Kısır sevenler toplansın :)
Önce komşum Fatma'da, sonra da çok sevdiğim arkadaşım Hatice'nin ellerinden yediğim tahinli kısırı nasıl yapsam etsem derken kendimce bir kısır yaptım ve hemen defterime kaydettim. Benim beğenmem çok önemli değil de yiyen dostlardan çok güzel tepkiler alınca - ve hatta birçoğuna tarif verince - hemen sizlerle paylaşmaya karar verdim. Acele yapılacak bir tarif isterseniz, çat kapı gelen misafirlerinize ikram etmek için harika bir tarif bu.
Bu arada tahinli kurabiye ve özellikle krem şantili kurabiye tarifinden sonra sizlerden çok güzel yorumlar ve mesajlar aldım. hatta birkaç arkdaşım, son verdiğim kurabiye tarifindeki püf noktasının çok işlerine yaradığını bahsetmişler. Deneye yanıla buluyorum birşeyleri ve bunları sizlerle paylaşmayı seviyorum. Birilerine yararımın dokunduğunu bilmek ne güzel...
Şimdi tarife geçiyorum.
Malzemeler:
2 su bardağı düğü ( köftelik bulgur )
2.5 su bardağı su
1 diş sarımsak
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
1 çay bardağı sıvıyağ
1 büyük soğan ( veya taze soğan ) - ben yemeklik soğanı tercih ediyorum
yarım demet maydonoz
yarım bardak tahin
Tuz, karabiber
Tahinle ilgili dikkat edilmesi gereken nokta: Öncelikle tahinle ilgili şunu belirtmeliyim, ben evde çifte kavrulmuş tahin kullandığım için kısıra tahini doğrudan ekliyorum. Siz eğer beyaz tahin veya normal kavrulmuş tahin kullanacaksanız bu tahini kısık ateşte bir tavanın içinde biraz kavurmalısınız.
- Bir kabın içine düğüyü koyun ve kaynar suyu üzerine ekleyip kabın ağzını kapatın. Demlenmeye bırakın.
- Diğer taraftan bir tavada sıvıyağ içinde çok çok ince kıyılmış soğanı kavurun. Soğanlar pembeleşmemeli ama iyice kavrulmalılar.
- Demlenme tamamlanınca maydonoz ve tahin hariç tüm malzemeyi kabın içine alın ve güzelce yoğurun.
- Son olarak önce tahini karışıma ekleyip yoğurun, her tarafa eşit dağılmasına dikkat edin. En son ince kıyılmış maydonozu da ekleyip çok az yoğurun.
- Dilediğiniz gibi servis yapabilirsiniz, afiyet şeker olsun :)
İlk kez duyuyorum tahinli kısırı. Kesin deneyeceğim ama çok merak ettim tadını.
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Degisik güzel görünüyor ellerinize saglik .
YanıtlaSilooooooofff napıyorsuun seeeen :))) Allahıım gece falan demicem şimdi gidip yapıcamm :)) Ellerine sağlık ama tahinlisini ilk kez duyuyorum denemem lazım...
YanıtlaSilellerine sağlık..bende bozkırlı arkadaşımdan biliyorum o tarafa özgü bir tat galiba kısırın her türlüsüne varım:)
YanıtlaSilTahinli kısırı ben de ilk kez duydum;denemeye deger.Bir kısırkolik olarak bir tavsiyede bulunmak istiyorum;soğanı kavurdugunuz yağda domates salçasını da kavurup, altını kapattıktan sonra da biber salçasını eklerseniz salçaların rengi daha parlak çıkar.Kısırınız "solukbeniz"olmaz o zaman,rengi daha güzel olur.Ellerinize saglık...
YanıtlaSilbuna batırıkta diyorlar suluda yeniyor
YanıtlaSililk kez duydum tahinliyi kesinlikle çok merak ettim. sevgiler
YanıtlaSilDegisik birsey olmus ellerine saglik kisir gibisi yok sanirim tipik bir kadin yemegi ben kisir Seven bir erkek gormedim esimde dahil Buna :-))
YanıtlaSilharika görünüyor,ama ilk kez duyuorum tahinli kısırı.
YanıtlaSillezzetini merak ettim doğrusu.
ellerine sağlık canım..
sevgiler..
:)
Bu tadı denemeyenler çok şey kaçırmış demektir mükemmel bir tat mutlaka denenmeli 👌
SilBu tadı denemeyenler çok şey kaçırmış demektir mükemmel bir tat mutlaka denenmeli 👌
Sil