Ayder / Çamlıhemşin - Rize


2007 senesinde, Samsun'san sarp sınır kapısına kadar tüm kıyı şeridini görme imkanım oldu. O an dedim ki, daha önceleri neden gitmedim, görmedim. Kesinlikle tarif edilebilecek bir güzellik değil. Hatta fotoğraflarla bile anlamak zor, bu güzellikleri görüp, o muhteşem oksijeni doyasıya içinize çekmeniz lazım. 


Ben özellikle Trabzon - Rize ve Artvin'e hayran kaldım. Yemyeşil, harika bir doğa. İnsan şükretmeden edemiyor bu güzellikler karşısında. 


Ayder, Rize Çamlıhemşin'de harika bir yer. Kaçkar dağları benim hep ilgimi çekerdi zaten... Dağlarda toprağı görebilmek çok zor Ayder'de.


Öylesine kalabalıktı ki, birçok kişi de kaplıcaya gelmiş Ayder'e. Herşey doğal, hormondan uzak. Bolca oksijeni çekiyorsunuz ciğerlerinize.


Orada özellikle birşey vardı ki, eğer gözlerimle görmesem sanırım inanamazdım. Bir ağacın gövdesinden, bir başka cins ağaç filizlenmiş. Hayır, toprakta değil, agacın gövdesinde. Yukarıda kalın agacın bir dalı zamanındakesilmiş, oradan da çam ağacı çıkmış. İnanılır gibi değil..


Bu yukarıda gördüğünüz gelin tülü şelalesi. Dağlardan böylesine süzülüp inen şelaleler - dereler görmek mümkün. Zaten dediğim gibi bunların dışında da toprak görmek zor.


Tamamen dağlık bir zeminde kurulu olduğu için Ayder, mini teleferiklere de bolca rastlıyoruz. Çok mantıklı bir taşıma sistemi. Yoksa tüm yokuşu eşya ile çıkmak işkence olsa gerek. Arabanın hemen yanında teleferik sistemini görebilirsiniz.


Tüm buraları gezdikten sonra, yöresel kıyafetlerinin içindeki teyzelerin el örgüsü patiklerinden ve Ayder'in muhteşem balından almayı unutmayın.


8 yorum:

  1. Ah bende gitmeyi çok istiyorum bakalım kısmet ne zamana

    YanıtlaSil
  2. Ben de 2007 senesinde Ayancık'tan başlayıp sınıra kadar gitmiştim eşimle, gerçekten harika yerler, bir de insanın memleketi olunca kan çekiyor :)) Şimdilerde devam ettiremediğim ama yakında güncellemeyi düşündüğüm gezi siteme de yazmıştım ozamanki gezi notlarımı, bakmak istersen :
    http://gezi-notlari.blogspot.com/2007/09/karadeniz.html
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. karadenizi hiç görmedim sayenizde fotolarlada olsa görmek müthiş nasip bir gün yolumuz düşebilir selamlar AEO

    YanıtlaSil
  4. Ayder ve Kaçkarlara gitmeyi çok istiyorum. Sayende gitmiş kadar oldum. Harika resimler

    YanıtlaSil
  5. Türkiyede gezdiğim birçok yerden sonra "Karadeniz kadar etkileyici yer görmedim" demiştim. Biz de 1 hafta Ayder yaylasında konaklayıp, her gün günde 6-8 saat süren yürüyüş parkurları olan yaylalara tırmandık.. Hatta Sarp sınır kapısından Gürcistana geçip Batum'u bile gezmiştik... Muhteşemdi.. Herkes gitmeli..

    YanıtlaSil
  6. bende hayran kalmıştım karadenizin yeşiline:) fotoğraflar çok güzel..

    YanıtlaSil
  7. Hilal çok güzel fotoğraflar bunlar. Ben de Karadeniz'i çok seviyorum. Turizm firmaları nedense son noktayı Sarp sınır kapısı olarak belirliyorlar, halbuki Hopadan yukarı çıkıp Borçka'dan sola dönüp Karagöl'ü görmeden (Maçahel) bu gezinin sonlanmaması gerekiyor. Büyük kayıp.

    YanıtlaSil
  8. aman Allahım ne güzel yerler
    ülkemizde görmediğimiz ne güzellikler var hayran oldum inşallah bir gün kısmet olur banada zaten karadeniz taraflarına gitmek en büyük hayalim...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails