Kek Kalıbında Tahinli Çörek



Merhabalar;


Bir süre ara verdikten sonra, bugün yazmanın vaktidir dedim kendi kendime. Neden yazamadın derseniz, birkaç kez şehir dışına gittim geldim. Araya başka şeyler girdi vs derken, bir türlü yazamadım. Bloğumu çok ihmal ettim ama kendimce haklı nedenlerim ve bahanelerim var :) Her ne olursa olsun, sessizlik de hiç içime sinmedi, bunu da bilmenizi istedim.

Bu tarifi, yaklaşık 3 ay önce çok yakın arkadaşlarım gelirken denemiştim ilk kez. O gün bugündür en sevdiğim tariflerden oldu. Ne zaman canımız tahinli çörek istese, hemen hamur malzemelerini makinaya koyuyorum. Mayalanma programı 1,5 saat sürüyor ama ben genelde 1,5 saat sonra makineyi kapatıp, tüm işlerim bitene kadar hamuru makinede bekletiyorum. O kadar çok şişip kabarıyor ki, hazneden taşma kıvamına geliyor ve o zaman yapmaya başlıyorum. Dilerseniz elde de yoğurabilirsiniz. Ama ben makineyi aldığımdan beri o iş makinaya ait :)

Tarifi Sevgi'nin sitesinden almıştım. Kendime göre değişiklikler yaptım ben. Orjinali için tık. Şimdi hemen tarife geçiyorum:

Malzemeler:


  • 1,5 su bardağı süt
  • Yarım bardak ılık su
  • 1 paket yaş maya ( 40 gr )
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

İç Malzemesi:

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım bardak kavrulmuş haşhaş
  • 1 bardak tahin
  • Damak tadınıza göre şeker ( 3-4 yemek kaşığı bize iyi geliyor )

Üzeri için:

  • 1 tatlı kaşığı kadar eritilmiş tereyağ


Yapılışı:


  • Yaş maya kullandığımız için, Maya ve şekeri ılık su içine koyup eritin. Bu karışımı 15 dk kadar bekletin.
  • Diğer tüm malzemeleri de ekleyip hamuru yoğurun ve üzerine nemli bir bez örttüğünüz hamuru kalın bir beze sarıp 25 dk kadar mayalanmasını bekleyin ( dilerseniz 50 dereceye ısıttığınız fırına, üzerini yine nemli bez ile örtüp koyabilirsiniz. Böylece daha hızlı mayalanma olacaktır. )
  • İç malzemelerini ( tereyağı hariç ) bir kapta karıştırın. Bu esnada bir çay kaşığı ile tadına mutlaka bakın ve şeker oranının yeterli olup olmadığını deneyin.
  • Eritilmiş tereyağını ve iç malzemesini tezgaha koyup, biraz yağladığınız tezgahınızın üzerine avuç içi kadar koparıp aldığınız hamuru koyun ve elinizle yavaş yavaş açın.
  • Hamur yeteri inceliğe gelince ( dilediğiniz kadar inceltebilirsiniz ama yırtılmamasına dikkat edin ) üzerine biraz tereyağı sürüp iç malzemeden ekleyin ve parmaklarınızla hamurun her yerine iç malzemenin yayılmasını sağlayın.
  • Bunun üzerine yine elinize aldığınız bir hamuru daha koyun ve parmaklarınızla diğer hamurun büyüklüğünde olacak şekilde hamuru inceltin. Ve her defasında tereyağı ve iç malzeme ekleyip diğer kata geçin.
  • Üst üste biriken hamuru avuç içinizle biraz daha açın ve rulo şeklince sarıp uzun bir rulo haline getirin. 
  • Yağlanmış bir kek kalıbının kenarlarına tamamen susam kaplayın ve bu rulo yapılan hamuru kek kalıbına yerleştirin ( tıpkı bir simit gibi ).
  • 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında, pişene kadar bekletin. Üzeri kızardığında pişti diye düşünmeyin ev mutlaka altını kontrol edin.
Pişip soğuyunca dilimleyin eve parmaklarınızı yemeden sadece çöreğe odaklanın :D

Afiyetle...


10 yorum:

  1. Bugün nereyi açsam tahinli tarifler çıkıyor. Ne güzel. Resmi görünce nasıl bu kadar kabarmış diye düşünmüştüm, demek ki makinenin de payı var bunda. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makine olmasa bile mayalanma süresini uzun tutarsanız sanıyorum ki aynı sonuç elde edilir. Ama şunu da demeliyim ki makine hamur yoğurma konusunda en büyük yardımcım oldu benim.

      Sevgiyle kalın

      Sil
  2. Kesinlikle harika bir tarif olmuş ellerine sağlık mutlaka denicem ama tam olarak kaç kat oluyor bilemedim sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Tahin en sevdiklerimdendir..Tahinle yapılan her türlü nefasette tercihimdir.Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle katılıyorum size, tahin tahin tahin diyorum

      Sil
  4. Off süper bayılırım görüntüde harika ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. ellerinize sağlık harika görünüyo. acaba instant maya ile de yapsak aynı sonucu alırmıyız birde kavrulmuş haşhaş mavi(gri) haşhaş oluyo acaba teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MErhabalar;

      İnstant ile de denedim, kesinlikle aynı başarılı sonucu alıyorsunuz. Tereddüt etmeden deneyin. Bu arada marketten aldığım haşhaşı ooakta ( tavada ) biraz kavuruyorum ben. Dilerseniz hazır satılan ezme şeklinde haşhaşlar da kulanabilirsiniz.

      Sil

Related Posts with Thumbnails