Tirit deyince ağzımın suyu akar :) Aslına bakarsanız bu yaptığım tam olarak Konya tiriti değil ama tirit sonuçta. Tiritin küflü peynirle de yapılanı var ki papara denir o haline de. Konya'da düğünlerde pilav dökülür ( tam tabiriyle yazıyorum ). Pilav dediysem kapsamlı bir pilav, bir gün de onunla ilgili yazayım en iyisi. Düğün pilavı yenmeden bir gün önce de mutlaka eş dostla birlikte tirit yenir. Ağızlara sağlık bir de Tiritçi Mithat'ımız var ki uğrarsanız Konya'ya yemeden gitmeyin...
Bayatlayan ekmek oldu mu ilk akla geleceklerden birisi tirit. Öncelikle kuşbaşı etleri bol sıvıyağda kavurdum. Kavrulmanın sonlarına soğru incecik kıydığınız soğanları da ekleyin ve birlikte kavurun. Ardından biraz salça ve kekik, kimyon, karabiber, tuz. Yeterince de su ekleyip etler iyice yumuşayana kadar pişirin.
Diğer tarafta ekmekleri aynı boyda küp küp kesin. Ardından bolca tereyağda kızartırcasına birkaç kez tavada çevirip servis tabağınıza alın. Ekmekler sıcakken yumuşacık pişmiş olan etleri suyuyla birlikte gezdirerek ekmeklerin üzerine dökün. Maydonozla da süsledikten sonra afiyetle yyiebilirsiniz. Dilerseniz yoğurtla da servis yapılabilir. Ben yanına yoğurt koydum ki belki yoğurtla tercih etmeyenler olabilir diye.
ellerine sağlık tirit bayat ekmeklerin imdadına hızır gibi yetişen bir yemektir selamlar canım
YanıtlaSilGörünce benim bile ağzım sulandı:) Eline sağlık canım.
YanıtlaSilfarklı bir lezzet gibi. elinize sağlık.
YanıtlaSilTiriti çok severim, böylesi de nefis olmuş ellerine sağlık Hilalcim. Afiyetler olsun, sevgiler.
YanıtlaSilçok lezzetli görünüyor.ellerine sağlık.bu arada hoşgeldin :)
YanıtlaSilŞahane bir tarif,pratik aynı zamanda ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilellerine sağlık harika olmuş ağzım sulandı doğrusu
YanıtlaSilnefis olmuş bu tirit :)
YanıtlaSileline sağlık
sevgiler..
Harika olmuş bayıldım fotoğraflarda çok güzel çıkmış ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilHilalciğim geçen yılki Konya gezimde bilseydim mutlaka denerdim nefis görünüyor ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilAaaa Hilal bu bizim papara!
YanıtlaSilYalnız ben kıymayla yapıyorum.Daha pratik oluyor.Demek konyanın tiritide meşhur? Ben tek etli ekmeği bilirdim.
Ellerine sağlık canım.Afiyet bal olsun inşaallah...
Merhaba canım:)) ellerine salık unnutuğum bi yemek eskiden annanem tavuklusunu çok yapardı ahhh arşivime aldım ben yoğurtlu severim. Size afiyetler olsun...
YanıtlaSiltiridine banmak istedim şimdi
YanıtlaSilşap şup
ellerine sağlık
Dilek hanımın mutfağı
YanıtlaSilkesinlikle haklısın, hem de enfestir :))
Sağlılı mutfak
teşekkürler Hilal'cim
Zezzenin sepeti
güzeldir de, secgiyle kalın
Ballı Cimcime
YanıtlaSilçok teşekkürler sevgiler canım
İçses
çok teşekkürler arkadaşım sevgiyle
Zeliha
Sağol Zeliha'cım sevgiyle kal
Lezzet sarayı
YanıtlaSilçok teşekkür ederim sevgiyle...
yemek bir aşk
sağolasın, muhabbetle
Çeşnici Handan
YanıtlaSilmalesef Handan'cı makşamları çekiyorum, gün ışığı olsa daha iyi olurdu. sevgiyle kal
Mine
YanıtlaSilartık bir dahaki gelişinde mutlaka denersin, beğeneceğine eminim. gelirsen başımızın üstünde yerin var
Cahide
papara bizde tiritin peynirle yapılanına denir. Bu arada Konya'nın öyle meşhur lezzetleri var ki. Mesela furun kebabı... seni Konya'ya mutlaka bekliyoruz Cahide, mutlaka ama :)