pişmeye bıraktığıım kek tarifime. Bir misafir gelince yapılabilecek en pratik tariflerden. Aslında göz kararı ölçülerle yapıyorum ama yaklaşık ölçüleri vereceğim. Hemen yapılışına geçiyorum:

Malzemeler:
( 6-8 porsiyon için )

  • 1 yumurta
  • yarım bardak şeker
  • yarım bardaktan biraz az sıvıyağ
  • Yarım bardak süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Kuru üzüm, kuru dut ( Birer avuç )
  • yarım çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • Aldığı kadar un
Yapılışı:

  • Şeker ve yumurtayı çatalla 1 dakika kadar çırpın.
  • Diğer tüm malzemeleri ( un, kabartma tozu ve vanilya hariç ) ekleyip karıştırın.
  • En son unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip karıştırın.
  • 15 cm çapında yuvarlak bir tasın dibine yağlı kağıt koyup kek hamurunu dökün.
  • Derince bir tencereye bu tası koyup, tasın yarısına kadar su koyun.
  • Tencerenin kapağına bir havlu koyup kapağını örtün. Ocağı açın.
  • Kaynama sesi gelince ocağı kısın, 25 dk pişmeye bırakın.
  • Piştikten sonra ocağın altını kapatıp 10-15 dk demlenmesi için kapağı açmayın.
Afiyetle...

Daha önce farklı bir kek hamuru ile yaptığım tencere keki için buraya bakabilirsiniz.
Bardakta brownie tarifi için buraya bakabilirsiniz.
Nescafeli fincan kek için buraya bakabilirsiniz.

8 yorum:

  1. Fener alayı ve şivliliğin nedense değişik bi atmosferi oluyor. Seviyorum Konya'ya has geleneği:) Kekte enfes görünüyor yine iştah kabarttın abla;)

    YanıtlaSil
  2. ne güzel bir tarif denemeli. Şivlilik geleneği ise çok hoşmuş. Son zamanlarda yaşananlara karşın sürdürebiliyor olmanız, çocuklara eski gelenekleri yaşatabilmeniz ne kadar güzel:))

    YanıtlaSil
  3. ne güzel bir gelenek,keşke eskişehir'de de olsa:(

    YanıtlaSil
  4. hayırlı kandiller sizede..ne güzel bi adetmiş çok sevdim..kekde harika gözüküyor..

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel bir adetmiş. Kekte müthiş

    YanıtlaSil
  6. güzel adetler umarım unutulmaz.. bizim oralarda da var biliyormusun? sadece adı başka ve yılbaşında uygulanıyor :)

    burada detaylı anlatım var:
    http://www.karalahana.com/makaleler/folklor/kalandar%2520yilbasi%2520noel.htm



    dularınız kabul olsun!

    YanıtlaSil
  7. ne güzel resimler ve anlatım olmuş hilal.
    kek de harika görünüyor ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. çok güzel gelenekleriniz varmış o çocuklar bu günü nasıl heyecanla bekliyorlardır kimbilir:)) bende bugün eve giderken birşeyler alıp sokakta oynayan çocuklara dağıtayım bari.... kek de çok güzel görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil