Peynirli Konya Böreği


2 kg süt ile lor peyniri yapmışken, salatalarımda bu peyniri kullanıp kahvaltılarda da severek yerken, bir gün peynirden börek yapmak geldi aklıma. Bu tür şeyler aniden ve apansızın gelir aklıma :) Eserler yani arada :)

İşte böyle estiği bir gün kalktım, aşağıdaki malzemelerle bir hamur yoğurdum. Hamurun mayalanmasını 20 dk bekleyip, sonrasında içine malzemesini ( Tuzlanmış lor ve maydonoz ) koyarak aşağıdaki gibi şekil verdim. Bu bizim Konya böreğinin şeklidir. Eminim başka yörelerde de kullanılıyordur benzeri şekilller.

  • yarım kaşık kuru maya
  • 1/2 kilo un
  • yarım çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay bardağından biraz daha az sıvıyağ
  • Ilık su


Mayalılarda en önemli şey zaman. Yani ne kadar süreniz var, sonuç o kadar güzel .Eğer zamanınız yoksa mayalı işine hiç bulaşmayın. Tepsiye böyle sıraladıktan sonra bekleyin ki mayalansın. En azından yarım saat bekletin ılık bir ortamda. Sonrasında 180 derece fırında pişene kadar bekletin.

Afiyet olsun :)

4 yorum:

  1. bayılırım peynirli böreğe. bizim burda kayık börek deniyor.
    hamur işlerinde fırıncı kızı olmama rağmen hiç marifetli değilim.
    elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyorum, sevgiyle kalın...

      Sil
  2. Çok güzel görünüyor, hazır sanmıştım. MaşaAllah siye =)

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails