Sucuklu Talaş Böreği






Talaş böreği denen bu çıtır çıtır lezzeti çok seviyorum. Aslına bakarsanız işin kolayına kaçan ben, hakikisini yapanlara özeniyorum. Zira şu sıralar iliklerime kadar istesem de deneyemeyeceğim bu lezzeti ben ancak milföy hamuruyla yapabiliyorum:) İki çocukla yazmak bir hayli - ! - iken :) ben almayayım hakikisini :) Yok yani yapıp bana tattıracak varsa sözüm onlara değil elbet :)

Sözü fazlaca uzatmadan hemen tarife geçmek istiyorum.

Malzemeler:

  • 12 yaprak milföy hamuru
  •  Garnitür ( bezelye, havuç, patates )
  • Sucuk
  • Çok az salça
  •  
    Yapılışı:
     
  • Öncelikle iç malzemeleri hazırlayacağız. Eğer hazır garnitür aldıysanız işiniz kolay. Hazır garnitürün içine çok az salça içine doğrayıp ocakta sotelediğiniz küp küp sucukları ekleyin. İç malzememiz bu olacak. 
  • Milföy hamurundan bir yaprağı - kare şeklinde - tezgaha koyup iç malzeme ile içini doldurun. Fotoğraftaki gibi karşılıklı köşelerini birleştirin.
  • Birleşmiş köşeleri aşağıya gelecek şekilde tepsiye koyun. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu veya susam ile böreğinizi tatlandırın.
  • 200 dereceye ısıtılmış fırında, hamur kabarıp pişene kadar bekletin. Afiyet olsun...


 

Bu börekten sonra, bir hazır Türk kahvesi de ne iyi giderdi öyle değil mi? Denediklerimin içinde kesinlikle Shazili'yi öneririm. Diğerleri bir işe yaramıyor aramızda kalsın :)

Not: Bu bir reklam değildir :) Sadece kahve severlere, bir kahve tiryakisinden öneridir.

Sevgiyle...


23 Nisan Çocuk Şenliği Aktivite Takvimi

Bu sene şenlik Konya'da, eminim TRT izleyen herkes biliyordur.
İşte bu adreste de aktivite takvimi var.
Özellikle duyurulur, Pepee de var
Konya'daki arkadaşlara ve hatta civardaki tüm isteyenlere duyurulur:)


Pırasalı Pizza... Olur mu? Oldu :)


 Türk usulü pizza diyorum ben buna. Pizza seven oğlum için yaptım, bir taşla iki kuş vurup aynı zamanda pırasayı da ona yedirebilmeyi hedefledim. İzindeyken yapmıştım. Gördüğünüz gibi iki tepsi yapmışım gözüm mü doymadı nedir :) Yok yok hamuru fazla yapmışım en iyisi pişirip dondurucuya atmak dedim. Hatta sonrasında çat kapı bebek görmeye gelen dostlarıma bile ikram ettim bu pizzadan. Özellikle halamın kızı ve çocukları çok beğendiler. Pırasa, hangi yemeğin içine eklenirse lezzet veriyor emin olabilirsiniz...


Tarife geçiyorum lafı fazlaca uzatmadan:

Malzemeler:

Hamur İçin:

Hamuru aslında bildiğiniz mayalı hamur göz kararı yapıyorum ama bilmeyenler için tarifi ölçülerle vereyim burada:

  • yarım kaşık kuru maya
  • 1/2 kilo un
  • yarım çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay bardağından biraz daha az sıvıyağ
  • Ilık su
İç Malzemeleri:

İnce doğranmış yeşil biber
İnce doğranmış pırasa
Sucuk
Kaşar

Malzemelerin ölçüsünü vermiyorum. Hatta malzemeler istediğiniz gibi damak tadınıza göre değiştirilebilir de. Hamuru yağladığınız tepsiye ince bir şekilde elinizle açın. Üzerine malzemeleri - kaşar hariç - ekleyin. Pişme noktasına yakın zamanda kaşarı da üzerine serpin. Kaşar eriyince de afiyetle yeyin:)

Sevgiyle...

Diğer pizza tarifim için buraya tık...


Ruşeymli Fındıklı Ispanak Salatası


Havalar ısınıyor, güneşin güzel yüzünü görmeyeli ne kadar uzun zaman olmuştu. İnsanın içi içine sığmıyor böyle parlak havalarda. Bir yandan geçtiğimiz hafta sonu - gecikmeli de olsa - tohumlarımızı ekebildik, diğer yandan güneşin gülen yüzüyle birlikte daha çok salata yememiz gerektiğine karar verdik. Malum yaz geliyor ve hem daha hafif hissedebilmek için, hem de özellikle benim doğum kilolarımdan kurtulabilmem için bu şart :) 

Bu salata da diğer birçoğu gibi kendime özgü bulup buluşturduğum herbir şeyi kasenin içine atmak suretiyle meydana geldi. NAsıl oldu derseniz, biz severek yedik. Hakikaten lezzetli bir bileşim elde edebilmişiz şükür :)

İşte tarif:

Malzemeler:

2 su bardağı iri doğranmış ıspanak
yarım su bardağı ince doğranmış kırmızı lahana
yarım su bardağı yeşil soğan
yarım su bardağı maydonoz
yarım çay bardağı fındık
2 tatlı kaşığı buğday ruşeymi
1 çay kaşığı kekik - varsa iri taneli
1 çay kaşığı kimyon
Dilediğiniz kadar tuz
yarım limonun suyu
dilediğiniz kadar zeytinyağı

Yapılışı:

Malzeme listesindeki tüm malzemeleri güzelce karıştırın, afiyet olsun.

Not: Ispanakları çook iyi yıkamaya özen gösterin.
Zeytinyağını sızma tercih edin.

Afiyetle...

Bu Peçetelere Bayıldım

Tatilde - yani izinde - yaptıklarıma devam. Bir gece, ne yapsam ne etsem diye düşünüp dururken aniden kalktım ve hemen birkaç plastik kap çıkardım geldim. bunların birçoğunu canım Meral ablamın Erzurum'da okuyan Mahmut'u için ayırıyordum ama içlerinden birkaçını alıverdim o hızla. Hemen boyadım, Bim'e her gidişimde aldığım çeşit çeşit peçetelerimden de transfer yaptıktan sonra, babaannemin gözleri açık kaldı. İnanamadı ki bu başarıda peçetelerimin desenlerinin çook büyük payı var. Yoksa bu konuda iddialı değilim yanlış anlaşılmasın :)

Bu arada, en son gidişte üzerinde kuş desenleri olan bir peçete aldım ki, bayıldım kıyamadım paketini bile açamadım henüz. Bakalım nereye, kimlere kısmet olacak :)
 







Güveçte Fırın Tavuk


Gününüz aydın, neşeniz bol olsun :)

izin zamanı, şu güveçten kimlere yapmadm ki:) Son zamanlar favorimiz olmuştu. Güveçten midir yoksa baharatlardan mıdır çok çok lezzetli oluyor bu tavuk. Bu arada, dün face'de birşey gördüm tüylerim diken diken oldu." Yediklerinizi tavuk mu sanıyorsunuz" diye bir yazı!! Size daha önce bahsetmişti "Food Inc." belgeselinden. Malesef dünyanın durumu hiç de iç açıcı değil bu konuda. Yediklerimizle vitamin mi alıyoruz, besleniyor muyuz yoksa kendi kendimizi mi zehirliyoruz hiç belli değil. Açıkçası bu gidişat ürkütücü. Anlayamıyorum, yani ne yapsak bahçeye bir kümes yapıp içine iki-üç tavuk mu alalım!!! Ya da insaflı, vicdanlı temiz insanların yetiştirdiği temiz ürünlerden bulup tüketelim ama nasıl. Bu da  her zaman olmuyor, olamıyor. Temiz dediklerimizin bile temizliğinden şüphe eder hale geliyoruz bazen...

Neyse, ben lafı fazla uzatmadan tarifime geçeyim:


Malzemeler:

  • 3 parça göğüs eti
  • 2 büyük boy patates
  • Zeytinyağı - yarım çay bardağı kadar
  • Kimyon
  • Kekik
  • Köri
  • Tuz
  • Çok az karabiber
 


 Yapılışı:

  • Tavukları güzelce yıkadıktan sonra küp küp doğrayın.
  • Patatesleri soyup, onları da küp şeklinde doğrayın.
  • Tavuk ve patatesleri geniş bir karıştırma kabına alıp tüm baharatları ve zeytinyağını ekleyin.
  • Bu karışımı güzelce karıştırdıktan sonra minik güveçlere paylaştırıp üzerlerini alüminyum folyo ile güzelce kapatın.
  • Kısa sürede pişiyor, süre vermeyeceğim herkesin fırını farklı. 20 dk sonra birinin alüminyumunu ucundan açıp çatalla kontrol edebilirsiniz. Patates tavuktan daha çabuk pişiyor bilginiz olsun. 







Evde Lor Peyniri Yapımı - Rikotta da denebilir :)


Merhabalar;

Pazartesi işe başladım. Aslına bakarsanız ilk günüm çok zor geçti. Çocuklara annem bakmasına rağmen onlardan ayrı kalmak çok zor geldi. Anne olunca, insan kendinden önce çocuğunu düşünüyor. Süt iznimden dolayı 16:30'da paydos ediyorum ki ilk günler çocuklar alışsınlar diye 11:00'de de eve gidip 13:30'da işe geri dönüyorum. Anlayacağınız tatlı bir koşturmaca içerisindeyim. Sabah 3, öğleden sonra 3 saat çalışıyorum ki bu sadece birkaç gün sürecek. Çocukların yokluğuma az da olsa alışmaları açısından başlarda böyle olmasını istedim. 

Bundan sonra bir süre doğum izninde olduğum 5 ay sürecinde yapıp sizlerle paylaşamadıklarımı paylaşmakla geçecek sanırım günlerim. Paylaşacak şeyler birikti ama bir türlü evden istediğim gibi yazı ekleyemedim. Zira iki minikle zaten ngünümün tamamı dolu dolu geçiyordu:) Bundan sonra eskisi gibi - İnşaAllah - sık sık birlikte olacağız.

Bu tarifim, evde tv izlerken Ender Saraç'tan duyup yaptığım bir tarif. Aslında özellikle çocuklar için ne kadar taze ve ev yapımı gıdalar sunabilirsek o kadar iyi. Tabi her zaman olmuyor ama elimizden geldiğince buna dikkat etmeliyiz bence. Sitemizin bir sütçüsü var, her pazartesi süt getiriyor. Gerçekten sütü harika, artık kutu sütlere son verdim bu sütü bulduğumdan beri. Yoğurdumu da bu sütle yapıyorum ve hatta kaymakları biriktirip tereyağı da yaptım ki onu da ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım nasipse. Velhasılı, böyle güzel bir süt bulmuşken, bu lor tarifini denemek olmazdı. üstelik zamanınızı bile almıyor. Çok çok basit yapımı:

Malzemeler:

  • Yarım litre süt
  • Çeyrek limonun suyu

Yapılışı:
  • Sütü bir tencereye alın ve ocağa kaynamaya bırakın. 
  • Kaynama anında limonun suyunu ekleyip kesilmesini sağlayın.
  • Temiz bir tülbente alıp suyunu süzdürmek için bir yere asın. Altına koyduğuınuz kaba suyu biriksin. Bu suyu da hamur işlerinizde kullanın. Ben bu suyu saklama kabında buzlukta biriktirip hamur işlerinde kullanıyorum. Hatta sanırım bu suyu protein içeceği olarak içenler de varmış spor sonrasında.
Hepinize afiyet olsun. 
Not: Lor peynire çörekotu çok yakışıyor:)



İşbaşı

5 ay ne de çabuk geçti
İşbaşı yaptım bugün
Hadi hayırlısı...

Bu arada, anneysen.com'la gerçekleştirdiğimiz mini röportajımızı okudunuz mu? 
Tık tık 


Çekiliş Sonucu

Bebek karyola takımı hediyem vardı, burada bahsetmiştim.
Öncelikle çekilişimize katılan arkadaşların istini yazıyorum:

1.    kobicanın dünyası
2.    busybody
3.    ülkü bulut
4.    annesininmimosu
5.    Neşe Kılavuz
6.    handan
7.    cangz
8.    ceylis
9.    undenied
10.    narinim
11.    zeynep78
12.    mehpare01
13.    yağmurvil
14.    pelin
15.    kendimodam
16.    aslıhan
17.    Tülay Öksüz
18.    kampanyainsani
19.    lilishindunyası
20.    hülya
21.    hülya Sarıkülce
22.    saliha
23.    zeynep kb.
24.    hayal
25.    afyilkion.drms
26.    orkidela
27.    nazan imzalı
28.    lamina
29.    bbernabackir
30.    Özlem
31.    gaye semiz
32.    sihirlimavi
33.    oğuz akdeniz
34.    Derya Olaş
35.    ÖZLEM YALÇIN
36.    kmp hippie
37.    Berna Karaca
38.    yusufca
39.    fikri
40.    necco
41.    eminebadioglu
42.    masumkedi
43.    AYBUKE067
44.    Selda
45.    deniz öz



Çekilişi random ile yaptım. İşte sonuç:
 

Kazananımız Özlem Yalçın. Sevgili Özlem benimle hilaltimur@gmail.com adresimden iletişime geçersen sevinirim. Adresini bekliyorum :)

Çekiliş

An itibari ile çekilişimiz sona ermiştir. Kazanan belli oldu. Yarın açıklayacağım:) Şimdiden iyi günlerde kullansın...
Related Posts with Thumbnails