Ne zamandır merak ettiğim bir tarifti bu.
Babannemin bahçedeki balkabağının çiçeklerini toplamış ve denemeye karar vermiştim.
Aslına bakarsınız çiçekler sabah toplanmalıymış, akşama doğru kapanıyormuş ki benimkiler kapanmıştı topladığımda.
Ama yine de çok güzel oldular. Kapansa bile açılıyor zaten. Yalnız çok narin bu çiçekler, çok dikkatli doldurmak gerekiyor.
Zeytinyağlı dolmanın içini hazırlayın. Bizim dolmanın içini sağolsun Aslıhan hazırladı. Aslında Konya'da zeytinyağlı dolma salçalı yapılmaz. Ama Aslıhan salçalı yaptı, Antep'te salçalı yemiş çok hoşuna gitmiş. Hakikaten salçalısı da ayrı bir güzel oldu. Burada önemli olan, kabak çiçeği dolmasının içinin suyunu biraz fazla koyup içinin biraz pişmesini sağlamak. Çünkü çiçeklerimiz buharda pişecek.
Ben önce dolma biberleri doldurup tencereye biberleri koydum. Sonra çiçekleri doldurup bir kevgire koydum ve kevgiri tencerenin üstüne yerleştirdim.
Böylece çiçek dolmaları buharda pişmiş olacak. O k adar narinler ki tencerede pişmeye dayanacaklarını sanmıyorum.
Son olarak kapağını da kapatıp, dolmaları pişmeye bırakın. Biber dolmalarının pişmesi için tencereye eklenen suyun buharında bu çiçekler de pişecekler. Zeytinyağlı yağımını tek tek anlatmadım, dilerseniz buradan bakabilirsiniz.
Afiyet olsun...
yıllarca merak ettim Kabak Çiçeği Dolması'nın tadını, bu yaz Ege kıyılarında yemek kısmet oldu ve tadı enfesti :) seninkilerde pek leziz görünmekte Hilal'cim :)
YanıtlaSilAhu
Çok güzel olur kabak çiçeği dolması,şimdi kurudular sıcaktan ama,bahçemde benimde vardı yaz aylarında,genellikle haftada yapardım.
YanıtlaSilCanım çekti şimdi ellerine sağlık.
Afiyetler olsun.
Sevgilerimle...
Çok cici olmuşlar canım,ellerine sağlık..Denemek istiyorum bu kabakçiçeği dolmasını ne zamandır fakat,çiçeği bulamadım ,inşallah kısmet olur bigün..Afiyet , şifa olsun..sevgiler..
YanıtlaSildolma harika gorunuyorrrrrrrr:) ya tabaktakilerden biri torpil mi..Ben cok severim torpili ;annemin torpilini ozledim:(
YanıtlaSilyeni bir bloggerim sizi izlemek istiyorum artik.
Kabak çiçeği dolmasına bayılırım. Çok güzel olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlaSildenemek istediğim tariflerden biri inşallah seninkiler gibi lezzetli gözükür benimkiler de ellerine sağlık canım
YanıtlaSilbayilirim kabak cicegi dolmasina ,en cok sevdigim dolmadir, kac senede bir yerim
YanıtlaSilellerinize saglik harika olmus
bende hep yapmak istiyorum bu güzel çiçeklerden dolma ama bulamıyorum ki :)
YanıtlaSilellerine sağlık
sevgiler..
Hilal'ciğim, bu tarifini tabi ki link vererek bloğumda yayınlamak isterim.İznin olursa. Çok beğendim. Muhteşem bir fikir. ..Bu arada ellerine sağlık....
YanıtlaSilLavanta bahçesi
YanıtlaSilçok teşekkürler Ahu, ben de hakkaten ilk kez yedim ve çok beğendim. sevgiler
Sevgilerimle
eminim enfes oluyordur seninkiler de. ellerine sağlık canım, sevgiler
Zeliha ( umut sepeti )
bahçesinde kabak olan biri varsa ondan isteyebilirsin Zeliha, yoksa çarşıda pazarda satılmaz sanırım. hemen solar çünkü
Nihalasli
YanıtlaSilhoşgeldin öncelikle. torpil dediğin sanırım benim külah pasta dediğim şey. dolmalara güzel yorumun için de teşekkürler sevgiler
Çeşnici Handan
Handan'cım sağol canım beğenmene sevindim. sevgiler
Mine
YanıtlaSilşimdiden ellerine sağlık Mine'cim, eminim güzel olur senin yaptıkların da sevgiler
100de 100 marifet
ender bulunuyor olmasından dolayı sık yapılamıyor ve sadece yazın olabiliyor. belki de ender olduğundan çok seviyoruz hepimiz değil mi Öznur'cum. sevgilerimle
yemekbiraşk
YanıtlaSilumarım bulursun arkadaşım, yolda dayanacak birşey olsa ben gönderebilirdim sana. sevgilerimle
Ufuk
canım elbette yayınlayabilirsin, beğenmene sevindim. sevgiler.
görüntüler ne kadarda lezzetli olduklarının bir kanıtı olsa gerek ellerine sağlık canım
YanıtlaSilevet canim kulah=torpil:)
YanıtlaSilSevim
YanıtlaSilçok teşekkürler canım, sevgiler
nihalasli
YanıtlaSiltamamdır :)
Sevgili Hilal hanımcım,
YanıtlaSilKabak çiçeğin benim memleketimde(Ayvalık) çok sevilerek yapılır ve yenirler. Sabah erken saatlerinde toplanır ve çarşıda satılır. Dediğiniz gibi çok narindirler. O yüzden eğer hemen kullanılmayacaksa dolma yapılamadan önce buzlu suda bir süre bekletilir böylelikle kapanmış olan yaprakları içini rahat doldurmanız için aralanabilirler. İçine salça değil domates özellikle yenibahar, karabiber yada isteyenler biraz tarçın koyabilir. Umarım sizinki de güzel olmuştur. Okuyunca paylaşmak istedim. Sevgilerimle.
Asuman