Bamya çorbası, Konya düğün yemeklerinin vazgeçilmezlerindendir. Ekşisi yerinde olmalı, ve de kaynar kaynar gelmelidir yoksa düşük not alır. Tabi bir de bamyalar mini mini olmalıdır, diğer bamya burada pek tercih edilmez. Bir ara Konya düğün yemeklerinden de bahsetmek istiyorum kısmetse, bakalım yaz geliyor yemek sezonu başladı fotoğraflarla anlatayım ki daha güzel olsun:) O nedenle bekliyorum:)
Malzemeler:
2 ortaboy soğan
100 gr küçük küçük kuşbaşı doğranmış et
1.5 su bardağı bamya
1 yemek kaşığı salça
tuz
1.5 limon
Etleri sıvıyağda iyice kavurun. Ardından ince ince doğradığınız soğanları da ekleyin ve birlikte kavurun. Soğanlar iyice kavrulduktan sonra salçayı ilave edin, yeterli miktarda su koyup ( 1 lt kadar ) içine limonu sıkın. Tuzunu da ekleyin ve tadına bakın. Tuzu ve limonu iyiyse, içine haşlanmış bamyaları atın. İyice pişirin, afiyet olsun...
Bamyanın kendi usulümce pratik tarifi. Et ve soğan kavrulduktan sonra içine bamyaları atın. Onları da beraber kavurun. Ardından salçasını ilave edip suyunu dökün. Limonunu sıkıp tuzunu atın. Hepsi bu kadar.
Ve bir püf noktası: Bamyaları iplerinden ayırdıktan sonra bir havlunun arasına koyup ovalayın, kenarlarındaki minik şeyler çıkıyor böylece. Eğer tüm bunlarla uğraşamam derseniz bamyanını Urfa'dan alın:) Oradan alınanda olmuyor:) Urfatutkunu kulakların çınlasın:)))
aa bizde bu çorba değil yemek niyetine yenir :)
YanıtlaSilekşili ekşili pek de severim..
HİLALCİM BAMYA ÇORBASI ÇOK FARKLI GELDİ..BİZLER GENELLİKLE ETLİ BAMYA OLARAK BİLİRİZ VE DE EKŞİLİ TABİKİ....BİRDE BİZ TAZE BAMYAYI HAŞLAMADAN YAPARIZ...SENİNKİNİDE DENEMEK İSTERİM...ÇÜNKÜ FARLI...ELLERİNE SAĞLIK CANIM...
YanıtlaSilof offff konya demek bamya corbası demek:)))
YanıtlaSilbayılırım
ellerinize sağlık çok iştah açıcı bir çorba olmuş... sevgilerimle....
YanıtlaSilbende Konya'da okumuş biri olarak özledim şimdi bu çorbayı :)
YanıtlaSilTam Konya yemeği tadında, eee grubu tamamlasan yanına zerde,pilav kavurma,irmik helvasıda olsaydı:)))
YanıtlaSilTiryaki
YanıtlaSilbizde hem çorbası yapılı hem de yemeği:) sevgiler canım
Şehnaz
canı mtazesini biz de haşlamadan yaparız ama malum kuru bamyadan yaparken haşlanıyor
Doubletroublu
YanıtlaSilKonya'yı bilenler nasıl da belli oluyor:))
Banu
YanıtlaSilçok teşekkürler sevgiler
Bahar Yorgun
aa bilmiyordum Konya'da okuduğunu Bahar, vesile oldu ne güzel
Yetenek - Sizin
YanıtlaSilhakkaten ayrı ayrı olmuyor öyle değil mi:) sevgiler canım
bamyaya bayılırım kışın difirizimin yarısı bamyayla dolu vardı, tarifi görünce yaptım harika oldu ekşili ekşili paylaşımın için saol:))
YanıtlaSil