Alman Pastası, Browni, Kurabiyeler ve 31 Yaş


Cahit Sıtkı'nın dediği gibi, yaş 35 yolun yarısı mı acaba? Ben daha yola çıkmanın farkına yeni yeni varırken, yolun yarısına geldiğim kabulünü yapamıyorum. Üstelik yarısındayım dediğimde, kendimi de yaşlı hissediyorum itiraf edeyim:) 

5 Mart 2010'da 31 yaşına ayak basıp, yolun yarısına ulaşmaya yaklaştık. Bu güzel şiir elbette temsil misal.. Yolun yarısı çok daha erken olanlar olduğu gibi, 100 yaşını aşanlar da var elbet. Bir de şu var, 30lu yaşlara eriştiğimden bu yana ( 1 yıldır :)), düşünüyorum... 18li yaşlarımda, 30lü yaşlardakilere hep yaşlıymış gibi bakardım. Sanki 2li hanelerden, 3 lü hanelere geçmek insanı feci yaşlandırırdı. Yani benim gözümde öyleydi:) Şimdi 18li yaşlardaki gençlere bakınca, ne kadar da küçükler diyesim geliyor. 30lu yaşlarda bir insan da, gençliğinin en olgun dönemlerini yaşıyor gibi hissediyorum. Yni sonuç olarak şunu çıkarıyorum bu düşüncelerden, içinde bulunduğunuz an, en önemli an. içinde bulunduğunuz yaş da en güzel yaş.. Öncesi ve sonrası size yabancı geliveriyor bir anda..

Sevgili kardeşim - ki biz iki kardeşiz - bir arkadaş sormuştu burdan yanıtlamış olayım - urfatutkunu, bana doğumgünüm hasebiyle harika bir brownie, sadece sıvıyağ ile yapılmış enfes bir kurabiye ve ilk kez tattığım bir alman pastası yapmış. Afiyetle yedik, ellerine sağlık. Özellikle brownie harikaydı, nerdeyse kendim bitirdim diyeceğim:) Yakın zamanda tarifleri verecektir bloğundan.

Bu arada 5 mart akşamı gelen arkadaşlarıma yaptığım mozaik pasta işte burada.
 

Malesef kesilmiş halini çekemedim.  Makinenin SD kartını işyerinde unutmuşuz. Neyse hayırlısı olsun. 

Son olarak, doğum günümde - ki bu günler birer şükür vesilesidir - beni yalnız bırakmayan, gerek telefon ederek, gerekse mesajları ile yanımda olan tüm dostlarıma ve aileme çok çok teşekkür ediyorum.

Bisküvili Yaşpasta

 

Bu pratik pasta kimlerin gününü kurtarmamıştır ki. Eminim birçoğumuzun petibör bisküviye işi düşmüştür. Ben son zamanlar bime kafayı takmış durumda olduğumdan, ve ordaki kasiyer bayanla adeta arkadaş olduğumdan tabiki Bim'in petibörünü kullandım. Ama sizlere Afia Gıda'nın petibörünü de şiddetle tavsiye ederim. Afia ile ilgili bir yazı paylaşacağım İnşaAllah ilerleyen günlerde...Bu arada kasiyer bayana ayrıca kocaman bir teşekkür her gittiğimizde Hamza'yı kucak dolusu sevgiye boğduğu için:) Gelelim pastamızın yapılışına:

Malzemeler:

2 paket petibör bisküvi
Sera streç
1 litre süt
2 kaşık un
1,5 kaşık nişasta
4 kaşık kakao
0,75 bardak şeker


Petibörleri kalıba yerleştirmeden önce, kalıbı tabanına ve kanarlarına gelecek şekilde sera streç kaplayın. Muhallebiyi sütü kaynatıp, diğer malzemeleri başka bir kapta karıştırmak ve aynayan sütün içine karışımı yavaş yavaş döküp hızlıca karıştırmak suretiyle pişirin. Bir sıra bisküvi, bir sıra muhallebi olacak şekilde pastayı tamamlayın. Soğudukan sonra kalıptan çıkarın.



Ben kaptan çıkarınca üzerine genellikle muhallebi kullanmıyorum. Siz severseniz üstünü de süsleyebilirsiniz.. Afiyet olsun..

Cevizli Un Helvası

 


Ben tatlı yapmaktan bıkmadım ama siz okumaktan bıktınız mı bilemem:) Bu ara malum tatlı krizindeyim, siz de farkettiniz kesin. Her gün bir tatlı, tabi bu işin sonu nereye gidecek bilmiyorum :P Denetimde verdiğim 2 kiloya güvenip sanırım dayandım tatlıya bu ara. hem de feci şekilde :)Neyse, işin zor tarafı şu ki bazen ölçülendirmeyi nasıl yapacağım diye kara kara düşünüyorum. Göz kararı yaptığım için birçok şeyi, bu kısım biraz zorluyor işte beni.. Bu arada fotoğraf işine de iyiden iyiye merak saldım. makinemin kullanım kılavuzunu 4 yıldır neden hiç okumadım deyip duruyorum. Hemen tarife geçiyorum:

 

Malzemeler:

şerbeti için:
1,5 bardak su
0,75 bardak şeker

Ana Malzemeler:
1 bardak un
2 yemek kaşığı tereyağ
yeterince sıvıyağ
1 fincan iri dövülmüş ceviz

Üzeri İçin: 
Hindistan cevizi

Bir tevcerede şerbet malzemelerini kaynamak üzere ocağa alın. Diğer bir tencerede tereyağı eritin. Unu da koyup orta ateşte iyice kavurun. Kavrulma esnasında cevizi de ekleyin. Bu esnada tereyağ yeterli gelmedi ise azar azar sıvıyağ ekleyin, kavrulacak kadar olsa yeter. şerbet kaynayıp un da iyice kavrulunca , şerbeti una dökün ve hızlıca karıştırın. İyice suyunu çekene akdar karıştırarak kıvam almasını sağlayın. Piştikten sonra servis etmeden hindistan cevizi ile süsleyin. Afiyet olsun..

Kardeş Lezzetler - Simit Kebabı

 


Sevgili kardeşim Süheyla'dan bu yazımda bahsetmiştim.  Kardeşim, ikizim, dostum bugün bana yaptığı simit kebabından bahsetti. Aslında hakikaten çok çok güzel lezzetler çıkıyor onun elinden. Keşke daha sık fotoğraflayıp bana gönderse yaptıklarını, ben de siz de bu güzel lezzetleri paylaşabilsek. Antep yöresine ait bir kebapmış bu. Simit Kebabı.. Korkmayın simitten felan yapılmıyor:) İnce bulgura antepte simit diyorlarmış, sağolsun kardeşim bilgilendirdi beni. Aaa bu arada kendisi Antepli değil:) Aynen benim gibi o da Konya'lı.. Ama arada değişik lezzetleri de denemeli insan öyle değil mi.. Lafı fazla uzatmadan hemen tarifi ekleyip, sizlere afiyet olsun, kardeşime de ellerine sağlık diyorum..

Yarım kg. kıyma
½ su bardağı  ince bulgur
1 baş soğan
1-2 diş sarımsak
Karabiber
Kırmızıbiber
Nane
Tuz
İnce bulgur üzerini aşacak şekilde sıcak suda bekletilir.Soğan ve sarımsak rendelenip  tüm malzemeler karıştırılıp iyice yoğurulur.Şişlere adana kebap gibi dizilir.Izgara yada fırında pişirilir.

Not: Antepte simit diye ince ve siyah bulgura diyorlarmış.. Kardeşim yaparken çiğ köftelik bulgur kullanmış. Yanında da pilav ve soğan piyazı öneriyor.


Mutlu Olsunlar, Mutlu Olalım

 

..BİR ÇOCUĞU SEVİNDİRMEKLE BAŞLAYACAK HERŞEY..

Bir kibrit kutusu deyip geçmeyin.. Onlarla neler yapılıyor neler. Buradaki yazımda sizlerle bir iyilik hareketini paylaşmıştım. El emeği kartlar yapıp hastanede ömürleri geçen yavruları sevindirebileceğimizden bahsetmiştim.Şimdi yepyeni bir etkinlik var. Kibrit kutularını süsleyip, içine de çocukların seveceği mini mini hediyeleri koyup gönderebilirsiniz hastanede ömür geçiren yavrulara. Aslında sadece kibrit kutusu ile de sınırlı kalmayın, istediğiniz bir kutuyu süsleyin, istediğiniz bir el emeğini yapın, veya el emeği yapamıyorum - vaktim yok diyorsanız da alın elinize minik bir hediye, en güzeli kendiniz gidin hastaneye. Ellerinizle verin hediyelerinizi. O gözlerdeki sevinci gözlerinizle görün.. Sevinin, sevindirin.

İşte burada mutlu olalım derneğinin iletişim bilgileri var. Hediyelerinizi oraya da iletebilirsiniz.
Burada da kibrit kutuları için harika fikirler mevcut.


Bisküvili Piramit Pasta

 

En pratik pastalardan.. Ben sık sık yaparım. Özellikle de son dakika haber veren misafirlerin yemişliği çoktur:)  Malum hem hızlı olmak lazım, hem de güzel şeyler yapmak gerek misafire. Sanırım ilk olarak oğlumun doğum zamanı yapmıştım. Hani bebek görmeye gelen misafirler dolayısıyla.. Çok çok kolay, çok pratik ve bir o kadar da lezzetlidir. Ben aslında kakaodan vazgeçemeyenler tayfasındayım. Ama nasıl olduysa bu kez meyveli yapayım dedim. Malum yiyecek olan sırf ben değilim, diğer eşrafı da düşünmek lazım:))

  

Gelelim nasıl yapıldığına.. 

Malzemeler:

2 paket petibör bisküvi
0,75 lt süt ( 3 bardak kadar )
3 kaşık un
1 kaşık nişasta
0,75 bardak şeker
1 paket vanilya
1 adet yumurta sarısı

Öncelikle yumurta, un, nişasta ve vanilyayı bir kapta az bir süt ile iyice çırpın. Diğer yandan tencereye sütü ve şekeri koyup kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra yavaş yavaş karışşımı içine döküp diğer yandan hızlı hızlı karıştırın. Bir taşım kaynayıp kıvama gelince 2-3 dk mikserle çırpın. 




Bisküvileri bir tepsiye yukarıdaki gibi 3 sıra halinde dizin( tepsinin tabanına genişçe bir aliminyum folyo serin ). ilk sıra bitince üzerine muhallebi dökün. ve ikinci sırayı dizin. Bu şkilde 4 sıra bisküvi olduktan sonra aşağıda görüldüğü gibi bisküvi sıralarını birbirinden paralel uzaklıklarla ayırın.



Ortadaki sıraya küp küp dilimlediğiniz kiviyi ( muz vb de olabilir ) koyun ve üçgen şeklinde aliminyum folyoyu kapatıp yukarda aliminyumların uçlarını sıkıca birleştirin. Soğumaya bırakın. İsterseniz servisten önce üzerine de krema veya muhallebi ile süsleme yapabilirsiniz. Afiyet olsun..


Etimekli - İrmikli Tatlı



Koşturmacalı günlerden biri daha. Bu haftaya koşturarak girdik bakalım sonu nasıl gelecek:) Malum nasıl başlarsa öyle gider derler ya:) Neyse koşturmak sorun değil de koştururken ayağa takılanlar, hızı azaltanlar olmasa.. Şimdi diyeceksiniz ne diyor ne anlatıyor bu. Sabahtan beri bir başvuru üzerine çalışıyorum ve Elektronikten her zaman korkarım zaten, sistem hata vere vere beni deli etti. Ama şükür azmin elinden birşey kurtulmazmış Allah'ın izniyle:) Şimdi gelelim tarifimize. Bu tatlıyı sevgili kardeşime göndereyim, onun en sevdiği tatlılardandır etimek tatlısı. İrmiklisi de benim icadım oluverdi:) Bu resimdeki irmiklisi ama irmiksiz olanının da tarifini vereceğim..

Malzemeler:

10 adet etimek

Şerbeti İçin:
1,5 bardak su
0,75 bardak şeker

Muhallebisi İçin: İRMİKLİ
1 lt süt
2 kaşık un
6 kaşık irmik
0,75 bardak şeker

Muhallebisi İçin: İRMİKSİZ
1 lt süt
2 kaşık nişasta
2 kaşık un
1 adet damla sakızı
1 yumurta sarısı
0,75 bardak şeker

Şerbeti hazırlayıp borcama dizdiğiniz etimeklerin üstüne dökün. Diğer taraftan, her iki muhallebi için de sütü ocağa koyun. İrmikli için içine irmiği de koyarak kaynamasını bkleyin. Süt kaynayınca muhallebi malzemelerini bir kapta karıştırıp yavaş yaval kaynayan süte döküp çırpma teli ile karıştırın. İrmikli olanı kıvamını alınca tatlının üstüne dökün. İrmiksiz olanı da ocaktan alıp 2-3 dk mikserle çırpıp etimeklerin üstüne dökün. Soğuyunca üzerine hindistan cevizi serpin ve afiyetle yeyin :)
Related Posts with Thumbnails