Saksı Süsleme



Merhabalar;

Elim boş gönlüm hoş oturduğum vakitlerin birinde - ki yaklaşık 1,5 yıl önceden bahsediyorum - bu lila renk saksılarımın pek bir boş olduğunu düşündüm ve tam istediğim renklerde çiçekler olmasa da evde hali hazırda bulunan malzemelerle bu süslemeleri yapmaya karar verdim. Saksıların içlerinde sünger var. çiçekleri de süngerlere sapladım. Ayrıca biraz kurdele ve tül ile süsleme işlemini bitirmiş oldum.

Kış Günlerinin Vazgeçilmezi: SAHLEP


Kış gecelerinin vazgeçilmez içeceği: Elbette Sahlep
yapılışı çok kolay, ama tadı hiçbirşeyde yok. Üstelik faydaları da çok fazla.

Malzemeler:
1 bardak süt
1,5 tatlı kaşığı sahlep
Tarçın

Kıvamını kendi sevdiğinize göre ayarlamak için sahlep mktarını değiştirip yapailirsiniz. Sütün içine sahlepi koyun, karıştırarak pişirin, kaynayınca bardağa alın ve üzerine istediğiniz kadar tarçın atın. Afiyet olsun..

Saksılara Keçe Süsleme


Benim gibi evde çiçeği seviyorsanız, ve bu saksılarımı nasıl daha güzel bir hale getiririm diyorsanız, buyrun işte benim son çaışmalarımdan.. Saksılarım böyle çok daha şirin oldular. Keçe ile istediğiniz motifi yapın, ardından sakdınıza yapıştırın. İşte bu kadar kolay.

...::: Sim - Sırma :::...

Üniversiteye giderken, tramvayda bir ilan gördüm. Kar-mek kursları başlıyor.. Yani Karatay Belediyesi Meslek Edindirme Kursları.. O an ööyle sevindim ki.. Şaşırmayın, kurs heryerde çok ama ben o zamana kadar hep Sim-Sırma'yı öğrenmek istemiş, ancak öğreten yer bulamamıştım. Bir anda karşıma çıkıp beni şaşırtan bu kursun kayıt şartlarını sormak için teledon numarasını kaydettim ve hemen arayıp belediye ile görüştüm. Ve sonrasında en acilinden gidip kaydımı yaptırdım. Sim - Sırma'yı en çok eski kaftanlarda ve cami mihrap örtülerinde görebilirsiniz. Herneyse kayıt işlemi tamamlandı, kurs gününü öğrenip sevinçle eve geri döndüm. Kurs zamanı gelince gittim ve çok sevgili Hocam Nebahat Endam ile tanıştım. Kendisi hem çok nazik, zarif bir bayandı, hem de çok hoşgörülüydü. Sağolsun benim üniversite öğrencisi olduğumu bildiğinden, kurs saatlerimi esnek tutuyordu. Onun bu hoşgörüsü olmasa, bu çok sevdiğim sanatı öğrenemeyecektim malesef.




O sene okul ve kurs arasında mekik dokudum. Üstelik kurs Mevlana Türbesi'nin yanında, kampüs ise bosna hersek mahallesindeydi. Yani nereden baksanız arası 30 km.. Olsun insan isteyince herşeyi yapıyor. Ertesi sene tüm zamanlı olarak kursa devam ettim çünkü okula bir sene ara vermeye karar verdim. Yani ben deyim 1,5, siz deyin 2 senede bu sanatı öğrenmeye çalıştım. Çok çok zor, ama öyle kıymetli ki benim için. Sim Sırma, ahşaptan özel bir tezgahta yapılıyor. Sandalye ile oturuyor işleme yapıyorsunuz. Tezgaha kumaşı 2 kenardan dikip, diğer kalan 2 taraftan ise son derece gergin hale getiriyorsunuz kumaşı. Genellikle kadife kumaşa işleme yapılıyor. Satene de yapılıyor ancak saten çok çok daha özenli bir çalışma gerektiriyor. Bu gördüğünüz işlemelerin içinde 2 kat karton 1 kat da röntgen filmi bulunuyor. yani 3 katlı bir malzemeden kalıplar halinde yapacağınız deseni kesiyor ve kumaşa düzenlice yapıştırıyorsunuz. Ardından da sarar gibi işlemeye başlıyorsunuz. Üst yüzeyde Sim Sırma, alt yüzeyde ise balmumu ile kaplanmış ip bulunuyor.





Umarım bu güzel sanat unutulup gitmez, çoğalır, yaşar da nesillerden nesillere aktarılır..


Sevgiyle kalın..

Keçe Çalışmalarım - 1


Bu keçe ne güzel birşeymiş. Kendi kendime hayıflanıyorum ben neden geç keşfettim keçeyi diye. Neyse kısmet bu güneymiş diyelim geç olsun güç olmasın. İlk olarak bir arkadaşıma hediye etmek üzere bu kuşu yaptım. Aşağıdaki fotoda da MUTLU YILLAR .. yazısını görebilirsiniz. Yazı ile de hoş olduğu kanaatindeyim.






Aşağıdaki ayıcık ile kurabiye kalıpları ile yapıldı:) Bunu da hediye olarak yaptım, bakalım ilk hediyelerimiz gönderildikleri kişiyi sevindirecekler mi?



Fırında Kaşarlı Mantar


Merhabalar;
Mantar sevmeyen var mı aramızda ? Eminim varsa bile çok azdır sevmeyen. Elbette kültür mantarından bahsediyorum. Yapılışı hem çok kolay, hem de çok kısa sürede hazırlanabilen bir aparatif.

Malzemeler:

Dilediğiniz kadar mantar
Tereyağ
Tuz, karabiber
Kaşar Peyniri

Mantarların sap kısımları ile şapka kısımlarını ayırın. Şapkaların kırılmamasına özen gösterin. Tereyağla çok az yağlanmış tepsiye çapkaları dizin. Her şapkanın içine biraz tuz ve karabiber ekip, yarım çay kaşığı tereyağ koyun. 150 derecede 10 dk kadar mantarları pişirdikten sonra, pişme durumlarını da kontrol ederek her şapkanın içine minik kesilmiş kaşar peynirlerini koyun ve tepsiyi fırının üst gözüne alın. Üst gözde kaşarların kızarması daha hızlı olacaktır. Aman sıcakken yemeye bakın, sıcak yenirse daha bir lezzetli oluyor çünkü.


                             

Afiyet olsun.


Ekmekliğimin Yeni Hali


Bu yapışkanlı kağıtlar ne kadar işe yarıyor böyle. Şimdilik kutut süsleme ve ekmeklik yenileme işlerimde kullansam da, yepyeni fikirlerim var yapışkanlı kağıtlarla ilgili. yakında sizlerle paylaşacağım kısmetse.



Ekmekliğimin ilk hali işte böyeydi:




Sadece yapışkanlı folyo ile kapladım ve ardından bir de kurdele ile şenlendirdim :) Hepsi bu. ama yepyeni bir hale büründü, ben çok sevdim yeni halini..

Related Posts with Thumbnails