Harika Bir Açma Tarifi - Tahinli


Evde yaptığım peynir tarifinde de belirtmiştim, tülbentten üzülen suyu atmamıştım. Onu da değerlendiremek için işte bu tahinli açmaları yaptım. Normalde tarifte süt diye belirtilmiş ama ben süt yerine bu süzülen peynir suyunu kullandım. Kesinlikle yumuşacık bir hamur oldu. Bu arada bu tarifi, yıllardır tariflerini çok güvenerek denediğim taa annemin zamanından kalma bir pakmaya kitapçığından yaptım. Kesinlikle hangi tarifini yaparsam yapayım iyi neticelendi şimdiye kadar. Zaman zaman bu kitaptan tarifler vermeye devam edeceğim kısmetse.
 

Malzemeler:
  • 4,5 su bardağı un
  • 1 1/5 dolu çorba kaşığı kuru maya
  • 1/5 paket tereyağ ( 3-4 kaşık kadar )
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1 bardak ılık su veya süt ( ben peynirden süzülen suyu kullandım )
  • Üzerine sürmek için bir yumurta sarısı
İç Malzemeler:
  • Bir bardak tahin
  • 3 kaşık şeker ( çift kavrulmuş tahin kullandığım için 3 kaşık şeker kullandım. Siz şeker miktarını tahininize göre ayarlamayı unutmayın. )
  • Dilediğiniz kadar iri kıyılmış ceviz
Yapılışı:

1 - benim pratik yöntemim
  • Tüm malzemeleri güzelce yoğur. Ne kadar çok yoğurulursa hamur o kadar güzel olur.
  • 50 derecede 3 dakika ısıtılan fırına, hamuru üzerine ıslak bir bez örtüp koy. Yarım saate kalmadan mayalanıp kabarıyor.
2 - Normal hamur mayalama yöntemi:

  • bir bardağın içine ılık su veya sütü koyup üerine şeker ve kuru mayayı ekleyin. 15 dakika bekletin.
  • Geniş bir yoğurma kabına unu koyup ortasını havuz şeklinde açın. diğer tüm malzemeleri ekleyip, 15 dakika beklettiğiniz mayalı karışımı da ekleyip güzelce yoğurun.
  • Yoğurma işleminden sonra kabı bir bez ile sıkıca sarıp mayalanması için yarım saat bekleyin.
Hamur hazır olduktan sonra cevizden biraz büyük bir parça alıp bir oklava ile incecik açın. Hamur yağlı olduğundan yapışmıyor. Normalde tarihte açtıktan sonra içine tereyağ sürülüyordu ama zaten içinde yağ olduğundan ben yeniden yağlama ihtiyacı duymadım. İçine şeker ile iyice karıştırılmış tahinden ince bir tabaka halinde sürün. Rulo şeklinde sarıp elinizle sarmal şekilde kıvırın ve iki ucunu birbirine birleştirin. Üzerine sıvıyağ ile karıştırılmış yumurta sürüp susam ekleyin. 200 derecede kısa sürede pişiyor, gözünüz fırında olsun :)

Afiyetle...

9 yorum:

  1. nefis duruyor şimdi çay eşliğinde kahvaltıya güzel giderdi sanırım ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. harika görünüyor bence de ama zormuş, benim boyumu aşar :)

    YanıtlaSil
  3. Cafe Portakal

    Çok teşekkürler, eminim sen de çook güzellerini yaparsın

    sevgiyle

    Anne Kaleminde

    Kalabalık bir yazı olduğundan zor sanma sakın, emin ol çok kolay. ben hamuru yemekten önce yoğurdum. yemek yerken bekledi. Kalktıktan sonra da diğer işlemlerini yaptım. Dene derim :)

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar Hilal hanım. Merak ettim arkadaşı acaba tanıyormuyuz?
    elinize saglık tarifleriniz ve siteniz çok güzel.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Hilal hanım Texsasdan giden arkadaş Austindenmi gitti acaba?
    Elinize saglık tarifler ve site çok güzel.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşı tanıyamadım. Biz 2 yıl oldu Austinde yani Houstuna 3 saat uzaklıkta yaşıyoruz. Burda olsaydı tanırdım belkide.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. off çok güzel görünüyor hemen deneyeceğim:)yani umarım becerebilirim. Öpüyorum çok

    YanıtlaSil
  9. nefiss görünüyor, eminim tadı da görüntüsü kadar güzeldir.. mmm eline sağlık CiCim.. (^_^)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails