Susam Mantolu Tahinli Kek


Tahinli bir tarif düşünürken, ve bilgisayarı açıp internetten birkaç tarif bakayım derken.. anlamadığım bir şekilde internete bağlanamadım. aldım elime oktay ustanın kitabını, kekler kısmını bir açtım karşımda tahinli kek:)) yani bu akdar olur.. çok şükretmem lazım dedim ve hemen yapmaya başladım.. her işte bir hayr varmış, meğer internet bağlantısı varmış da ben klasik ip değiştirme işini yapmayı unutmuşum:) dedim ya var bu işte bir iş deyip başladım yapmaya.. sonrasında da yedik, hoşumuza gitti.. yalnız sakın siz ben gibi saat kaçta fırına kekik koyduğunuzu unutup kapağı açmayın, koskocaman kabarmış kekiniz bi anda foslayıp sizi de hayal kırıklığına uğratmasın:)

Malzemeler:

3 yumurta
1,5 bardak şeker
1 paket kabartma tozu
1 bardak sıvıyağ
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı soğuk süt
aldığı kadar un

Mantosu İçin:

1 tatlı kaşığı tereyağ
susam


öncelikle şeker ve yumurtaları yaklaşık 5 dk kadar çırpıp köpük haline getirin. ardından diğer tüm malzemeleri ( kaartma tozu hariç ) bu karışıma ekleyip tahta kaşıkla yavaşça karıştırın. en son un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin ve bunu da kaşıkla yavaşça karıştırın. Kek kalıbınızın içini tereyağla yağlayın, içini fotoğraftaki gibi susamla kaplayın. kek malzemesini kalıba gökün ve 180 derece fırında 40 dk pişirin. Afiyet olsun..

Not: Servis yapmadan önce seviyorsanız biraz tahin gezdirebilirsiniz üzerine..Bence güzel oluyor..

...:::Cevizli Kalburabastı:::...

 

Şerbetli tatlılarla aram çok iyi olmasa da, birkaç tane çok çok sevdiğim şerbetli tatlı var. Ki kalburabastı da onların en başında geliyor. Bu tarifte, kalburabastılar üzerine şerbet dökmeden o kadar çıtır çıtır oluyor ki, ben şerbet dökmeden de yiyorum:)  Aynı malzemenin içine şeker koyulsa harika bir kurabiye bile olabilir. Yakın zamanda bun uda denemeliyim sanırım :)


Hamuru İçin:

125 gr tereyağ

3 su bardağı un

2 kaşık yoğurt

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yumurta

1 paket kabartma tozu

İçine Koymak İçin:

1 su bardağı dövülmüş ceviz

Şerbeti İçin:

2 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

1/4 limonun suyu


İlk olarak şerbeti hazırlamak gerekiyor ki, diğer malzemelerin hazırlanması ve pişmesi çok uzun sürmüyor. Bu esnada da şerbetin soğuması lazım. Şeker ve suyu ocağa alın, bir süre kaynadıktan sonra içine limonu ekleyin ve ardından ço kaz daha kaynatıp altını kapatın.

Diğer taraftan oda sıcaklığındaki tereyağ ile unu iyice birbirine yedirin. Ardından yoğurt, sıvıyağ, yumurta ve kabarta tozunu ekleyip karıştırın. İyice yoğurun. Hamur hazır hale gelince 10 dk dinlendirin. 10 dk sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde alıp bastırarak yuvarlak bir parça haline getirin elinizde. İçine ceviz koyup iki tarafınız birbirine birleştirin. Kalbura da bastıktan sonra hamurları tepsiye yerleştirin. 180 derecede 15 dk pişirip, 200 derecede biraz kızarmalarını bekleyin. Sıcaktan çıkarınca da soğuk şerbeti üzerlerine döküp afiyetle yeyin.. Afiyet olsun..



...:::Bayat Ekmek Değerlendirme:::...

 

Bayat ekmekler ne oluyor acaba evlerimizde? Artık hepimiz taze ekmek arar olduk, bayatlar gözden düştü:( Fazlasıyla bulup acaba nimeti çar-çur mu ediyoruz diye bazen düşünmüyor değilim.. Konya'nın meşhur lezeetlerinden tirit yapabilirsiniz mesela. Veya balık ekmek:) yani yumurtalı ekmek kızartması.. Yahut bu tarifini vereceğim pratik kahvaltılık ile de değerlendirebilirsiniz. Sadece kahvaltılık olarak da düşünmeyin, daha küçük dilimlenmiş ekmeklere yaparsanız  5 çayınızda da harika bir tat olacak sizler için..

Malzemeler:
Bayatlamış ekmek
1 adet yumurta
1/4 demey maydonoz
1 adet domates
1,5 tatlı kaşığı salça
2 biber
200 gr peynir

üzeri için: 
kaşar ve tereyağ

ekmeklerinizi istediğiniz büyüklükte dilimleyin. yukarıdaki malzemelerin hepsini bir kaba alıp kaşık ile karıştırın. Peynirleri rende ile veya kaşık ile ezin. karışımı hazırladıktan sonra ekmeklerin üzerine sürün ve fırına verin. 180 derece fırında 5 dakika yeterli. veya ızgarada da yapabilirsiniz. ekmekler piştikten sonra üzerine kaşar peyniri ve biraz tereyağ koyun. ben sadece erimelerini bekledim. isteseniz biraz daha bekletip kaşararın üzerlerini kızartabilirsiniz. Afiyet olsun...

TAVUK SARMA - ZEYTİN VE KÖZLENMİŞ BİBER İLE

 


Tavuk ile farklı bir tarif yapayım diye düşünüp, biraz da internette gezindikten sonra tavuk sarma yapmaya karar verdim. Birçok farklı tarif mevcut tavuk sara ile ilgili. kimisi içine mantar koymuş, kimi pastırma, kimi ise hurma.. hatta innır mısınız kayısı bile koyan var.. Bilemiyorum belki tadı iyi oluyordur denemeden yargılamak da istemem hiçbir zaman ama bana pek sıcak da geldiğini söyleyemem doğrusu. Ben de kendime göre bir tavuk sarma yapmaya karar verdikten sonra ilk iş olarak dondurucudaki közlenmiş kırmızı biberlerimi çıkardım. Buyrun nasıl yapıldığını izah etmeye çalışayım:


Malzemeler: 
6 adet tavuk biftek 
3 çay kaşığı kimyon 
3 çay kaşığı kekik
2 yemek kaşığı tavuk harcı
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
2 çay kaşığı karabiber
Közlenmiş kırmızı biber
Yeterince zeytin
Yeterince kaşar


Tavuk biftekleri sağa ve sola doğru keserek incelttim. Böylece aşağı yukarı 6 cm eninde olan tavuklar, 12 -13 cmlik parçalar oldular. bunları hemen malzeme listesinde bahsettiğim baharat karışımı ile iyice harmanladım. Diğer taraftan zeytin çekirdeklerini bir bıçak yardımı ile çıkardım. her bir tavuk parçasının içine önce kırmızı biberleri sıra sıra dizdim. üzerine zeytin, ve onun da üstüne kaşar parçaları koydum. zeytin ve kaşarların miktarı tamamen sizin damak zevkinize kalmış. İç malzemeleri koyma işlemi bittikten sonra, tavukları sıkıca sardım, kürdan yardımıyla da alımlaarını önledim. bu haliyle fırın poşetine koydum hepsini ve üzerlerine çok az sıvıyağ gezdirdi. 180 derece fırında 15 dk içinde piştiler. Üstelik fırın poşetinde harika da suyu oluyor. Afiyet olsun..


Not: Bu tarif MAGGİ sponsorluğunda Fırında Tavuk Yemekleri Yarışmasına gönderilmiştir.

"Hakkımdaki 7 İlginç Şey" Mimi

 

Çok sevgili arkadaşım oylesinesadece beni mimlemiş:) Ben de ilginç olmasa da 7 özelliğimi sizlerle paylaşmak istedim:

1.      Her daim ve günde kaç kez olursa olsun çikolata, kahve ve çiğ köfteye hayır demem.
2.      Bir işle uğraşırken, onun haricinde her şeye alıcı ve vericilerimi kapatırım:) hatta bir keresinde ders çalışırken annemin ağzıma verdiği kirazları üzüm sanıp 8-10 kirazı öylece yemiştim:) Çekirdeklerinin farkına bile varmadım:)
3.      Pratik her şeyden hoşlanırım. Ben diyeyim zaman darlığı, siz deyin huy:) Ancak buna rağmen çok beğendiğim bir şey olursa ona da zaman veririm, emek veririm.
4.      Alıştığım bir şeyden zor vazgeçerim. Mesela ne zamandır blog temamı değiştireyim diyorum ama bu şablonla resmen bir bağ kurmuşum kıyamıyorum:)
5.      Gezmeyi çok severim. Gördüğüm bir yeri veya bir kişiyi unutmam. Gittiğim biryeri sonrasında bulurum, ufacık bir görüntü beynimde canlanır. Ancak duyduklarımı unuturum. Bir de uzun yola gelemem. Ayaklarım uyuşur, sıkıntı basar. Bu nedenle ne zamandır ışınlanmanın bulunmasını bekliyorum:)
6.      Mutfakta zaman geçirmek beni motive eder, yeni tarifler denemeye bayılırım ancak çok klasik bir tat bile olsa çoğunlukla tarife bağlı kalmadan değişiklikler denerim.
7.      Aklıma gelen şeyi not etmezsem mutlaka unuturum. Bu nedenle çantamda not defterim ve kalemim mutlaka olur. Telefonda hatırlata kurarsam kesinlikle ertele tuşuna basarım, sonunda sıkılır o hatırlatmayı kapatırım ve o işi unuturum :) O nedenle en iyisi not defteri .. Eskiden bu kadar unutkan değildim ama artık çok bariz şeyleri bile unutabiliyorum. Sanırım havuç suyu içmem lazım :)

Ve ben de işte bu arkadaşlarımı mimliyorum:)



...:::Renkleri Tanıyalım:::...


Renklerle ilgili böyle eşleştirme kartlarına çok çok ihtiyacım vardı. Ancak kendimce böyle işlevsel olanlarını bulamadığımı düşünüyordum. Sonunda bu sitede istediğim gibi renk eşleştirme kartlarını bulabildim. Stedekilerde sadece İngilizceleri yazıyordu renklerin. Photoshop ile bir de Türkçelerini ekleyince tamam oldu. Gidip print ettirdikten sonra da hazır hale geldiler.




Toplamda 10 renk var. Özellikle kahverengini büyükçe koydum buraya ki, içindeki çikolatalı kekin ve "kahve" yazısının hatırına. MAlum bir çikolata ve kahvesever olarak belirtmeden geçmeyeyim dedim:))

...:::Dokuları Tanımak:::...


Uzun zamandır aklımda olan bir işi daha bitirmiş olmanın hafifliği var bugün üzerimde. Nasıl birşey yapmalıyım diye Düşünürken, elime geçen hammaddelerle sonunda bu işi de tamamlayıp, Yapılacaklar defterimdeki bir haneyi daha silebildim. Farklı Dokular, farklı Kumaşlar buldukça genişleyebilecek bir çalışma ...










Ve işte kitabın kapağı (HT 2010)


Malzemeler:

İçinde kalın sayfalar bulunan bir ajanda
yapışkanlı kağıt
yapıştırıcı
değişik dokularda kumaşlar

Her sayfanın ortasına öncelikle kumaşı yapıştırdım. Ardından Sayfaların ölçüsüne göre hazırladığım şablonla yapışkanlı kağıtları kestim. Ve sayfalara yapıştırdım. Yapışkanlı kağıtların ortasınıdan kestiğim kısımları ise papatya şeklinde kesip her sayfaya yapıştırdım.


Related Posts with Thumbnails