Çocuklara Söz Geçirme Sanatı



Ali Çankırılı'nın "Çocuklara Söz Geçirme Sanatı" kitabını okuyorum. Bitmek üzere ancak çok yerde not aldığım için kitabı bitirmeden bir yandan da notlarımı sizlerle paylaşmak istedim. Hepimizin zaman zaman çileden çıktığı, şaşırıp kaldığı noktalar mutlaka oluyordur. Emin olun, çocuklar hepimizi dize getirirler:) Kuralları sınamak için her yolu deniyorlar malum. Önce kendi rotamızı iyi çizmeli, ne yapacağımızı iyi bilmeliyiz. Kitaplar bu konularda çok çok iyi kaynaklar. Uzmanların görüşleri çok önemli. Bir o kadar önemli olan da elbette ki tecrübeli anneleri dinlemek. İşte ben de zaten bu kitabı, tecrübesine çok çok güvendiğim beş çocuk annesi sevgili "onlaruyurken"in bloğunda görüp almıştım. İyi ki almışım, çok çok faydalandım. Yazı uzun olacağı için önce böyle bir giriş yapmak istedim. Aşağıda kitaptan kısa kısa birkaç not var. Bunlar haşiye niyetine olsun. Ayrıntılı özeti de bölümler halinde ilerleyen günlerde vermeye çalışacağım.

Sevgiyle kalın...



Sinirlenmeden...Çocuk eğitiminde davranışlar sözlerden daha etkilidir.
Ceza Vermeden...
Bağırmadan...


  • Koyduğunuz soınırlar yol gösteren levhalar gibidir. Sınırlar; sanıldığı gibi çocukların haklarını kısıtlamak, onlara baskı uygulamak değildir. Sınırlar, çocuklara korundukları, güvende oldukları ve değer verildikleri duyguu kazandırır.
  • Verilen cezalar kısa süre içinde işe yarasa da uzun vadede hatalı davranışların düzelmesine katkı sağlamaz. Katkı sağlamadığı gibi, sık tekrarlanan cezalar çocukla anne baba arasında bir gerilim ve çatışma zemini oluşturur.
  • ŞİDDET öğrenilen bir davranıştır.
  • Sınırlar basit, anlaşılır ve tutarlı olmalıdır.
  • Çocuk düşe kalka yürümeyi, deneye yanıla doğruyu öğrenir.
  • Çocuğun hata yapmasına izin vermez, devamlı koruyup kollar, onun adına sorumluluk alırsak; hatalı davranışın sebep ve sonuçlarını düşünmesine ve bundan ders çıkarmasına fırsat vermemiş oluruz.
  • Çocuklar, herhangi bir davranışlarının hatalı olduğunu, büyükler tarafından onaylanmadığını, hoş karşılanmadığını bilmek isterler.
  • Çocuk, aslında "YAPMA" dediğiniz şeyi yaparken veya koyduğunuz kuralı çiğnerken niyeti sizi kızdırmak veya çileden çıkarmak değildir. Yapma dediğiniz davranışın veya uymasını istediğiniz kuralın sizin için ne kadar önemli olduğunu, bu konuda taviz verip veremeyeceğinizi test etmektir.

4 yorum:

  1. merhaba, tespitlerinizde cok haklisiniz, ben de 30 yil once ilk kez anne olurken Prof.Dr. Atalay Yorukoglunu COCUK RUH SAGLIGI adli kitabini okuyarak annelik sanatina baslamistim, tabi esime de okuttum.
    Bize cok iyi bir yol gosterici oldu.Simdi biri 22, digeri 30 yasinda iki dunya tatlisi kizlarim var. Birinden 2 ay once anneanne oldum, digeri de insallah en yakin zamanda daha fazla beni bekletmez henuz yasim torun bakabilecek kadar gencken. basarilar.

    YanıtlaSil
  2. ilahi hilal,
    beni mahcup ettin,
    çok zarifsin.

    YanıtlaSil
  3. şu son maddeyi iyi sindirmek gerekiyor. çünkü hep inadına yapıyolarmış gibi hissediyor insan...

    YanıtlaSil
  4. Bu çok güzel bir kitapmış tatlım. Aldığın notlar da çok çarpıcı teşekkürler paylaştığın için.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails