Tavuk Tantuni


Terketmedi sevdan beni,
Aç kaldım, susuz kaldım,
Hayın, karanlıktı gece,
Can garip, can suskun,
Can paramparça...
Ve ellerim, kelepçede,
Tütünsüz uykusuz kaldım,
Terketmedi sevdan beni...

Ahmed Arif

Eylül geldi ya hani, havalar soğudu. Yakında kurumuş sararmış yapraklar da dökülür yollara, çıtır çıtır gezeriz üzerlerinde. Ne zaman eylül olsa, sonbahar geliyorum dese, sevdiğim şiirleri okumaya başlarım ben. Çok severim bu havaları, çok. Ne sıcak ne soğuk, sanırım benim mevsimlerim ilkbahar ve sonbahar... 

Tavuk tantuni...
Yakınlarımızda çok güzel yapan bir yer var. Tantuniyi çok severim, tavuklusunu sanırım 1 senedir biliyorum. Öncesinde sadece kıymadan yapıldığını sanıyordum. Eminim orjinali o şekildedir ama tavuklusu da harika oluyor. Bir gün, evde yapmaya karar verdim. Hemen dondurucudan lavaşlarımı kişi sayısına göre çıkardım ve işe koyuldum.

Bir yemek programında, tantuni yaparken ilk olarak etin - satır kıymanın - su ile haşlandığını görmüştüm. Doğrusu nedir bilemedim ama ymuşak olması açısından bana çok mantıklı geldi ve tavuğu da minik minik doğrayıp haşlayarak işe başladım. 

Malzemeler: ( 4 kişilik )

2 parça göğüs eti
2 ortaboy domates ( kabukları soyulup minik küpler halinde doğranacak )
4 adet sivri biber
2 diş sarımsak
1 ufak soğan - incecik doğranmış -
1/2 tatlı kaşığı domates salçası
köri, kimyon, kekik, tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı tereyağ - dilerseniz sıvıyağ ile de yapabilirsiniz
4 adet lavaş



Yapılışı:
 
  • Tavuk etlerini minik küpler halinde doğrayın. Üzerlerini örtecek kadar suyun içinde etler yumuşayıncaya kadar haşlayın. ( bu suyu çorba yapımında kullanmak üzere saklayın, nefis çorbalar oluyor :D )
  • Sıvıyağı bir tavaya alın ve içine çok ince doğradığınız soğanları atıp kavurun. 
  • Soğanlar kavrulduktan sonra ince ince doğranmış biberleri de ekleyin.
  • Çok fazla beklemeden salçayı da ekleyin ve salçanın kokusu çıkınca hemen tavukları atıp bir iki kez karıştırın. 
  • Hazırladığınız domatesleri, sarımsakları ve baharatları da ekleyip birlikte 2-3 dakika kavurun. 
  • Ocaktan indirdikten sonra ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Aksi halde lavaşlar yırtılabilir.
  • Lavaşların içine bu karışımdan ekleyip dürüm şeklinde sarın.
Dipnot: Yanına ayran veya acılı şalgam öneriyorum:)


5 yorum:

  1. Allah'ımmmm çok güzel görünüyor. İnsanın karnı aç olunca dahada çekici oluyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Amanin diyorum resimlere pek bakmadan yorum yazıyorum :) Ağzım sulandı yahu harika olmuş:) Ellerinize sağlık Hilalcim!

    YanıtlaSil
  3. Lavasla ne guzel olmustur.eline saglik

    YanıtlaSil
  4. Nefiss.. Bir lokma da yiyesim var.... Eline sağlık...

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails