Yufka Mantısı


Ramazana çok az kalmışken, arşivimde bekleyen yemek stoklarını eritmek istiyorum. Malum davetler vs derken yeni fotoğraflar gelecek nasipse ve ben ne zaman elimde fazla fotoğraf birikse yarısını eklemeyi unutuyorum hep :)) Havalar nasıl sıcak, nasıl yakıcı, Rabb'im Ramazan'da hepimizin, özellikle de güneş altında çalışmak zorunda olanların yardımcısı olsun. Bu arada dün Konya'da bir deprem olmuş, o esnada arabada seyir halindeydik. Dolayısıyla hissetmedik ama 2 sene evvel yine bir Ramazan'da her gün birkaç kez sallanır olmuştuk. O günler geldi aklıma arkadaşlardan depremi duyunca.

Mantının en kolay hali nedir derseniz, ya makarna mantısı derim veya da yufka mantısı. Her zaman tercihim yufka mantısından yanadır ama onu belirteyim. Tabi hakiki mantının yanında lafı olmaz ama bu da öyle farklı bir lezzet ki, bir tabak asla yetmiyor:)

Gelelim nasıl yapıldığına. Hazırlaması çok kolay. Ben özellikle dondurucuda sürekli hazır yaptığım köftelerden bekletirim ki ounla çok daha hızlı bir şekilde hazırlayabiliyorsunuz bu yemeği. Aslında mantı içi de hazılanabilir ama bence yufka mantısına köfte çok çok lezzet veriyor. Köfte ile yapmanızı tavsiye ederim. Bu arada daha önce bir yufka mantısı yapmıştım, ancak bu şekilde yaptığım daha çok hoşuma gitti. Salçayı mantıların üzerine dökünce çok daha güzel oluyor aklınızda olsun.

Malzemeler:

2 adet yufka
Hazırladığınız köfte karışımı 
yarım çay bardağı sıvıyağ
2 kaşık domates salçası
Dilediğiniz akdar yoğurt

Köfteyi nasıl hazırlıyorum:

yarım kilo kıyma
4-5 dilim bayat ekmek
1 yumurta
2 diş sarımsak 
1 adet ortaboy soğan - rendelenmiş
köftelik baharat ( veya kekik, kimyon, tuz, karabiber ) 

Malzemeleri güzelce yoğurmak gerekiyor. Gerekirse ekmeklerden dolayı çok katı olmuşsa çok çok az su ekleyebilirsiniz. Köfteyi güzel yapan şey bol yoğurmaktır. En son bir kaç kez köfte karışımını alıp kabınıza sertçe vurmalısınız.



Yufkayı ortadan ikiye bölün. Bir parçanın üstüne sıvıyağ sürün. 


Sıvıyağ sürülmüş yufkaya fotoğraftaki gibi köfteyi uzun ince olacak şekilde koyun.


Sıkı bir şekilde rulo yapın. Rulo yapmaya köfteli taraftan başlayın.


Rulo yaptığınız yufkayı 1'er cm uzunlukta kesin.


Bu yufkaları pişirme kabınıza açık kısımları üste bakacak şekilde yerleştirin ve 200 derecede üstleri kızaracak şekilde pişirin. 


Pişen yufka mantılarını bir tabağa alın. 2 kaşık salçayı 1,5 bardak su ile seyreltin ve ocakta bir taşım kaynatın. Bu sıcaklığı ile salçayı mantıların üzerine gezdirin.Kenarına bir yoğurt ve üzerine kıyılmış maydonoz ile servis yapın. Afiyet olsun.

8 yorum:

  1. çok şaşırdım yufka mantısına, değişik bir fikir.Tadını çok merak ettim doğrusu :9
    güzel bir paylaşım olmuş, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. çok acıktım :) çok pratif valla en kısa zamanda yapmalı :)

    YanıtlaSil
  3. Canım ellerine sağlık nefis görünüyor :) pratik olması da ayrı güzel :)

    YanıtlaSil
  4. biraz kıtır kıtır olmuyormu... yoksa salçalı su karışımını biraz fazla koyarsak yumuşarmı..

    YanıtlaSil
  5. içimizdeki karnaval

    tadını biz çok seviyoruz arkadaşım, denemeni tavsiye ederim. sevgiler

    anne kaleminden

    kesinlikle o kadar pratik ki, şipşak oluveriyor :)

    YanıtlaSil
  6. yeşim

    Yeşim özledim canım yaa, ne güzel seni görmek. kesinlikle çok pratik ve lezzetli denemeni tavsiye ederim :)

    marifetsende

    piştiğinde kıtır oluyor ama salçalı suyu sıcak ekleyince yumuşacık oluyor. sevgiler

    YanıtlaSil
  7. süper olmuş ben sade yapıyorum ama bu daha leziz ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  8. nefis görünüyor hilal ablacım bizde siron yaparız böyle sadesini yani böylede deniyeyim eline saglık sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails