Ramazan Ayı'nda bir gün markete uğradım ( Bim'e ). Kasada ödeme yapacaktım ki benden sonraki bir bayan kasiyere " Tuzda tavuk için ne kadar tuz almalıyım? " dedi. Kasiyer de ona ".... etliekmek fırını tuzda tavuk yapıyor, onlara sorun söylerler" dedi. Dışarı çıkıp baktım, fırın Bim'in tam karşısında. Pencereye de zaten yazmışlar tuzda tavuk yapılır diye.
Ee gidince bahsettim, merak ettim nasıl bir lezzettir diye. O gece iftar sonrası internetten de araştırdık, gördük ki hiç de zahmetli birşey değil. Bir gün eşim denemeye karar verdi, ben arkadaşlarımla olduğum bir vakit yapmış, eve geldiğimde fırında bu değişik görüntü, evin içinde mis gibi kokular vardı:)
Pişme tamamlandıktan sonra, kayalaşmış olan tuzu bir tornavida yardımıyla kırdık ve aşağıda gördüğünüz gibi tuz kalıbını tavuktan ayırdık. İçerde mışıl mışıl uyuyan tavuğu görüp kokusunu duyunca, hemen sofraya geçmeye karar verdik :D
Şimdi gelelim tarifimize.
Malzemeler:
- 3 kg iri tuz
- 3 kg ince tuz
- 3 yumurta akı
- Bütün tavuk
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Kimyon, kekik, köri ve istediğiniz diğer baharatlar - tuz koyulmayacak -
Yapılışı:
- İri ve ince tuzu, yumurta akları ile karıştırın. gerekirse içine çok çok az su ekleyin ki kıvam alsın.
- Tavuğu zeytinyağı, salça ve baharatları karıştırıp bunlarla iyice yoğurun.
- Hazırladığınız tuz karışımını, yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine, tavuğun oturma yüceyine yetecek kadar koyup tabanı oluşturun.
- Üzerine tavuğu koyun ve üst yüzeyi tamamen kapanıp hava almayacak şekilde kapatın.
- 180-200 derece fırında 2 saat pişirin.
- Piştikten sorna yukarda anlattığım gibi tuzu açın, ve afiyetle yeyin:)
Sevgiyle...
