Çıtır Şehriyeli Çikolata yapımı



Pazartesiden bu yana eğitimdeydim, bugün de sınavımı verdim ve geldim. Sınavı geçtiğimi düşünüyorum :D Sonrasında adaylık süresi ve akabinde uzmanlık. Ne uzmanı derseniz, asansör muayene uzmanlığı. Adrenalinli bir iş olacak gibi, heyecanlıyım. Hadi bakalım hayırlısı olsun hakkımızda...

Bu kısa girişten sonra lafı çok çok uzatmadan hemen bu güzel çikolatanın tarifine geçeceğim. Bunu Selva Makarna'nın stesinde görmüştüm. Not almadığımdan aklımda kaldığı şekli ile yaptım. Toplamda 2 seferde de yedik bitirdik :D Yani bu demek oluyor ki, hakikaten lezzetli birşey olmuş, tavsiyemdir.

Malzemeler:

80 gr sütlü çikolata - dilerseniz bitter de kullanabilirsiniz -
yarım çay bardağı tel şehriye
1 çay kaşığı pudra şekeri


Yapılışı:
 

  1.  Tel şehriyeyi ve pudra şekerini teflon bir tavaya alın.

 2. Tel şehriyeler yukarıdaki rengi alana kadar kısık ateşte kıtırlaştırın.


3. Çikolatayı benmari usulü eritin. ( Kaynayan bir suyun içine, başka bir kap koyarak çikolatayı kaynayan suyun etkisi ile eritmeye benmari usulü eritmek denir ).


4. İlk sıcaklığı çıkmış olan şehriyeleri tamamen erimiş olan çikolatanın içinedöküp iyice harmanlayn.


5. Yağlı bir kağıt üzerine dilediğiniz şekilde koyup katılaşmasını bekleyin. Ben zonrasında kapaklı bir saklama kabına koyup dondurucuya koydum hepsini birden yememek için. Her ne kadar çikolata dondurucuda olmaz dense de bana çikolatanın her hali makbul. Yine de dediğim gibi tamanını 2 seferde iki kişi hüplettik :)

Afiyetle...

Çarpı işi Dedikleri.. Zevkliymiş :)


Çok iyi hatırlarım, ben küçükken halamın elinden düşmezdi etamin. Adı etamin midir nedir tam bilemedim ama hani bu çarpı işi ile seccade felan işlenir ya, halam da 4 kız yiğenine de seccadeler işlerdi. O keyifle yapardı, bazen elinden alır ben de yapardım. Merak ederdim, öyle zevkle yapardı ki o mutluluktan ben de nasiplenmek isterdim galiba. O zamanlardan belliymiş galiba böyle işlere merak salacağım:D
 

Temmuz ayında, çok sevdiğim arkadaşım Simge'nin doğum gününü kutladık. Bu hediyeyi de onun için yaptım. Aslına bakarsanız karar veremedim son güne kadar nasıl birşey yapsam diye düşündüm durdum. Son gece aklıma bu fikir düştü, gece 1:30a kadar yaptım ettim bitirdim:) Simge'nin "S"si, eşi Gürkan'ın "G"si. Ve Simge gibi mücadeleci bir arkadaşıma en uygun figür olarak düşündüğüm yeldeğirmeni...
 

Hatırlar mısınız, arkadaşım Hatice'nin doğumgünü için de yine kasnak tablo yapmıştım. İşte bu da Nagihan için yapmış olduğum kasnak tablo. Bu sene fix kasnak çalışır oldum arkadaşlarıma :) Hatta henüz sizinle paylaşmadıklarım da var, nasipse onları da paylaşayım en kısa zamanda.  


 Yeni bir postta görüşünceye dek, sevgiyle kalın...

Zeytinyağlı Kapya Biber Dolması


 Merhaba;

Bir Ramazan'ı daha tamamladık çok şükür ve ardından bayramı da yaptık, sevdiklerimizle görüştük, şekerler çikolatalar yedik:D muhabbetler ettik. Yorulduk, ama sevindik. Büyükleri ziyaret ettik, sevindirdik. Ve artık bloğa dönme zamanıdır:) 

Umarım çok güzel bir bayram geçirmişsinizdir. Bayramlarda, özellikle de Ramazan bayramında bence en güzel ikram ayran ve zeytinyağlılar. Oruçtan sonra zaten çok yüklenmemek lazım ama bizler hep bir bayram tatlısıdır tutturmuşuz malum, her gittiğimiz yerde ikam ediliyor çoğu kez hayır da diyemiyoruz ve sonrasında sıkıntı yaşıyoruz. O nedenledir ki en güzeli ayran ikram etmek ve eğer size yeterli gelmiyorsa yanında da bir adet zeytinyağlı dolma veya yaprak sarması...

Girişi bu şekilde yaptıktan sonra, çok da lafı uzatmadan zeytinyağlımın tarifini vereyim. Hatırlarsanız daha önce kapya biberin zeytinyağlı dolmasını yapmıştım ama o zaman Antepli Zeynep ablamın yaptığı usül salçalı yapmıştım. Biz normalde Konya'da salça eklemeyiz zeytinyağlılarımıza.  

Not: Bu dolmaya ne fıstık ne kuş üzümü eklemedim. Pratik bir dolma oldu, lezzetinden de birşey kaybetmedi bu malzemeleri çıkardığımda. Zaten kuş üzümünü sevmiyorum dolmada, fıstık da olsa da olur olmasa da dediklerimden :D

Malzemeler:

3 adet kuru soğan
 3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 bardak pirinç
1 limon suyu
1 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
İstediğiniz baharatlar ( özellikle dereotu )

Yapılışı:

Pirinçleri yıkayın ve 15 dk ılık suda bekletin. Diğer yandan soğanları ince ince doğrayıp yağda kavurun. Pirinçleri süzün ve soğanların içine koyup birlikte kavurmaya devam edin. 5 dk kadar sonra içine bir bardak su koyup ocaktan alın. Karışımın içine tuz ve baharatları ilave edin. Pirinçler suyu iyice çektikten sonra dolmalık biberlerinizi alıp doldurun.ç Sımsıkı bastırmayın ki pirinçler şiştikçe biberlerinizi parçalamasın. Üzerine limon suyu ve kesilmiş limonlardan koyun ve yarım bardak kadar suyu da tencereye döküp çok kısık ateşte pişmeye bırakın.  Suyu çekene kadar pişirin. Afiyet olsun.

 

Kırmızı Biber Arasında Kaşarlı Köfte



Şükürrr diyerek başlayayım sözlerime:D

Denetim bitti diyeceğim, ne denetimi diyeceksiniz. İkinci ISO denetimimiz de bitti, çok şükür iyi geçti. Olumsuzluklar tespit edilmedi, denetçimiz tavsiye ve iyileştirmelerde bulunup gitti:D Hal böyleyken, ilk iş oturup güzel bir paylaşımda bulunayım dedim. Evde Kırmızı biber varken, köfteleri de yapmışken bir anda aklıma geldi. Biraz da kaşar eritip aralara ekleyince, yeme de yanında yat faslından bir yemek oluverdi işte. Şimdi hemen yapılışına geçiyorum:

Köftenin yapılışı için buraya bakabilirsiniz.

Ben içine kadınbudu köfte koydum, dilediğiniz şekilde bir köfte ile de yapabilirsiniz bunu.





Öncelikle kırmızı biberlerimizin içini açıp teflon tavaya yerleştiriyoruz. Güzelce her iki tarafını da pişiriyoruz - söğürüyoruz -. Sonra, biberin bir yüzeyinde bulunan kabuğu alıyoruz, kabuk yerken ağza gelirse hoş olmaz.





 Köfteler, söğürmüş olduğumuz biberin tam ortasına yerleştiriyoruz.






Teflon tavaya birkaç parça halinde doğradığımız kaşar peynirimizi koyuypruz ve ocakta en kısık ateşte erimeye bırakıyoruz. Erime anında ocağın aldtını kapatıp, biberin üzerine koyduğunuz köftelere bu kaşardan gezdirmelisiniz.

Sonrasında biberi her iki yandan da kapatarak köfteleri biberin arasında bırakmalı ve kalan kaşardan biraz da üzerine eklemelisiniz.

Kaşar kısmı, servis yapacağınız ana yakın yapılmalı yoksa kaşar katılaşır ve hoş olmaz.

Afiyetle...

Ramazan Ayı'nda Bir Çocuğumuzu da SEN Güldürmek İster misin?

LÖSEV, Türkiye genelinde yaklaşık olarak 11.500 lösemili aileye mutluluk kolileri dağıtıyor.

Vakıf, zorlu tedavi sürecinden geçen lösemili ve kanserli çocukların moral kazanmaları için Türkiye’nin dört bir yanında Ramazan’da iftar yemekleri de düzenleyerek yüzlerce aileye ulaşıyor. Eğer sen de bir koli mutluluk armağan etmek istersen farklı paketlerdeki yardım seçeneklerinden en uygununu seçip bu kutsal ayda desteğini gösterebilirsin.

Detaylı bilgi için www.losev.org.tr sitesi veya www.facebook.com/losev0660 Lösev Facebook sayfasını ziyaret edebilirsin. Lösev’i Twitter’da da @losev1998 hesabından takip edebilir, #LosevHayatVerir hashtag’i ile paylaşımlarınla destekleyebilirsin.





Bir bumads sosyal sorumluluk içeriğidir.

Kadınbudu Köfte ve Dondurucuda Köfte Nasıl Saklanır?


Köftenin bu halini çok çok severim. Hatta bayılırım desem yeridir:) Kulakları çınlasın, işyerinde seneler önce bir aşçımız vardı, çok çok güzel yapardı. Elinin ayrı bir lezeti vardı, bir de hakikaten aşçıydı. Çok farklı şeyler de öğrenmiştim kendisinden. İnsan yemek yapmayı seviyorsa, gördüğünüz gibi işyerinde bile aşçıdan birşeyler öğrenebiliyor. Yaşı baya vardı amcanın, işten ayrıldığında hakkaten yemeklerinden mahrum kalacağım diye üzülmüştüm. Nerededir şimdi acaba?

Herneyse, gelelim biz tarifimize diyecektim ki aklıma geldi. Bu köftenin adını kim koydu, meraktayım. Hayır yani nasıl bir köfte adıdır bu, hangi mantıkla koymuşlar, hiç bilemedim. Değiştirilmesini kimden talep edebiliriz acaba:D 

Bunu da söyledikten seonra, işte malzeme listesini veriyorum:

Malzemeler:
  • Yarım kilo kıyma
  • 1 su bardağından biraz az pirinç
  • 1 ortaboy soğan
  • Kimyon, kekik, karabiber, tuz
  • 1 yumurta
  • Maydonoz ( isteğiniz kadar )
  • çok az sıvıyağ

Üzeri için:

  •  1 yumurta 
  • 2-3 yemek kaşığı un
  • galeta unu ( bunun yerine ben corn flakesi havanda dövüp kullandım. Dilerseniz kuruttuğunuz ekmekleri rondoda çekerek de kullanabilirsiniz. )


Yapılışı: 

  • Öncelikle pirinci bol suda haşlayın, iyice haşlandıktan sonra suyunu süzün ve ılımaya bırakın. *
  • Soğanları ince ince doğrayıp, sıvıyağda çok az soteleyin. Soğanların sotelenme işlemi bitmeden kıymanın yarısını da tavaya atın ve kavurun. Bu esnada ocak fazla açık olmamalı, kıymalar kurumamalı. Hatta kıymayı birkaç çevirdikten sorna içine 2 yemek kaşığı su eklerseniz, kıymalar yumuşaklığını kaybetmeden kavrulmuş olur. Bu suyu tekrar çektiğinde ocağı kapatabilirsiniz.
  • Kavrulmuş soğan ve kıymayı ılımaya bırakın. Diğer tarafta bir yoğurma kabına kıymanın diğer yarısını, baharatları, yumurtayı, maydonozu ve haşlanmış pirinçleri de ekleyin. Kavrulmuş kıyma ılıdığında onu da ekleyin ve güzelce yoğurun.
  • Bir taraftan bir tabağın içine unu, diğer bir tabağın içine de galeta ununu koyun. Diğer bir tabağın içine de yumurtayı koyup güzelce çırpın.
  • Yuvarlak, elips şeklinde köfteler yapın. Bu köfteleri önce una, sonra yumurtaya, son olarak da galeta ununa batırın.
  • Köfteleri kızgın yağda kızartıp, kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa alın ki fazla yağı süzülsün.
*   Pirinç haşlamak yerine, önceden yapmış olduğunuz pirinç pilavını da kullanabilirsiniz. Bahsettiğim aşçımız kalan pirinç pilavını bu şekilde değerlendirirdi.

Afiyet olsun

Köfteler dondurucuda fazla yer kaplamadan nasıl saklanır?

Yarım kilo kıymadan bu köfteyi yaptığımda bize fazla geliyor, ki ben bunu bilerek fazlaca yapıyorum ki tek emekle kalanı dondurucuya atıyorum, sonrasında çok pratik bir lezzet oluyor. Öncelikle köftelere şekil vererek bir buzdolabı poşetine köfteler birbirine deymeyecek şekilde hepsini dizin.



Poşetin enlemesine olacak şekilde köfteleri birbirinden biraz daha ayırın ki katladığımızda şekilleri bozulmasın.


Poşetin ağzı açık tarafını öncelikle içe doğru bir tur kıvırın ve bu uçtan başlayarakbir sıra köfteyi diğerinin üzerine kapatın.


Diğer uçtaki köfteleri de bunların üzerine gelecek şekilde kapatın.


 Köftelerin son hali böyle olacak. Yani poşetin enine doğru bir sıra olarak dizilmiş köfteler gibi görünecek.

Bu yöntemi kendi kendime bulmuştum ki bütün olarak köfteyi - şekil vermeden - dondurucuya koyduğumda sonrasında sıkıntı oluyordu. Çözülmesini beklemek, sonrasında şekil vermek daha meşakkatli geliyor bana. Bu şekilde köftenin çözülmesi çok daha kolay, işten eve döndüğünüzde siz ne yemek yapsam diye sıkıntılanırken dondurucuyu açıp köfteleri gördüğünüzdeki sevinciniz ise, paha biçilemez :D

Ayrıca bu şekilde köfteleri dondurucuda saklamanızın en önemli avantajlarından birisi de, dondurucuda fazla yer kaplamayacak olmasıdır.

Sizlere kolay gelsin:)
 

Ramazan'da Hangi İçeceklerle Serinleriz?

Önceki yazımda ev yapımı içecekleri tekrar hatırlatacağımdan bahsetmiştim. Malum, hem havalar çok sıcak hem de Ramazan Ayı, serinlemeye fazlasıyla ihtiyacımız var. Denediğim, beğendiğim ve bloğumda sizlerle daha önce paylaştığım ev yapımı çeceklere gelin bir göz atalım:




 
Ve iftardan sonra, eğer çay seviyorsanız çayınıza birka karanfil atarak için ki yorgunluğunuzu kolayca atın. İşte tarifi...

 
Afiyetle...






Ek Gıda: Bıldırcın Yumurtalı Muhallebi


Ramazan nasıl gidiyor diyerek başlasam sözlerime ne dersiniz? 

Bu sene, sizin oralar nasıl bilmiyorum ama Konya'da alışılmamış bir sıcak vardı şu son 2-3 güne kadar. 2-3 gündür yağmurla buluştuk da serinledik, içimiz ferahladı. Sıcaklardan solayı ne kadr çok su - içecek tüketiyoruz geçenelrde daha iyi farkına vardım. Bir iftar daveti dönüşünde 2 farklı markete uğradık, ikisinde de limonata kalmamıştı. Raflar bomboştu :D Bu nedenle bir sonraki postumda ev yapımı içecekleri - hatırlatma babından - sizlerle paylaşacağım.

Hatırlarsanız daha önce ek gıdalara geçen bebekler için kendi denediğim tariferi paylaşacağım demiş ve bebek omleti paylaşmıştım ilk olarak. Bu da ikinci tarifimiz olsun. Buradaki tariflerim, birçok tarif karıştırıp en son hepsinden alıntılar yaparak, biraz da doğaçlama eklemelerle elde ettiğim bebek yemekleri. Siz bebeğinize uygun olanlarını seçin. Malum ay ay bu miniklerin yedikleri içtikleri değişiyor.

Gelelim tarifimize. Bu tarifte neler kullanacağız?

  • 1 su bardağı süt
  • 2 tatlı kaşığı pirinç unu
  • 1 bıldırcın yumurtasının sarısı
  • 1 çay kaşığı tereyağ
  • tatlandırmak için  ( şeker/pekmez/reçel vb. )
  • üzerine ( ceviz/antepfıstığı)
Yapılışı:

  • Sütü bir cezveye koyun ve ocağa almadan öne pirinç ununu topak kalmayaak şekilde karıştırın.
  • İyice karıştıktan sonra ocağa alın, kaynayana kadar karıştırarak pişirin. 
  • Kaynadığında ocağı kapatın, içine tereyağını ekleyin. 
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra, bıldırcın yumurtasının sarısını ekleyin ve bir çırpıcı veya çatalla hızlıca karıştırın.
  • Tatlandırmak için malzeme listesinde belirttiklerimden birini tercih edebilirsiniz.
  • Son olarak içine veya üzerine ceviz veya fıstık ekleyin.
  •  
  • Bebeğinize afiyet olsun:)

Related Posts with Thumbnails