Paskalya Çöreği


Bana hamur mayalamayı ilk öğreten kitap diyebileceğim ufak minik pakmaya kitapçığından diğer bir tarif bu. Önceki açma tarifini görmek isterseniz işte burada. Gerçekten yumuşacık ve çok güzel oluyor. Bugün sözü fazlaca uzatmadan hemen tarife geçiyorum. 

Malzemeler: 

  • 4,5 bardak un
  • 1,25 bardak ılık süt
  • 1 kahve fincanı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1/5 paket tereyağ
  • 1 kaşık kuru maya
  • 2 çay kaşığı tuz
  • üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı ve susam

Yapılışı: 

  • Bir bardağın içine ılık su veya sütü koyup üzerine şeker ve kuru mayayı ekleyin. 15 dakika bekletin.
  • Geniş bir yoğurma kabına unu koyup ortasını havuz şeklinde açın. 15 dakika beklettiğiniz mayalı karışımı havuzun ortasına ekleyin. Diğer tüm malzemeleri ekleyip güzelce yoğurun.
  • Yoğurma işleminden sonra hamurun üzerine nemli bez örtün, kabı bir bez ile sıkıca sarıp mayalanması için yarım saat bekleyin 
  • Hamur mayalandıktan sonra elinizde şeritler halinde yumarlayıp saç örgüsü şekli verin. 
  • Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin, üzerine sıvıyağ ile karıştırılmış yumurta sarısını sürün. Susam serpin.
  • 200 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin.
  • Afiyet olsun...



9. Türkçe Olimpiyatları - Konya


Ve Konya'dan bir olimpiyat şenliği geçti.
Atatürk stadyumunun koltukları tıka basa dolu olduğu gibi, sahanın ortasında da gördüğünüz gibi hiç yer yoktu.


Hepimizi ziyadesiyle şaşırtan bu gençlere hayran kaldığımı belirtmeliyim.





Ve işte bizi en çok duygulandıran "Kafkas Ekibi"
Vesileyle, Nalmes'e şunları demek istiyorum
Çok ara verdiniz, tekrar gelin sizi izlemek istiyoruz :)



Evet, Türkçe Olimpiyatlarının şenliği Konya'da coşkuyla karşılandı.
O gece stadyumda 35000 kişi izledi bu şenliği...
Çok güzeldi çok...

Fındık Poğaça


Bu aralar yemek ve pasta tariflerine ağırlık verdim ama üzerimdeki ağırlığı silkmeye, kendime gelmeye çalışıyorum:) Çok şükür yavaş yavaş diğer çalışmalarıma da başladım, eskisi kadar hızlı yapamayacağım şimdilik ama olsun, kendimi mutlu edecek kadar yapabileceğim umarım. Zira minik bir misafir bekliyoruz, o beni son zamanlarda biraz tembelleştirdi diyebilirim:) Neyse, lafı çok uzatmadan, hemen tarife geçeyim. Bu lezzetle ilgili şunu söylemeliyim, yaptığınız gün ve ertesi gnü tazeliğini koruyor. Sonra birçok poğaça gibi giderek bayatlıyor. Hemen tüketin veya benim gibi dondurucuya atıp yiyeceğiniz kadarını çıkarın.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1,5 yemek kaşığı şeker
  • 2 yumurta
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un


Yapılışı:

  • 1 bardak ılık sütün içine, kuru mayayı ve şekeri atıp 15 dk bekleyin. 
  • Diğer tüm malzemeleri derin bir yoğurma kabına alıp, unun ortasını havuz şeklinde açın. 15 dk beklettiğiniz mayalı sütü buraya boşaltın.
  • Hamuru güzelce yoğurun, hamur ne kadar yoğurulursa, o kadar güzel olur.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine alıp üzerlerine yumurta sarısı ve sıvıyağ karışımından sürün.
  • Dilerseniz susam veya çörekotu da ekleyebilirsiniz.
  • 200 dereceye ısıttığınız fırında çok kısa sürede pişiyor, gözünüz fırında olsun.
  • Soğudukan sonra ortalarını kesip, içlerine peynir - maydonoz veya peynir dereotu ekleyip afiyetle yiyebilirsiniz. İçine koyacağınız malzemeleri damak tadınıza göre çeşitlendirebilirsiniz.

Evde Labne Peyniri Yapımı


Geçtiğimiz günlerde evde otlu peynir yapımı için bir tarif vermiştim sizlere. Aslında araya başka yazılar girecektim ama labnenin tarifini çok isteyen olduğu için öne çekmek durumunda kaldım. Labne, kesinlikle hazır aldıklarınızdan farksız oluyor. Tarifi yine yetur'dan aldım. Orjinalinde 1 kg süt ile yapılmış ama ben deneme amaçlı yaptığım için 400 gr süt ile ve 400 gr krema ile yaptım. Krema olarak, dost'un son ürünlerinden olan kremayı tercih ettim.


Şimdi tarife geçiyorum. Yapılışı çok kolay, lezzeti çok güzel :)

Malzemeler:

  • 400 gr süt ( 2 bardak )
  • 400 gr krema ( 2 ufak kutu )
  • Yarım yemek kaşığı yoğurt
  • bir damla sirke
  • Çok az tuz ( kahvaltı için kullanacak olanlar tuz eklesin, tatlı için kullanacak iseniz tuz eklemeyin )
Yapılışı:

  • Krema, süt, yoğurt ve sirkeyi bir tencereye alıp karıştırın. Ocağa alıp, kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.
  • Kaynadıktan sonra kısık ateşte 20 dk ara sıra karıştırmaya devam edin.
  • Ocağın altını kapatıp, peynir soğuyana kadar bekleyin. Soğuyunca bir tülbente koyup süzülmesi için yüksek bir yee asın.1 saat bekleyin.
  •  Suyu süzüldükten sonra peyniri bir saklama kabına alıp buzdolabına koyun.
  • Yarım saat dinlendikten sonra dolaptan çıkarıp mikserle güzelce çırpın.
  • Bir gece dolapta dinlendirip ertesi gün afiyetle yeyin :)


Muhabbet Kuşu Olanlardan Yardım İstiyorum :)


Hani size bahsetmiştim, artık bir Karaca'mız var evde. Çok şirin, çok tatlı ve öyle çekingen ki. Bir türlü alıştıramadık korkmadan özgürce evde dolaşmaya onu. Sanıyor ki, onun için en güvenli yer kafesi. Sürekli kafeste durmak isteyen bu şirin, bir de ballı çubuk ve dereotu verirsek, keyiften dört köşe oluyor :))


Şimdi efendim, siz değerli muhabbet kuşu sever ve besler arkadaşlardan istirhamım şu. Cici kuşumuzu nasıl alıştırırız kendimize? Henüz 2,5 aylık bir yavru, alışacağını umuyorum ama elbet bir yolu yöntemi vardır diye düşünüyorum :) Bunun dışında, bu minikler nelerden hoşlanırlar? Bakımları nasıl olmalıdır bana bir özet geçerseniz sevinirim. İnternetten oldukça araştırma yaptım ama birebir besleyip gönül verenlerden öğrenmek istiyorum mümkünse.

Şimdiden çook teşekkürler hepinize, sevgiyle kalın...

Harika Bir Açma Tarifi - Tahinli


Evde yaptığım peynir tarifinde de belirtmiştim, tülbentten üzülen suyu atmamıştım. Onu da değerlendiremek için işte bu tahinli açmaları yaptım. Normalde tarifte süt diye belirtilmiş ama ben süt yerine bu süzülen peynir suyunu kullandım. Kesinlikle yumuşacık bir hamur oldu. Bu arada bu tarifi, yıllardır tariflerini çok güvenerek denediğim taa annemin zamanından kalma bir pakmaya kitapçığından yaptım. Kesinlikle hangi tarifini yaparsam yapayım iyi neticelendi şimdiye kadar. Zaman zaman bu kitaptan tarifler vermeye devam edeceğim kısmetse.
 

Malzemeler:
  • 4,5 su bardağı un
  • 1 1/5 dolu çorba kaşığı kuru maya
  • 1/5 paket tereyağ ( 3-4 kaşık kadar )
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1 bardak ılık su veya süt ( ben peynirden süzülen suyu kullandım )
  • Üzerine sürmek için bir yumurta sarısı
İç Malzemeler:
  • Bir bardak tahin
  • 3 kaşık şeker ( çift kavrulmuş tahin kullandığım için 3 kaşık şeker kullandım. Siz şeker miktarını tahininize göre ayarlamayı unutmayın. )
  • Dilediğiniz kadar iri kıyılmış ceviz
Yapılışı:

1 - benim pratik yöntemim
  • Tüm malzemeleri güzelce yoğur. Ne kadar çok yoğurulursa hamur o kadar güzel olur.
  • 50 derecede 3 dakika ısıtılan fırına, hamuru üzerine ıslak bir bez örtüp koy. Yarım saate kalmadan mayalanıp kabarıyor.
2 - Normal hamur mayalama yöntemi:

  • bir bardağın içine ılık su veya sütü koyup üerine şeker ve kuru mayayı ekleyin. 15 dakika bekletin.
  • Geniş bir yoğurma kabına unu koyup ortasını havuz şeklinde açın. diğer tüm malzemeleri ekleyip, 15 dakika beklettiğiniz mayalı karışımı da ekleyip güzelce yoğurun.
  • Yoğurma işleminden sonra kabı bir bez ile sıkıca sarıp mayalanması için yarım saat bekleyin.
Hamur hazır olduktan sonra cevizden biraz büyük bir parça alıp bir oklava ile incecik açın. Hamur yağlı olduğundan yapışmıyor. Normalde tarihte açtıktan sonra içine tereyağ sürülüyordu ama zaten içinde yağ olduğundan ben yeniden yağlama ihtiyacı duymadım. İçine şeker ile iyice karıştırılmış tahinden ince bir tabaka halinde sürün. Rulo şeklinde sarıp elinizle sarmal şekilde kıvırın ve iki ucunu birbirine birleştirin. Üzerine sıvıyağ ile karıştırılmış yumurta sürüp susam ekleyin. 200 derecede kısa sürede pişiyor, gözünüz fırında olsun :)

Afiyetle...

Evde Peynir Yapımı


 Merhabalar;

Gününüz güzel ve bereketli geçsin. Nadiren de olsa yazmaya devam ediyorum. Şu sıralar pasajımı da tatile aldım, siparişleriniz için bana ancak mailimden ulaşabilirsiniz. Zira teslimat süresiyle ilgili maille daha iyi anlaşabiliyoruz. Şu sıralar süreli iş yetiştirme gibi bir lüksüm yok çünkü :) 
Öncelikle takvime gösterdiğiniz ilgiden dolayı çook teşekkürler. Yapmaya yetişemedim desem yeridir:) Bu işe girişirken bu kadar talep olacağı aklıma bile gelmemişti. Taleplerini karşılayamadıklarım da kusuruma bakmasınlar lütfen, ama hepinizin adını not aldım. Yeniden bir parti daha yapacak olursam ilk sizleri bilgilendireceğim. 

Gelelim bugünki tarifimize. Evde peynir nasıl yapılır? Doğrusu ben çok çekiniyordum bu konuda. Yani olmaz, veya olsa bile çook zahmetli olur kanaatindeydim. Ancak hiç de öyle değilmiş. Önce otlu peynir yaptım, sonra da labne peynir. İkisini de çok çok beğendik. Hele labne, çok sevdiğim bir peynirdi. Kolaylıkla da hazırlanıyor. Hepinize tavsiye ederim. Tarifleri sevgili Yetur'dan aldım.orjinal tarifler için yeturun sitesine bakabilirsiniz. Ben ilk yaptığım için azar azar yaptım. Malum tutturamazsam onca malzeme ve emek boşa gitmesin diye. Siz de dilerseniz ilk başta bu ölçülerle yapın. Normalde 5 kg yoğurt kullanılmış ama ben 1 kilo yoğurtla denedim. 

Malzeme Listesi:

  • 1 kg yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/5 kahve fincanı sirke 
  • Tülbent
Peynirin içine ot kullanmak isterseniz dilediğiniz ot çeşidinden birini kullanabilirsiniz. Ben dereotu kullandım kokusunu çok sevdiğim için. Güzel de oldu tavsiye ederim.

Yapılışı:

1. Aşama
  • Yoğurt, tuz ve sirkeyi bir tencerede karıştır ve ocağa al. 
  • Birkaç kez karıştır ve kaynamaya bırak. Kaynama esnasında yoğurt kesiliyor.
  • 20 dk kaynat ve yoğurdu ocaktan al.
  • Kese şeklinde dikilmiş tülbntin içine bu karışımı döküp altına bir kap koyun. Yüksek bir yere asın ki suyu süzülsün.
  • Eğer peynirinize ot ilave etmek istiyorsanız bu esnada peynirin ortasına otu ilave edip, ot ortada kalacak şekilde peyniri rulo yapın.
  • Suyunun süzülmesi için yine yüksek bir yere asın ve arada bir elinizle sıkıştırıp suyunun çıkmasına yardımcı olun. 
  • Soğuduğunda da üzerine bir ağırlık koyun.
2. Aşama
  • Derince bir tencereye su doldurup suyu kaynatın.
  • Su kaynayınca peyniri tülbentiyle birlikte suya bırakın ve 5 dk haşlanmasını sağlayın.
  • 5 dk'nın sonunda kaynar sudan alıp direk soğuk suyun içine bırakın.
  • Soğuk sudan da çıkarın ve üzerine yine ağırlığı koyun. Suyunu iyice bırakana kadar bekleyin.
  • Soğuduktan ve suyu süzüldükten sonra peyniri tülbentten çıkarıp hafif tuzlayın ve saklama kabına alıp bir gece dinlendirin.
  • Afiyet olsun :)

Not: Tülbentten süzülen suyu atmadım, ne de olsa protein değeri yüksek. Onu nasıl değerlendirdiğimi ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım kısmetse.

Gördüğünüz gibi peynir yağımı öyle sandığımız gibi zahmetli de değilmiş. n azından bu tarif öyle, çok pratik ve kolay bir şekilde evde hazırlayabileceğiniz bu peyniri mutlaka deneyin.

Sevgiyle...

9. Türkçe Olimpiyatları Başladı



Bu sene çok coşkulu başladı olimpiyatlar
Çarşamba günü de Konya'da olacak program
Saat: 20:30'da Atatürk Stadyumunda
Haydi, buyrun :)


Çatlak Kurabiye :)


"Baharı beklerken yaz geldi geçti" diye bir şarkı vardı çocukluğumda, hatırlayanlar vardır eminim. Bu seneki durum aynen böyle. Baharı bekledik, bahr gelmeden yaz kendini gösterdi. Sıcaklar bastırdı ama şimdi yeniden yağmur ve serin hava geldi. Bu seneyi böyle noktalayacağız gibi geliyor bana, hayırlısı. Yine böyle bir günde, çok sevdiğim dostlarımın bana gelecek olmalarını fırsat bildim ve yeni denemelerime devam ettim. Kızlar sakın kendinizi kobay gibi hissetmeyin, zira tarifleri aldığım insanlar kesinlikle çok maharetli hanımlar :) Bu tarifimi yine sevgili zeynep ablamdan aldım. Orjinali burada. Vee ben bu kurabiyeye bayıldım. Hamurunda hiç şeker yok üstelik. Çok da pratik. Haydi tarife geçelim:



      Malzemeler:

  • 2 su bardağından un ( bardakların üstünden 1 parmak eksik olacak un )
  • 6 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 çay bardağı mısır nişastası
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 adet çırpılmış yumurta
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
       Dışı için:
  • 1 su bardağı pudra şekeri

      Yapılışı

  • Un, kabartma tozu, nişasta ve kakaoyu bir kabın içinde karıştırın.
  • İçine tereyağ ekleyip malzemeleri iyice birbirine yedirin.
  • Çırpılmış yumurtayı da içine ekleyip iyice karıştırın.
  • Hamur hazır olduktan sonra 30 dk buzdolabında bekletin.
  • Dolaptan çıkardıktan sonra hamuru ceviz büyüklüğünde yuvarlayın ve dışını pudra şekerine bulayın.
  • Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye hamurları dizin ve 200 dereceye ısıttığınız fırında 14 dakika pişirin. 

Kurabiye çok çabuk pişiyor. Dışındaki pudra şekerinden dolayı da dışı çatlıyor. Ayrıca tadı da enfes oluyor:)

Afiyetle...


Şivlilik, Fener Alayı ve En Pratik Kek Tarifim


Merhaba dostlar;

Dün yazı giremedim, kendilinizi de kutlayaadım. Umarım dualarınızda bizleri de unutmamışsınızdır. Çarşamba gecesi Konya'da fener alayı vardı. Sitenin bahçesinden fotoğraflar çekmek istedim ama 11. kattan çok da iyi olmayacağına kanaat getirip vazgeçtim :) Regaip kandili öncesi gece böyle feer alayı yapılır, çocuklar ellerinde fenerleri ile sokaklara çıkarlar. Anne-babalar da çıkarlar çoğunlukla ve şenlik başlar.

Ertesi sabah, "Şivlilik" dediğimiz bir güzellik vardır. Çocuklar ellerinde poşetlerle zilleri çalarlar ve "Şivliliiikkk" diye bağırırlar. Ev sahibi artık şivlilik için ne almışsa çocuklara dağıtılır. Bizim zamanımızda dağıtılanların en lüksü gofret olurdu. Leblebi, kuruüzüm çoğunluktaydı. Kim ki gofret verirdi gözlerimiz ışıldardı :) Onları toplar, eve gider hep birlikte yerdik. O kadar çok olurdu ki, kendi başımıza yememize imkan yoktu.

Ve ben bugün, hala adetlerimizin unutulmamış olmasına, çocuklarımıza aktarılıyor olmasına çoook seviniyorum. O çocukları ellerinde fenerlerle bahçede görünce kendi çocukluğumu hatırladım. Böyle güzellikler unutulmasın...

Fener alayı ile ilgili sevgili komşum Fatma'nın geçen seneki yazısı için tık.
Şivlilik ile ilgili sevgili Konya'lı blogger dostum İffet'in yazdıklarını okumak için tık.



Gelelim benim hemen birkaç dakikada hazırlayıp pişmeye bıraktığıım kek tarifime. Bir misafir gelince yapılabilecek en pratik tariflerden. Aslında göz kararı ölçülerle yapıyorum ama yaklaşık ölçüleri vereceğim. Hemen yapılışına geçiyorum:

Malzemeler:
( 6-8 porsiyon için )

  • 1 yumurta
  • yarım bardak şeker
  • yarım bardaktan biraz az sıvıyağ
  • Yarım bardak süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Kuru üzüm, kuru dut ( Birer avuç )
  • yarım çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • Aldığı kadar un
Yapılışı:

  • Şeker ve yumurtayı çatalla 1 dakika kadar çırpın.
  • Diğer tüm malzemeleri ( un, kabartma tozu ve vanilya hariç ) ekleyip karıştırın.
  • En son unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip karıştırın.
  • 15 cm çapında yuvarlak bir tasın dibine yağlı kağıt koyup kek hamurunu dökün.
  • Derince bir tencereye bu tası koyup, tasın yarısına kadar su koyun.
  • Tencerenin kapağına bir havlu koyup kapağını örtün. Ocağı açın.
  • Kaynama sesi gelince ocağı kısın, 25 dk pişmeye bırakın.
  • Piştikten sonra ocağın altını kapatıp 10-15 dk demlenmesi için kapağı açmayın.
Afiyetle...

Daha önce farklı bir kek hamuru ile yaptığım tencere keki için buraya bakabilirsiniz.
Bardakta brownie tarifi için buraya bakabilirsiniz.
Nescafeli fincan kek için buraya bakabilirsiniz.

Domates - Biber Fidesi Nasıl Dikilir?

Gününüz güzel, huzurunuz yerinde olsun...

Balkon bostanlarımızı bu sene bahçeye taşıma niyetimiz olduğundan ve çalışmalara başladığımızdan bahsetmiştim. Çalışmalarımız büyük ölçüde bitti sayılır. Artık bundan sonrasını kısmete bırakıyoruz. Rabb'im nasip etmişse güzel güzel olacaklar, dostlarımızla birlikte yiyeceğiz bizler de. Saksıdan toprağa geçen yaşam öykülerini,nasıl ekip diktiğimizi - ben her ne kadar gözlemci olsam da:) - anlatacağım sizlere.
 

İlk olarak mart sonu nisan başı gibi tohumlarımızı saksılara ektik. Balkonumuzda büyüyüp bu hale geldiklerinde de saksıları kaptığımız gibi babaanne bahçesine götürdük. 

 İlk olarak bahçeyi yabani otlardan ve fazlalıklardan temizledik.
Bahçeyi çapalayıp havalandırdık. 


Dikeceğimiz alanı tırmıkla düzelttik ve etrafını yükselttik. Suladığımızda havuz şeklinde olmasını sağladık.


Kenar yükseltilerini yaparken kürekten çok faydalandık.



Alet işler el övünür :)


Bu alet, fideleri dikeceğimiz alana ufak delikler açmak için kullanılıyor.


İşte bu şekilde çukur açılıyor.


Fide dikkatlice yerleştiriliyor ve etrafı toprak dolduruluyor.


Biberlerimiz işte hazır :)


Domatesler de hazır...
Tüm fideleri diktikten sonra sıra geldi sulama işlemine. Can suyu vermeye :)


Eveet, hepsi bu. İşlem tamam. Domates fidelerimiz biraz büyüyünce onları sırıklarla destekleyeceğiz, bilir kişimiz öyle dedi :))

Şimdilik bu kadar, bir sonraki yazıda görüşmek üzere, sevgiyle...


Related Posts with Thumbnails