Merhabalar;
Öncelikle Ramazan ayına eriştik, istifade edebildiğimiz hayırlı bir Ramazan geçirebilmeyi diliyorum hepimize. Günler oldukça uzun, havalar da oldukça sıcak. Ama sabrını veriyor Rabb'im. İftarda eminim kimsenin gözü yemeklerde değil, su, meşrubat, ayranda :)
Bugün sizinle paylaşacağım tarifi ben mayıs ayında denemiştim ama paylaşmak bugüne kısmetmiş. Ramazan'a çok uygun bir tarif olkduğunu düşündüğüm için de paylaşmaktan çekinmedim. Bu tatlıyı kardeşimin arkadaşı Nagihan'da yemiştim, sanırım şubat 2012 idi. Çok beğenmiştim, sütlü tatlıları her zaman severim zaten. Hemen Nagihan'dan tarifini aldım ve arkadaşlarmın geleceği bir gün denedim, çok şükür yiyenler memnuniyetlerini belirttiler. Şu sıcak günlerde, dolaptan çıkmış buz gibi sütlü bir tatlı, eminim sizlere de iyi gelecektir.
Keki için:
- 3 yumurta
- 1 bardak sıvıyağ
- 1,25 bardak şeker
- 1 bardak süt
- 1 adet kabarta tozu
- 1 adet vanilin
- 1 bardak hafif haşlanmış ıspanak
- Aldığı kadar un
Üst Malzemesi İçin:
- 1 su bardağı kuru incir - küp küp doğranmış
- 1 çay bardağı ceviz
Muhallebisi İçin:
- 4 bardak süt
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 2 yemek kaşığı un
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1,5 yemek kaşığı tereyağ
Karamel Sosu İçin:
- 1 çay bardağı şeker
- 1 çay bardağı su
- çeyrek limon
- Fıstık ve tarçınla süsleyebilirsiniz.
Yapılışı:
- Klasik kek yapılışı gibi kekinizi hazırlayın. Dilerseniz pastaban da kullanabilirsiniz daha pratik olması gerekiyorsa. Pastaban kullanıyorsanız bir katını kullanın, kek yapacaksanız keki ortadan ikiye bölün ve diğer yarısını sonra kullanılmak üzere dondurucunuza atın.
- Karamel malzemelerindeki şekeri çok kısık ateşte tencerede eritin. Eridiğinde üzerine suyu da ekleyin ve suyun kaynamasını bekleyin. Kaynadığında ise limonu sıkıp ocağı kapatın.
- Karamel sosun içine küp küp doğranmış incirleri ve iri taneler halinde dövülmüş cevizleri atın.
- 1-2 dakika sonra ceviz ve incirleri bir delikli süzgeç yardımıyla alın ve daha önce kek yaptığınız kalıbın dibini hafifçe yağladıktan sonra bu malzemeyi kek kalıbına koyun. Sıra muhallebiyi pişirmekte...
- Muhallebe malzemelerini - tereyağ hariç - tencereye alıp muhallebiyi pişirin. Ocağın altını kapatınca tereyağını muhallebiye ekleyin ve mikserle 1-2 dakika çırpın. Böylece çok daha güzel kıvamlı bir muhallebi olacaktır.
- Muhallebiyi çırptıktan sonra hemen incirlerin üzerine dökün.
- Pişirmiş olduğunuz keki de muhallebi sıcakken hemen üzerine kapatın. Kalan karamel sosunu da kekin tabanından her yanına gelecek şekilde azar azar kaşıkla dökün.
- Bir gece buzdolabında bekledikten sonra ters çevirip dilimleyip servis edin.
Afiyetle...
Not: İncirler küp küp olduğunda keserken biraz zorladı beni. Bir daha yapacak olursam mutlaka rondodan geçiremeyi düşünüyorum.
tatlı harika olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilçok uğraştırıcı ama eminim tadı harikadır :)
YanıtlaSilEminim tadı çok güzeldir, elinize sağlık adaşım :) Bloguma da beklerim...
YanıtlaSilharika görünüyor ellerine sağlık hayırlı ramazanlar
YanıtlaSil