Evde Tereyağ Yapımı


Dün tatil olunca bugünü pazaartesi sandım, iyi haftalar dileyecektim :) Haftanın geri kalanını iyi geçirmemiz dileğiyle diyeyim :) Siteye gelen bir sütçümüz var. Kesinlikle çok çok memnunuz sütünden. Öyle ki 4 hafta biriktirdiğim kaymakla ( 20 kilo süt ) yaklaşık 1 kilo tereyağı elde ettim desem abartı olmaz. Kutu sütlere yani uzun ömürlü ( UHT ) sütlere hiç güvenim kalmadı uzun zamandır açık süt alıyorum. Hem tadı süte benziyor, hem kaymağından faydalanabiliyoruz, hem de yoğurdumu kendim yapıyorum bu sayede.Neyse, lafı fazla uzatmadan tereyağını nasıl yaptığımı anlatayım:


Öncelikle sütü pişirdikten sonra kaymağını almadan 1 gece beklettim buzdolabında. Böylece kaymak kalın bir tabaka halini alıyor. Ertesi gün bir saklama kabına sütünü iyice süzdürdüğüm kaymağı aldım, buzluğa koydum. Bu şekilde 4 hafta boyunca kaymağı biriktirdim. Sonrasında bir tahta kaşık yardımıyla kaymağı karıştırdım. Önce suyunu salıyor, bu suyu döktüm. Bu sudan peynir altı suyu gibi birşeyler yapılabilir mi emin olaadım bilenler varsa paylaşırsa sevinirim. Karıştırma ilerledikçe tereyağı halini almaya başladı zaten. Sonrasında üzerine de çörekotu serptim. İşlem tamam :)

Afiyet olsun...



3 yorum:

  1. Elinize sağlık, evde yapılan tereyağ gibisi yok..
    Ben pastörize krema alıp ondan yapıyorum tereyağ. Küçük kaplarda dondurucuya kaldırıyorum, tadı değişmeden yiyebiliyorum.Tuz eklediğim için ve içindeki suyu az olduğundan piyasada satılanlar gibi çabuk da bozulmuyor. Tavsiye ederim:)
    Bu arada çıkan suyu hamur işlerinde kullanabilirsiniz, kurumaddesi düşün olduğundan peynir altı suyu gibi olmaz malesef.
    Hoşçakalın..

    YanıtlaSil
  2. aaaa ne güzel fikir. Ben de haftalık süt alıyorm ama kaymağını kahvaltıda yiyorduk. Taze tereyağım bitmişken bunu denemeliyim. Teşekkürler güzel fikir için

    YanıtlaSil
  3. YOĞURT KAYMAĞINDANDA TEREYAĞI YAPILIYOR AMA BİRAZ ZAHMETLİ . BEN LABNE TARİFİNİ DENEDİM GERÇEKTEN GÜZEL OLDU.TEK SIKICI TARAFI KREMAYI HAZIR ALMAK ZORUNDA KALDIM

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails