AÇELYA BAKIMI


Bir hafta önce sevgili eşimin hediye ettiği açelya çiçeği çok hoşuma gitti ve bakımıyla ilgili araştırma yaptım. Sizlerin de evlerinizde bu çiçekten olabilir düşüncesiyle bakımıyla ilgili bazı noktaları sizlerle paylaşmak istedim.

Vatanı Çin, Formoza ve Japonya'dır. Kış aylarında açan güzel ve gösterişli çiçeklerinden dolayı salonları süsleyen değerli bir saksı çiçeğidir. Sıcak ülkelerde açıkta ağaççık şeklinde yetişir. Koyu yeşil renkte yaprakları, katmerli veya katmersiz parlak kırmızı, pembe, beyaz ve sarı renkli çiçekleri vardır. Çiçekler dalların uçlarında ikişer üçer guruplar halinde bulunur. Bütün sene yapraklarını dökmez. Çiçeklenme zamanı aralıktan mayısa kadar devam eder. Çiçekleri döküldükten sonra fidanlar yazın açıkta gölgeli bir yerde dinlendirilmelidir. Yağmur suyu veya az kireçli su verilmeli, yazın yapraklarına su püskürtülmelidir. Kışın evlerde çok sıcak yerlerde bulundurulmamalıdır. Sevdiği toprak, yaprak çürüntüsü karıştırılmış kestane ve funda toprağı harcıdır.

Açelyaların Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar: Toprak: Açelya bitkisi kireçsiz ve asit karakterli toprakları sever. Bu nitelikteki topraklara, yaprak çürüntüsü ile kaba dere kumu karıştırılması bitkiye yararlı olur. Su: Açelya suyu çok sever. Haftada bir kez yapraklarına su püskürtülmelidir. Ancak sulamada ve yaprak ıslatmada kulllanılacak suyun kireçsiz ve mümkünse yağmur suyu olması bitkiye yararlıdır. Işık: Bitki yarı gölge yerleri sever. Üzerine doğrudan gelen güneş ışığı karşısında bırakılmalıdır. Sıcaklık: Serin ortamları yeğleyen Açelyalardan en iyi sonuç 10-18 derece olan yerlerde alınır. Bu nedenle serin yerlerde tutulmalıdır. Gübre: Açelya bitkisi yetiştirilirken, ilkbahardan sonbahara kadar, bitkiye haftada bir kez standart sıvıgübre verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails