Ramazana çok az kalmışken, arşivimde bekleyen yemek stoklarını eritmek istiyorum. Malum davetler vs derken yeni fotoğraflar gelecek nasipse ve ben ne zaman elimde fazla fotoğraf birikse yarısını eklemeyi unutuyorum hep :)) Havalar nasıl sıcak, nasıl yakıcı, Rabb'im Ramazan'da hepimizin, özellikle de güneş altında çalışmak zorunda olanların yardımcısı olsun. Bu arada dün Konya'da bir deprem olmuş, o esnada arabada seyir halindeydik. Dolayısıyla hissetmedik ama 2 sene evvel yine bir Ramazan'da her gün birkaç kez sallanır olmuştuk. O günler geldi aklıma arkadaşlardan depremi duyunca.
Mantının en kolay hali nedir derseniz, ya makarna mantısı derim veya da yufka mantısı. Her zaman tercihim yufka mantısından yanadır ama onu belirteyim. Tabi hakiki mantının yanında lafı olmaz ama bu da öyle farklı bir lezzet ki, bir tabak asla yetmiyor:)
Gelelim nasıl yapıldığına. Hazırlaması çok kolay. Ben özellikle dondurucuda sürekli hazır yaptığım köftelerden bekletirim ki ounla çok daha hızlı bir şekilde hazırlayabiliyorsunuz bu yemeği. Aslında mantı içi de hazılanabilir ama bence yufka mantısına köfte çok çok lezzet veriyor. Köfte ile yapmanızı tavsiye ederim. Bu arada daha önce bir yufka mantısı yapmıştım, ancak bu şekilde yaptığım daha çok hoşuma gitti. Salçayı mantıların üzerine dökünce çok daha güzel oluyor aklınızda olsun.
Malzemeler:
2 adet yufka
Hazırladığınız köfte karışımı
yarım çay bardağı sıvıyağ
2 kaşık domates salçası
Dilediğiniz akdar yoğurt
Köfteyi nasıl hazırlıyorum:
yarım kilo kıyma
4-5 dilim bayat ekmek
1 yumurta
2 diş sarımsak
1 adet ortaboy soğan - rendelenmiş
köftelik baharat ( veya kekik, kimyon, tuz, karabiber )
Malzemeleri güzelce yoğurmak gerekiyor. Gerekirse ekmeklerden dolayı çok katı olmuşsa çok çok az su ekleyebilirsiniz. Köfteyi güzel yapan şey bol yoğurmaktır. En son bir kaç kez köfte karışımını alıp kabınıza sertçe vurmalısınız.
Yufkayı ortadan ikiye bölün. Bir parçanın üstüne sıvıyağ sürün.
Sıvıyağ sürülmüş yufkaya fotoğraftaki gibi köfteyi uzun ince olacak şekilde koyun.
Sıkı bir şekilde rulo yapın. Rulo yapmaya köfteli taraftan başlayın.
Rulo yaptığınız yufkayı 1'er cm uzunlukta kesin.
Bu yufkaları pişirme kabınıza açık kısımları üste bakacak şekilde yerleştirin ve 200 derecede üstleri kızaracak şekilde pişirin.
Pişen yufka mantılarını bir tabağa alın. 2 kaşık salçayı 1,5 bardak su ile seyreltin ve ocakta bir taşım kaynatın. Bu sıcaklığı ile salçayı mantıların üzerine gezdirin.Kenarına bir yoğurt ve üzerine kıyılmış maydonoz ile servis yapın. Afiyet olsun.