Ramazan Ayı'nda bir gün markete uğradım ( Bim'e ). Kasada ödeme yapacaktım ki benden sonraki bir bayan kasiyere " Tuzda tavuk için ne kadar tuz almalıyım? " dedi. Kasiyer de ona ".... etliekmek fırını tuzda tavuk yapıyor, onlara sorun söylerler" dedi. Dışarı çıkıp baktım, fırın Bim'in tam karşısında. Pencereye de zaten yazmışlar tuzda tavuk yapılır diye.
Ee gidince bahsettim, merak ettim nasıl bir lezzettir diye. O gece iftar sonrası internetten de araştırdık, gördük ki hiç de zahmetli birşey değil. Bir gün eşim denemeye karar verdi, ben arkadaşlarımla olduğum bir vakit yapmış, eve geldiğimde fırında bu değişik görüntü, evin içinde mis gibi kokular vardı:)
Pişme tamamlandıktan sonra, kayalaşmış olan tuzu bir tornavida yardımıyla kırdık ve aşağıda gördüğünüz gibi tuz kalıbını tavuktan ayırdık. İçerde mışıl mışıl uyuyan tavuğu görüp kokusunu duyunca, hemen sofraya geçmeye karar verdik :D
Şimdi gelelim tarifimize.
Malzemeler:
- 3 kg iri tuz
- 3 kg ince tuz
- 3 yumurta akı
- Bütün tavuk
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Kimyon, kekik, köri ve istediğiniz diğer baharatlar - tuz koyulmayacak -
Yapılışı:
- İri ve ince tuzu, yumurta akları ile karıştırın. gerekirse içine çok çok az su ekleyin ki kıvam alsın.
- Tavuğu zeytinyağı, salça ve baharatları karıştırıp bunlarla iyice yoğurun.
- Hazırladığınız tuz karışımını, yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine, tavuğun oturma yüceyine yetecek kadar koyup tabanı oluşturun.
- Üzerine tavuğu koyun ve üst yüzeyi tamamen kapanıp hava almayacak şekilde kapatın.
- 180-200 derece fırında 2 saat pişirin.
- Piştikten sorna yukarda anlattığım gibi tuzu açın, ve afiyetle yeyin:)
Sevgiyle...
Çok güzel görünüyor elinize sağlık da bir şey soracağım. Gercekten o fırında gördüğümzü tavugun üstünde 6 kilo tuz mu var? Çok değil mi?
YanıtlaSilellerinize saglik paylasim icin tesekkürler .Balik tuzda ghörmüstüm tavuk ilk kez görüyorum.
YanıtlaSiltadında bu kadar uğraşı gerektirecek bir farklılık var mıydı?? :)
YanıtlaSilelinize sağlık
sevgilerimle
çok uğraşılı değil aslında
Silve tadı tandır kebap yediniz mi bilmiyorum
işte tandırın tavukla yapılmışı gibi oluyor.
Evrim;
YanıtlaSilGerçekte yukardaki görüntüde tavuğu kaplayan tuz 6 kilo, biz bu kadar tuzla ancak kapladık üstünü. belki tavuk küçük olursa daha az tuz kullanılabilir.
sevgiler
tatlılar Gülcan'dan;
balığı da denemek istiyorum, duyduğuma göre enfes oluyormuş.
sevgiler
ellerine sağlık canım cok lezzetli görünüyor silere afiyet olsun banada beklerim sevgilerr
YanıtlaSileline sağlık,tavuk için değişik bir pişirme yöntemi olmuş ama ne de güzel kızarmış,afiyet olsun..
YanıtlaSilçok teşekkürler Mehtap, sevgiler
Sil