Süt İzni Reformu


Bu sabah, saat 5:30'da blogcu anne Elif'in kulakları çınladı eminim. Aslında blogcuanneye o saatte ulaşmak vardı ama muhtemelen Derin'in gece emmelerinden dolayı uykusuzdur, veya Amerika yolculuğu belki de o saatte başlamıştır bilemiyorum. Blogcuanne, harika bir işe imza attı okuyanlarınız bilirler. Süt izni reformu ile ilgili bir hareket başlattı ve annelerden de oldukça destek geldi bu projeye.

Gelelim bu sabah neden Elif'in kulaklarını çınlattığıma. Sabah 5:30da Cine5'te ( o saatte tv başında işim ne hiç sormayın :)) bir baktım "Anne Olunca Anladım" var. Hatta konu da emzirme reformu.. Harika! Sanırım yavaş yavaş bu konu günyüzüne çıkıyor, bu demektir ki yakın zamanda bir reform yapılacak. Ben çok umutluyum kendi adıma. 

Bakanlık ısrarla "6 ay sadece anne sütü" derken, uygulamanın bununla çelişmesi ve çalışan annenin 3-4 aylık bebeğini bırakarak çalışmaya dönmek durumunda kalması birbiriyle örtüşmüyor. Bunun yanında, program sunucusu doğum sonrası işten çıkarıldığından bahsetti. Malesef böyle durumlar da mevcut. Oysa hiçbir yasal tutanağı yok bu durumun...

Bir konudan da ben bahsedeyim yeri gelmişken. Hepimiz süt iznini, doğum iznini biliyoruz. Ama birçoğumuz hamilenin haklarından habersiziz. Mesela bir hamilenin günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamayacağını biliyor muyuz? Veya gerekirse hamilenin üzerindeki yükün azaltılması amacıyla görev değişikliğine gidilebileceğini, ama bu değişiklikten dolayı herhangi bir maaş vb. haklardan ödün verilemeyeceğini...

Bugün, umutluyum... Geç olsa da güç olmasın diyorum. Çalışan annelerin hakları uygulamaya da geçsin. Yeterli olmayan durumlar için düzenlemeler yeniden gözden geçirilsin. Benim gönlüm öyle şeyler istiyor ki, birçok avrupa ülkesinde olduğu gibi, çalışan anne doğumdan sonra home-office çalışabilsin. Ya da işini part-time devam ettirebilsin. 

Bu konuda blog yazıları yazarsak, belki sesimizi duyurabiliriz. Blog yazılarımızdan esinlenen reklamları bile gördük öyle değil mi? Yani okunuyoruz, izleniyoruz, birşeylere yön verebiliyoruz. Birlik olup konunun üstüne gidersek herşey daha çabuk yayılır, daha çabuk gelişir. Umarım bir an önce gerekli düzenlemeler yapılır.

Sevgiyle kalın...
 

7 yorum:

  1. İlk bebeğim 3,5 aylıkken çalışmaya başladım şimdi 2.bebeğime 3,5 aylık hamileyim ve çalışıyorum tek dileğim part time çalışmak yada daha fazla doğum izni verilmesi çok savunmasız ve anneye muhtaç bir dönemde onları bırakıp gelmek anne sütünden mahrum etmek çok ama çokkkkkk acı yaşayan bilir sesimiiz duyun lütfennnnn

    YanıtlaSil
  2. selamun aleykum.

    turkiyede durum avrupadaki gibi degil.bu konularda fazla bilgim yok.cunku hic calismadim,yasalari falan bilmiyorum.en basitinden mecburi tutulan dil kursunu bile birakabiliyorsun hamileyken,yada cocuk anaokuluna(burda 2,5 yasinda basliyolar)baslayana kadar kendin cocuguna bakabiliyorsun.kimse zorlayamaz.

    ust komsum dogum yapmisti.o hamileyken birakti.bebegide bir kac aylik olunca tekrar isine basladi.

    buralarda durum ic acici.kadinlari annelikten cok is kadinligina tesvik ettikleri icin,kurallarinda celiski olmadigi icin hersey yolunda simdilik.nasil bir cumle oldu bilemiyorum ama burda boyle:)

    hilal ilkinde zorluk cekersin ama ikinci cocukta daha tecrubeli olursun cogu konuda.

    YanıtlaSil
  3. bence kadınların en büyük hakkı çalışmaması,çocuğuyla ilgilenmesi hakkıyla yetiştirebilmesi.

    benim gibi düşünenler için reformun bir anlamı yok:))

    YanıtlaSil
  4. Çalışan kadının en büyük sorunudur bu. Özel sektörde çalışan arkadaşlarım 3 aylık bebeklerini evde bırakıp çalışmak zorunda kalmışlardı işten çıkarılmamak için. Devlet memuru olanların en azından işten çıkarılma korkuları yok ama onlar da doğum izinlerini amirlerinin keyfine göre alabiliyorlar. Ücretsiz izinler bile tam kullandırılmıyor :( Bu işi yaparken özel ya da devlet farketmeksizin uygulanmasını sağlayacak yaptırımlarla birlikte düzenlenmeli kanun. Ki, keyfi uygulamalar olmasın ve çalısan her kadın çocuğunu en az 1 yaşına gelene kadar evde büyütebilsin.

    YanıtlaSil
  5. maalesef bu bizim kanayan yaramız bunu düzene sokmak bir hayli zaman alsa gerek bazı fedakar anneler ücretsiz izinle bu işi çözüyorlar teşekkürler selamlar

    YanıtlaSil
  6. biz bir arkadaşımla facebookta 4 ay yetmez diye bir grup kurduk hiç ilgi gösterilmedi Hilalcim. bazen sadece lafta kalıyor böyle şeyler maalesef :(((

    YanıtlaSil
  7. Ben de kulaklarimdaki bu cin cin ses ne diyordum sabahin korunde :)

    Destekleyici yazin icin cok tesekkur ederim Hilal'cigim. Buyuk bir kanalin, sabah 5 bucukta bile olsa, bu konuya ilgi gostermesi cesaret verici. (Sanirim onceki bir programin tekrariydi, degil mi?)

    Ben calismayan bir anne olarak calisan annelerin bu konuda yasadiklari sorunlar karsisinda hem hayrete dusuyor, hem de cok uzuluyorum. Her seyi tamamen degistirme gucumuz olmasa bile birlikte hareket edersek en azindan soruna dikkat cekebilecegimizi umuyorum.

    Umarim yanilmam.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails