Evde Lor Peyniri Yapımı - Rikotta da denebilir :)


Merhabalar;

Pazartesi işe başladım. Aslına bakarsanız ilk günüm çok zor geçti. Çocuklara annem bakmasına rağmen onlardan ayrı kalmak çok zor geldi. Anne olunca, insan kendinden önce çocuğunu düşünüyor. Süt iznimden dolayı 16:30'da paydos ediyorum ki ilk günler çocuklar alışsınlar diye 11:00'de de eve gidip 13:30'da işe geri dönüyorum. Anlayacağınız tatlı bir koşturmaca içerisindeyim. Sabah 3, öğleden sonra 3 saat çalışıyorum ki bu sadece birkaç gün sürecek. Çocukların yokluğuma az da olsa alışmaları açısından başlarda böyle olmasını istedim. 

Bundan sonra bir süre doğum izninde olduğum 5 ay sürecinde yapıp sizlerle paylaşamadıklarımı paylaşmakla geçecek sanırım günlerim. Paylaşacak şeyler birikti ama bir türlü evden istediğim gibi yazı ekleyemedim. Zira iki minikle zaten ngünümün tamamı dolu dolu geçiyordu:) Bundan sonra eskisi gibi - İnşaAllah - sık sık birlikte olacağız.

Bu tarifim, evde tv izlerken Ender Saraç'tan duyup yaptığım bir tarif. Aslında özellikle çocuklar için ne kadar taze ve ev yapımı gıdalar sunabilirsek o kadar iyi. Tabi her zaman olmuyor ama elimizden geldiğince buna dikkat etmeliyiz bence. Sitemizin bir sütçüsü var, her pazartesi süt getiriyor. Gerçekten sütü harika, artık kutu sütlere son verdim bu sütü bulduğumdan beri. Yoğurdumu da bu sütle yapıyorum ve hatta kaymakları biriktirip tereyağı da yaptım ki onu da ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım nasipse. Velhasılı, böyle güzel bir süt bulmuşken, bu lor tarifini denemek olmazdı. üstelik zamanınızı bile almıyor. Çok çok basit yapımı:

Malzemeler:

  • Yarım litre süt
  • Çeyrek limonun suyu

Yapılışı:
  • Sütü bir tencereye alın ve ocağa kaynamaya bırakın. 
  • Kaynama anında limonun suyunu ekleyip kesilmesini sağlayın.
  • Temiz bir tülbente alıp suyunu süzdürmek için bir yere asın. Altına koyduğuınuz kaba suyu biriksin. Bu suyu da hamur işlerinizde kullanın. Ben bu suyu saklama kabında buzlukta biriktirip hamur işlerinde kullanıyorum. Hatta sanırım bu suyu protein içeceği olarak içenler de varmış spor sonrasında.
Hepinize afiyet olsun. 
Not: Lor peynire çörekotu çok yakışıyor:)



6 yorum:

  1. suyunu hamur işlerinde kullanın diyorsunuz ama? hangi hamur işine su kullanılıyor ki? ay ne kadar cahilim yahu.

    YanıtlaSil
  2. merhaba Nilhan;

    aşağıda linkini verdiğim hamur işlerinde kullanabilirsin mesela :)

    http://hilaltimur.blogspot.com/search/label/Hamur%20%C4%B0%C5%9Fi

    YanıtlaSil
  3. Annem biz küçükken suyunu bardakta verirdi bize.tarifini okurken çocukluğuma gittim bir an.
    Gerçekten ev yapımı gıdaların tadına doyum olmuyor,bende elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum çocuklarıma.eeee 5 çocuk olunca biraz daha zor oluyo ama olacak o kadar dimi ama :))
    Sevgiyle

    YanıtlaSil
  4. peynir tarifini gorunce hemen atladim bende deneyeyim diye :)) ama sanirim bu tarif pastorize sutle calismaz, denediniz mi hic pastorize sutle oluyormu?

    YanıtlaSil
  5. Mutluanne, aslında 5 çocukla yaptıkların kısa sürede bitiyordur. Eminim bir anne için en güzel şey, yaptıklarının çocukları tarafından silinip süpürülmesi:) sen bu mutluluğu bolca yaşıyorsun eminim. sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  6. A-H

    ben daha önce süt bulamadığım bir dönem kutu süt ile yoğurt mayalamıştım:

    http://hilaltimur.blogspot.com/2010/08/denedim-oldu.html

    yani sanıyorum bu peynir de kutu sütten olabilir :)

    sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails