Hızlı Pizza :))



Herşey bir el ilanı ile başladı :))



Eve gittiğimizde apartman kapısındaki ilanların koyulduğu kutudan aldık bu el ilanını... Hiç pizza yemek yoktu aklımızda, hele de hafta içi bir gün pizza yapmak, hayaldi benim için:)) Malum hamuru mayalanacak, içi hazırlanacak, pişecek derken baya zahmetli  ve zaman isteyen bir lezzet pizza. Peki bu zahmete neden hafta içi kalkıştık derseniz, ilanı gösterip "mamaaa" diyen, gözümüze sokan minik kaşif için :) Anne yüreği deyin isterseniz buna kısaca. Ha şunu da belirteyim, hafta içi bana bu minik kuvvet haricinde sanıyorum kimse pizza yaptıramazdı ama emir büyük yerden geldi yapacak birşey yok:) Hızlıca hamur yoğurup, mayalanmasını bile tam olarak bekleyemeden pizzayı hazırlayıp fırına verdik. Ben hamuru hazırlarken, diğer yandan eşim de iç malzemelerini hazırladı. toplamda 40 dk gibi bir sürede pizzamız tamamlandı ( hamur yoğurmaya başlayıp oturup yemeye kadar :)). Bu süreden zaten hamurun mayalanmadığını anlamış olacaksınız:)) Hamurun mayalanmasını bekleyecek zaman olmadığı için, hamurunu çok ince tuttum. Tabi bir de çabucak pişesini istediğim için ince olmalıydı. Siz normal süreler içinde yaparsanız emin olun çok daha iyi olacaktır:))

Yapımına geçiyorum.

Malzemeler:

Hamuru:
yarım kaşık kuru maya
1/2 kilo un
yarım çay kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yarım çay bardağından biraz daha az sıvıyağ
Ilık su

İç Malzemeleri:
Kaşar
Sucuk
Salça ( ben İnegöl'ümün acısso'sunu kullandım)
zeytin
biber
domates

İç malzemeyi dilediğiniz kadar ve istediğiniz malzemelerden hazırlayabilirsiniz.

1 bardak ılık suyun içinde kuru mayayı eritip 5 dakika bekledim ( 15 dakika kadar beklemeniz en iyisi. dediğim gibi ben zaman olmadığından bekleyemedim. ) . bu esnada içine şekeri de atın ki mayalanma daha hızlı ve güzel olsun. sakın tuzu deydirmeyin mayalanmayı durduruyor. Ardından unu bir kaba koyup, ortasını havuz gibi açın. Bardaktaki sıvıyı burada bekletirseniz daha kolaylık olur. Una eklediğiniz tuz ve yağ ile birlikte hamuru iyice yoğurun. hamur ne kadar yoğurulursa o kadar güzel olur. Bu esnada su ihtiyacınız olursa mutlaka ılık su kullanın. Sonrasında hamurunuz iyice kabarana kadar bekleyin. Veya benim gibi bekleyecek zamanınız yoksa hamuru çok ince tutmak suratiyle yağın ki içi hamur gibi olmasın.

Yuvarlak yapmak yerine ben dikdörtgen fırın tepsisine yaptım. Zamanım yeterl olsa kesinlikle yuvarlak yapardım, pizzanın şekli şemali belli malum:) Tepsinin altına yağlı kağıt serdim, yine de üzerine sıvıyağ gezdirdim ve hamuru avuç içim yardımıyla tepsi büyüklüğünde açtım. Verdiğim ölçüden benim gibi icecik yapacak olursanız 3 büyük fırın tepsisine pizza çıkar. Ya da benim gibi fazla kalan hamurunuzu kızartıp o şekilde değerlendirirsiniz.  Diğer bir alternatif olarak hamurunuzu sonra kullanılmak üzere sera streçe sarıp dondurucuya da atabilirsiniz.

Bundan sonrasıı fotğğraflar anlatsın. Hamurun üzerine acısso sürdüm ( acı biber salçasına benzer bir tür salça - İnegöl yapımı ) . Bunun yerine normal salça da kullanabilirsiniz.






Bu haliyle 200 dereceye ısıtılmış fırına verdim. Yaklaşık 10-15 dk kadar bekledim, piştiğini gördüm. Bu arada piştikten sonra üzerine son olarak rendelenmiş kaşarı da ilave edin ve hemen eriyince çıkarıp afiyetle yeyin.

Afiyet olsun...


Not:
Hazır pizzaları mümkünse yemeyiniz arkadaşlar. Özellikle bazıları hakkında çıkan haberleri zaten hepiniz duymuşsunuzdur. Hijyen kurallarına uyulmamasının yanında etlerin içeriği, kullanılan malzemelerin durumu da malesef bir muamma. Ben çok canım istediğinde mahallemizdeki - hazır pizzaları aratmayan - ........ pizza'da yiyorum. Temiz bir abla yapıyor, bunun yanında ev yapımı ve kullanılan malzemeler belli.
Aman dikkat diyorum...

bu notu yazmama vesile olan sevgili Serra'ya teşekkürler...

7 yorum:

  1. canım ellerine sağlık,iyiki kendin yapmışsın,ilanı olan markanın pizzalarda kullandığı et ürünleri hakkında hiç de iyi şeyler duymadım,aman dikkat!

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık.anne yüreği bir başka işte.afiyetler olsun miniğe

    YanıtlaSil
  3. nefisss olmuş bizim evde ince pizza sevilir:)
    eline sağlık

    YanıtlaSil
  4. Onlar var ya herşeyi yaptırıyorlar annelere işte.. İyiki varlar bizde onlara böyle güzellikler yapıyoruz.
    Ellerine sağılık olsun..

    YanıtlaSil
  5. benimde aklımda yoktu bugün ama sayende çocuklar çok sevinecek tarifi aldım gidiyorum
    dua ile kalın

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails