Tahinli Pide ve Arkadaş Reçeli


Ramazan boyunca davet ettiğim tüm misafirlerime ikram ettiğim tatlı işte bu. Aslına bakarsanız yapılış aşamalarını fotoğrafladım ama tatlının son halini fotoğraflamak için en son partiden kalan en son dilimi beklemem gerekti :) Malum davetler, koşturmacalar derken fotoğraf çekmeye zaman bile bulamamıştım. Neyse ki son dilimi kurtarmışım :) Çok iyi bir sonuç fotoğrafı olmasa da, elimde kalan bu idi yapacak birşey yok :)
Tahinli pide, Konya'da Ramazan'larda bolca tüketilen hem leziz hem de tok tutan bir tatdır. Asıl tahinli pideyi yemek için ya Kadınhanı'na gitmelisiniz veya oraya özgü yapılanlardan yemelisiniz. Yoksa marketlerden alınan en iyi pide bile inanın gerçek tahinli pidenin tadını vermez. Ramazan davetlerimde hangi tatlıyı yapsam diye düşünürken, eşim tahinli pideyi önerdi. Ancak evime gelen misafirime hazır birşeyler yedirmeyi içime sindiremediğimden, tahinli pideyi kendim yapmaya karar verdim. Hemen tariflerine güvendiğim Annemmutfakta'ya baktım. İlk başta biraz gözüm korkmuştu itiraf ediyorum ama korktuğum gibi değilmiş:) Hakikaten yapımı kolay, lezzeti harika bir pide oldu. Fazlaca yaptığımdan bir kısmını da derin dondurucuya attım. 

Hamur Malzemeleri:

5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
2 su bardağı ılık süt
1/2 paket kuru maya
1 su bardağı karışık tereyağ ve zeytinyağı

İç Malzemeleri:
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı tahin
Yarım su bardağı su - tahini seyreltmek için
4 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı

Not: Ben çifte kavrulmuş Akören tahini kullandım. Çifte kavrulmuş olduğu için şekeri fazla koydum. Siz tahininize göre şeker ve su oranını kendiniz ayarlarsınız. Ayrıca dilediğiniz gibi ceviz oranını da değiştirebilirsiniz.
Yapılışı: 

  • Öncelikle hamuru güzelce yoğurun. Mayalı hamur nasıl hazırlanır derseniz buraya bakabilirsiniz. 
  • Hamur mayalanınca ceviz büyüklüğünde bezeler yapın ve oklava yardımıyla ince olacak şekilde açın.
  • Açtığınız hamur üzerine 1-2 kaşık eritilmiş tereyağı gezdirin.
  • İç malzemesi olarak hazırladığınız tahinli karışımdan hamur üzerine kaşıkla gezdirin ve daha sonra hamurun kenarlarını içe doğru katlayıp açmak suretiyle tahini her bölgeye yedirin.
  • Üzerine dilediğiniz kadar ceviz serpin.
  • İkinci bir hamur daha açın ve ilk hazırladığınız tahinli hamurun üzerine bu hamuru kapatın. 
  • Üzerine yine tereyağ ve tahinli içten aynı şekilde ekleyin.ve rul şeklinde sarın. Aynen gül böreği ya da kıvrım börek yapar gibi kızırın. 
  • Yağlanmış tepsiye hazırladığınız hamuru koyun ve avuç içinizle üzerine yavaş yavaş bastırıp yassılaştırın ve üzerine yumurta sarısı sürün.. 
  • 200 dereceye ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin. Ben yaklaşık 15 dk pişirdim. Fırınınıza göre siz de ayarlarsınız.
  • Pideler fırından çıkınca soğumaya bırakın. Soğuyan pideleri soğuk şerbette bir süre bekletin ve servis yapın.


1. Açılmış hamur
2. Açılmış hamur + tereyağ
3. Hamur + tereyağ + tahinli iç malzemesi
4. Tüm bunların üzerine ceviz serpilmesi

 

 1. Yukarıda hazırlanmış olan hamurun üzerine, açılmış bir diğer hamurun kapatılması
2. Bu 2 kat hamurun üzerine tahinli iç malzemenin eklenmiş hali


Pişirilmek üzere tepsiye yerleştirilmiş pideler

Afiyet olsun diyorum.


Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim. Sevgili arkadaşım Gamze, o kadar ince bir insan ki, yaptığı o enfes reçelden bana da gönderdi. O kadar güzeldi ki kavanozun dibi görünmek üzere :) Hem bakar mısınız, kavanoz ne kadar şirin görünüyor. Ellerine sağlık arkadaşım...

3 yorum:

  1. tahinli pideler sülalecenek yalayıp yuttuğumuz nefis şeyler. bunu denemeliyim. tşk

    YanıtlaSil
  2. Tahinli pideyi ilk defa goruyorum, harika gorunuyor ellerinize saglik
    Sevgiler
    Sefa

    not; izninizle sizi takip etiklerime eklemek istiyorum

    YanıtlaSil
  3. Hilal'cim, ne demek afiyet olsun. Beğenmenize çok sevindim:)

    Sevgiler
    Gamze

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails