Köfteli Tirit - Bayat Ekmek Değerlendirme


Merhabalar;

Bugün sizinle çok çok beğendiğim bir lezzeti paylaşacağım. Annemin son dönemler yaptığı, her yaptığında parmaklarımı yercesine saldırdığım - evet itiraf ediyorum - bu harika lezzeti denemenizi tavsiye ediyorum. Aslında bilenler varsa, tirite çok benzer bir yemek. Asıl Konya tiriti köfteden yapılmasa da, burada size Konya'nın ünlü tiriçisi Mithat'tan bahsetmeden geçemeyeceğim. Şu diyet sürecini bitirir bitirmez koşar gibi gidip hemen özlediğim Mithat Tirit'ten yemeliyim. Aklıma düştü şimdi :)

Annem, bunu Bursa'ya akrabalara gittiğinde görmüş, çok beğenmiş. O zaman bu zamandır ara ara yapıyor. Ben de bir gün evde bayatlamış ekmekleri nasıl değerlendirsem diye düşünürken, hemen bu lezzet geldi aklıma. Hemen yapılışına geçiyorum. 

Malzemeler:

Köfte ... dilediğiniz şekilde köfte yapabilirsiniz. Benim tarifim için buraya bakabilirsiniz...

bayat ekmek - mümkünse somun ekmek tarzında olsun, hani kestiğinizde dağılmayan cinsten

1 yemek kaşığı salça ( eğer salçanız çok sert değilse 2 yk kullanın )

Dilediğiniz kadar tereyağ


  • Ekmekleri küp küp dilimleyip bir borcama koyun.
  • Derin bir kabın içerisinde salçayı iyice sulandırarak ezin. Bu karışımı ocakta bir taşım kaynatın. Mümkünse et suyu ile salçayı ezerseniz çok daha lezzetli oluyor.
  • Köfteleri çok az yağda kızartın.
  • Kaynayan salçalı su ile ekmekleri yavaş yavaş ıslatın. Çok fazla dökerseniz hamur olur sadece yumuşayacak kadar dökün.
  • Üzerine kızarttığınız köfteleri koyun.
  • En son olarak da iyice eritip kokusunu alana kadar ocakta beklettiğiniz tereyağını üzerine dökün.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails