Kadınbudu Köfte ve Dondurucuda Köfte Nasıl Saklanır?


Köftenin bu halini çok çok severim. Hatta bayılırım desem yeridir:) Kulakları çınlasın, işyerinde seneler önce bir aşçımız vardı, çok çok güzel yapardı. Elinin ayrı bir lezeti vardı, bir de hakikaten aşçıydı. Çok farklı şeyler de öğrenmiştim kendisinden. İnsan yemek yapmayı seviyorsa, gördüğünüz gibi işyerinde bile aşçıdan birşeyler öğrenebiliyor. Yaşı baya vardı amcanın, işten ayrıldığında hakkaten yemeklerinden mahrum kalacağım diye üzülmüştüm. Nerededir şimdi acaba?

Herneyse, gelelim biz tarifimize diyecektim ki aklıma geldi. Bu köftenin adını kim koydu, meraktayım. Hayır yani nasıl bir köfte adıdır bu, hangi mantıkla koymuşlar, hiç bilemedim. Değiştirilmesini kimden talep edebiliriz acaba:D 

Bunu da söyledikten seonra, işte malzeme listesini veriyorum:

Malzemeler:
  • Yarım kilo kıyma
  • 1 su bardağından biraz az pirinç
  • 1 ortaboy soğan
  • Kimyon, kekik, karabiber, tuz
  • 1 yumurta
  • Maydonoz ( isteğiniz kadar )
  • çok az sıvıyağ

Üzeri için:

  •  1 yumurta 
  • 2-3 yemek kaşığı un
  • galeta unu ( bunun yerine ben corn flakesi havanda dövüp kullandım. Dilerseniz kuruttuğunuz ekmekleri rondoda çekerek de kullanabilirsiniz. )


Yapılışı: 

  • Öncelikle pirinci bol suda haşlayın, iyice haşlandıktan sonra suyunu süzün ve ılımaya bırakın. *
  • Soğanları ince ince doğrayıp, sıvıyağda çok az soteleyin. Soğanların sotelenme işlemi bitmeden kıymanın yarısını da tavaya atın ve kavurun. Bu esnada ocak fazla açık olmamalı, kıymalar kurumamalı. Hatta kıymayı birkaç çevirdikten sorna içine 2 yemek kaşığı su eklerseniz, kıymalar yumuşaklığını kaybetmeden kavrulmuş olur. Bu suyu tekrar çektiğinde ocağı kapatabilirsiniz.
  • Kavrulmuş soğan ve kıymayı ılımaya bırakın. Diğer tarafta bir yoğurma kabına kıymanın diğer yarısını, baharatları, yumurtayı, maydonozu ve haşlanmış pirinçleri de ekleyin. Kavrulmuş kıyma ılıdığında onu da ekleyin ve güzelce yoğurun.
  • Bir taraftan bir tabağın içine unu, diğer bir tabağın içine de galeta ununu koyun. Diğer bir tabağın içine de yumurtayı koyup güzelce çırpın.
  • Yuvarlak, elips şeklinde köfteler yapın. Bu köfteleri önce una, sonra yumurtaya, son olarak da galeta ununa batırın.
  • Köfteleri kızgın yağda kızartıp, kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa alın ki fazla yağı süzülsün.
*   Pirinç haşlamak yerine, önceden yapmış olduğunuz pirinç pilavını da kullanabilirsiniz. Bahsettiğim aşçımız kalan pirinç pilavını bu şekilde değerlendirirdi.

Afiyet olsun

Köfteler dondurucuda fazla yer kaplamadan nasıl saklanır?

Yarım kilo kıymadan bu köfteyi yaptığımda bize fazla geliyor, ki ben bunu bilerek fazlaca yapıyorum ki tek emekle kalanı dondurucuya atıyorum, sonrasında çok pratik bir lezzet oluyor. Öncelikle köftelere şekil vererek bir buzdolabı poşetine köfteler birbirine deymeyecek şekilde hepsini dizin.



Poşetin enlemesine olacak şekilde köfteleri birbirinden biraz daha ayırın ki katladığımızda şekilleri bozulmasın.


Poşetin ağzı açık tarafını öncelikle içe doğru bir tur kıvırın ve bu uçtan başlayarakbir sıra köfteyi diğerinin üzerine kapatın.


Diğer uçtaki köfteleri de bunların üzerine gelecek şekilde kapatın.


 Köftelerin son hali böyle olacak. Yani poşetin enine doğru bir sıra olarak dizilmiş köfteler gibi görünecek.

Bu yöntemi kendi kendime bulmuştum ki bütün olarak köfteyi - şekil vermeden - dondurucuya koyduğumda sonrasında sıkıntı oluyordu. Çözülmesini beklemek, sonrasında şekil vermek daha meşakkatli geliyor bana. Bu şekilde köftenin çözülmesi çok daha kolay, işten eve döndüğünüzde siz ne yemek yapsam diye sıkıntılanırken dondurucuyu açıp köfteleri gördüğünüzdeki sevinciniz ise, paha biçilemez :D

Ayrıca bu şekilde köfteleri dondurucuda saklamanızın en önemli avantajlarından birisi de, dondurucuda fazla yer kaplamayacak olmasıdır.

Sizlere kolay gelsin:)
 

11 yorum:

  1. Çok yararlı olmuş.. :] Takipteyim.. :]

    Beklerim..
    http://bayanbilen.blogspot.com/
    :]

    YanıtlaSil
  2. çok lezettli görünüyorlar ellerinize sağlık saklama yöntemide çok güzel deneyeceğim muhahakkak bide canı yemek yapmak istemeyince insanın dolaptaki hazır şeyler ilaç gibi oluyor :)

    YanıtlaSil
  3. bende de var:)
    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. pratik önerinize teşekkürler efendim. artan pilavdan kadınbudu köfte fikri çok hoşuma gitti :)

    YanıtlaSil
  5. kalan nimetleri deqerlendirmek çok qüzel birşey bloqunu takipteyim bende beklerim sevgiler =)=)http://mervenindnyasndankareler.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  6. Buzluktan çıkarınca açılmasını bekleyelim mi?Yoksa buzluyken kızartalım mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5 dk beklerseniz açılıyor zaten, beklemenizi öneririm

      Sil
  7. Ellerinize sağlık, köfteleri buzlukta saklayacağımiz zaman una yumurtaya galetaya bulmayacak miyiz, yoksa kizartirken mi bu işlemi yapacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır sadece köfteleri atın buzluğa. Sonrasını çıkarıp kızartacağınızda yapın

      Sil

Related Posts with Thumbnails